Kapitono pareigas perleistų su malonumu

Naujojo Džersio „Devils“ klubo, kuriam atstovauja D. Zubrus, pavadinimas Lietuvos rinktinės rūbinėje Elektrėnų ledo rūmuose linksniuojamas dažnai.

Gynėjas Mindaugas Kieras – vienas iš tų nedaugelio rinktinės veteranų, kuriems su Šiaurės Amerikos nacionalinės ledo ritulio lygoje (NHL) rungtyniaujančiu tautiečiu yra tekę žaisti petys petin.

„Slough Jets“ (Anglija) klube sezoną užbaigęs ledo ritulininkas yra paskirtas laikinuoju Lietuvos rinktinės kapitonu, bet mielai perleistų šias pareigas D. Zubrui, jei tik jis atvyktų žaisti Vilniuje šį mėnesį vyksiančiame pasaulio čempionato I diviziono B grupės turnyre.

„Jausčiausi puikiai, jei nereikėtų iš laikino kapitono tapti nuolatiniu. Apie geresnę pamainą šiose pareigose nė nesvajočiau. Dainiui net žaisti nereikėtų – vien būdamas rūbinėje jis daug duotų komandai“, – kalbėjo M. Kieras, pats į tėvynę grįžęs praėjusią savaitę.

„Sekame rezultatus, laukiame Zubraus. Su tokia žvaigžde kiekvienas norėtų pažaisti“, – antrino puolėjas Arnoldas Bosas.

Savo ruožtu, rinktinę antrus metus treniruojantis vokietis B. Haake ne tik seka rezultatus, bet ir naktį keliasi stebėti „Devils“ rungtynių transliacijų. Po devynerių metų pertraukos prisidėti prie nacionalinės ekipos D. Zubrus galės tik tuo atveju, jei ties pavojinga riba balansuojantys „velniai“ nepateks į NHL atkrintamąsias varžybas. Tiesa, ir tuomet 35-erių puolėjui iš Lietuvos dar reikės gauti „Devils“ klubo vadovų leidimą žaisti pasaulio čempionate.

„Kai kuriuos „Devils“ žaidėjus pažįstu dar nuo tų laikų, kai dirbau JAV rinktinėje. Dainių pats aplankiau vasarį, kuomet viešėjau Naujajame Džersyje. Todėl linkėti jiems nesėkmių reguliaraus sezono finiše niekaip negaliu. Nors, žinoma, būčiau labai laimingas, jei Dainius žaistų rinktinėje“, – teigė B. Haake.

Stabdo sveikata

D. Zubrus – ne vienintelis ledo ritulininkas, ties kurio pavarde rinktinės kandidatų sąraše kol kas padėtas klaustukas.

Į Lietuvą jau parvykusių gynėjų Nerijaus Ališausko ir Artūro Katulio likimą nuspręs medikų išvados, dar vienam gynėjui Petrui Nausėdai bei puolėjams Povilui Vereniui ir Tadui Kumeliauskui traumos tikrai neleis iščiuožti ant „Siemens arenos“ ledo.

Ekipos treniruotėse kol kas dar trūksta ir iš savo klubų negrįžusių Andriaus Kaminsko, Donato Kumeliausko, Manto Armalio, Pijaus Rulevičiaus, bet visi šie žaidėjai turėtų padėti lietuviams ginti namų sienas balandžio 20-26 dienomis vyksiančiose pirmenybėse.

Ruošdamasi turnyrui, Lietuvos rinktinė šį savaitgalį sužais dvejas kontrolines rungtynes Taline su Estijos nacionaline komanda, o po savaitės išmėgins jėgas su Baltarusijos aukščiausioje lygoje žaidžiančiu Žlobino „Metalurg“ klubu.

„Treniruotėse potencialūs penketai dar nėra dėliojami, nes trūksta nemažai žaidėjų. Bet draugiškose rungtynėse komandos kontūrai jau turėtų pradėti ryškėti“, – sakė A. Bosas.

„Apie komandos pajėgumą dar anksti kalbėti, bet to, kas šiemet daroma dėl rinktinės, nėra nė kaip lyginti su ankstesniais sezonais. Smulkūs dalykai dažnai lemia rezultatą, todėl tai turėtų duoti naudos. Aiškumo, meistriškumo čia labai nepakelsi, todėl mūsų užduotis – susižaisti ir sukurti gerą atmosferą komandoje“, – neįprastai ilgu pasirengimu čempionatui džiaugėsi M. Kieras.

Gavo jaunimo „spyrį į užpakalį“

Kartu su šeimininkais turnyre Vilniuje dėl apdovanojimų ir vienintelio kelialapio į I diviziono A grupę varžysis Kroatijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Lenkijos ir Rumunijos ekipos.

B. Haake komandai kelia tikslą nelikti paskutiniems ir neiškristi į žemesnį divizioną, bet žaidėjai turi didesnių ambicijų.

„Prie rinktinės prisijungė jaunimo, naujų „legionierių“. Pavyzdžiui, aš pats rinktinėje nežaidžiau porą metų. Manau, prizinė vieta mums būtų geras rezultatas“, – svarstė A. Bosas.

„Norime pasirodyti kuo geriau. Tuo labiau, kad jaunimas įspyrė mums į užpakalį – nebeturime kur dėtis, reikia taip pat sukrėsti Lietuvą“, – šalies 18-mečių ir 20-mečių jaunimo komandų šiame sezone jau iškovotus medalius šypsodamasis prisiminė M. Kieras.

„Lenkija nori laimėti šias pirmenybes, nes siekia sugrįžti į aukštesnį divizioną, kuriame žaidė daugybę metų. Olandija taip pat turės stiprią komandą, o dar yra kaip niekad pavojinga Kroatijos rinktinė su dešimčia žaidėjų iš Kontinentinėje ledo ritulio lygoje rungtyniaujančio Zagrebo „Medveščak“ klubo. Taigi, pirmas mūsų tikslas – neiškristi. Bet galbūt pasitaikys proga pateikti siurprizą“, – atsargesnis buvo B. Haake, ketinantis tęsti darbą Lietuvoje nepriklausomai nuo pasirodymo pasaulio čempionate.

Primename, kad planetos pirmenybių I-o diviziono turnyras Lietuvoje vyks antrą kartą istorijoje. 2009 metais lietuviai sostinės „Siemens arenoje“ tarp šešių komandų užėmė ketvirtą vietą.

Lietuvos rinktinės kandidatai

Vartininkai

Nerijus Daukševičius
Mantas Armalis
Donatas Žukovas

Gynėjai

Tomas Vyšniauskas
Mindaugas Kieras
Andrius Kaminskas
Rolandas Aliukonis
Artūras Katulis
Karolis Kubilius
Justinas Vėželis
Nerijus Ališauskas
Antonas Korneičiukas
Romanas Aliapkinas
Domantas Čypas
Edgaras Protčenka

Puolėjai

Šarūnas Kuliešius
Martynas Šlikas
Dainius Zubrus
Darius Pliskauskas
Dovydas Kulevičius
Donatas Kumeliauskas
Arnoldas Bosas
Edgaras Rybakovas
Andrejus Židkovas
Pijus Rulevičius
Aivaras Bendžius
Aimas Fiščevas
Danielius Bogdziulis
Mauras Baltrukonis
Paulius Gintautas
Ugnius Čižas
Danielius Nomanovas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)