Lietuvos futbolo federacija pateikia atsakymus į aktualiausius klausimus.

– Kuriame stadione žais Lietuvos rinktinė? Kada tai bus patvirtinta oficialiai?

– Preliminariai planuojama, kad bent jau didžiąją dalį rungtynių rinktinė žais sostinėje – Vilniuje, LFF stadione. Šiuo metu stadionas pagal tarptautinius standartus jis yra vienas geriausių šalyje, atitinka UEFA 3 kategoriją.

Per artimiausius mėnesius LFF turės pateikti potencialų stadionų sąrašą, o galutinius sprendimus dėl dvikovų vietų reikės paskelbti likus 120 dienų – keturiems mėnesiams – iki jų pradžios.

– Pirmąsias rungtynes namuose Lietuva šiemet žais su Estija ir Slovėnija. Ar gali keistis rungtynių vietos priklausomai nuo varžovų?

– Futbolo visuomenei mažai žinoma tai, kad UEFA centralizavus atrankos turnyrų rengimą, griežtės jų reikalavimai, o rungtynių surengimo standartai šoktelės iki dar aukštesnio lygmens – t. y. panašaus, koks būna per UEFA Čempionų ar Europos lygos grupių etapo rungtynes.

Priimti tokias rinktines kaip Estija, Slovėnija ar San Marinas LFF stadione nebūtų problema. Tačiau iš patirties jau žinoma, ką reiškia didžiųjų futbolo valstybių atvykimas. Šiuo atžvilgiu LFF stadionas yra mažokas – yra 5 tūkst. vietų žiūrovams.

Rungtynės su Anglija (2015 m. spalio 12 d. - DELFI) bus paskutinės atrankos cikle, tad gali būti, jog jos taps lemiamomis dėl patekimo į kitą etapą. Gali atsitikti, jog atvyks keli tūkstančiai Anglijos gerbėjų. Tuo labiau, kad bus žaidžiama su Anglija pirmą kartą istorijoje, tad norima suteikti galimybę kuo daugiau futbolo gerbėjų stebėti rungtynes stadione.

– Kokios alternatyvos, galimi sprendimo būdai?

– Ateityje norima praplėsti LFF stadioną, apdengti tribūnas stogu, kad žiūrovams netektų stovėti po lietumi. Tačiau LFF artimiausiu metu tam neturi galimybių, nes jau prisiėmė didelę finansinę naštą vien jau išsaugodama stadioną ir jį rekonstruodama, kad šis atitiktų UEFA reikalavimus Jei to nebūtų pavykę, šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ dabar neturėtų kur žaisti tarptautinių rungtynių.

Kaune S. Dariaus ir S. Girėno stadionas turi vieną pranašumą – vietų skaičių – jame gali tilpti 9 tūkst. žiūrovų. Tačiau stadionas įvairiais aspektais yra pasenęs, nebeatitinka standartų tarptautinėms rungtynėms. Ypač tai aktualu kalbant apie svarbių asmenų (VIP) ir žiniasklaidos sektorius, patalpas TV transliuotojams, komentatoriams.

Stadiono rekonstrukcija Kaune galėtų būti vienas iš efektyviausių ir greičiausių problemos sprendimo variantų. Miestas turėtų būti tuo suinteresuotas, nes rinktinės rungtynės su tokiomis komandomis kaip Anglija – ne tik reklama, bet ir ir pelnas vietos verslininkams. Atvažiuojantys sirgaliai užsisako viešbučius, išleidžia pinigų restoranuose, kavinėse, kitose įstaigose.