Vankuveryje pratęsimą išplėšęs Z. Parise į Sočį vyksta vedamas vienintelio tikslo – iškovoti aukso medalį. 29-erių metų puolėjas buvo paskirtas kapitonu ir turėtų būti vienas iš JAV rinktinės lyderių.

Z. Parise šiame sezone rungtyniauja Minesotos „Wild“ klube. Per 44 NHL rungtynes jis įmušė 19 įvarčių ir atliko 17 rezultatyvių perdavimų.

Apie Sočio olimpiadą su Z. Parise kalbėjosi oficialaus Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) korespondentas.

– Buvai paskirtas JAV rinktinės kapitonu. Kai paskutinį kartą buvai kurios nors komandos kapitonu, nuvedei Naujojo Džersio „Devils“ į NHL finalą. Ką tau reiškia buvimas JAV rinktinės kapitonu?

– Būti bet kurios komandos kapitonu reiškia labai daug. Būdamas „Devils“ kapitonu, jaučiausi pagerbtas, o gauti šias pareigas JAV rinktinėje yra dar didesnis įvertinimas. Džiaugiausi, kai patekau į rinktinę, o sužinojęs, kad būsiu paskirtas kapitonu, buvau pakylėtas. Šią žinią netrukus pranešiau tėvams, kurie taip pat neslėpė džiaugsmo.

– Prieš ketverius metus Vankuveryje finalo rungtynės tau sukėlė prieštaringus jausmus. Aukso troškimas turėtų būti didesnis nei bet kada?

– Žinoma, tačiau olimpinis ledo ritulio turnyras yra labai sunkiai prognozuojamas. Jame tikrai nebus lengvų rungtynių. Tikiuosi, kad pateksime į finalą ir turėsime jame galimybę laimėti, bet to tikisi ir daugelis kitų rinktinių.

– Arena Sočyje bus kiek didesnė, nei esate pratę žaisti NHL pirmenybėse. Kaip tai paveiks tavo ir visos rinktinės žaidimą?

– Manau, kad galėsiu įgyti didesnį greitį neutralioje zonoje, kurioje svarbiausia bus kontroliuoti ritulį. Rinktinės žaidėjams bus svarbu kuo grečiau prisitaikyti prie didesnės arenos, nes žaisime su tokiomis rinktinėmis kaip Rusija, Slovakija bei Slovėnija, kurios žaidėjai yra įpratę rungtyniauti tokiose arenose. Šiaurės amerikiečių ledo ritulio stilius yra skrieti 100 mylių per valandą greičiu, o Sočyje turėsime būti pasyvesni.

– Daugelis NHL žaidėjų pažymi, kad jie koncentruojasi į lygos rungtynes, o apie olimpiadą galvoja tik jai visiškai priartėjus. Kada pats pradėjai didesnį dėmesį skirti olimpinėms žaidynėms?

– Turbūt tada, kai buvau paskirtas rinktinės kapitonu, bet išties dėmesys olimpiadai atsiranda tada, kai būna paskelbta rinktinės sudėtis. Tuomet pradedi diskutuoti su būsimais komandos draugais ir treneriais. Net ir vykstant NHL sezonui kartais pagalvoji apie olimpiadą, bet stengiesi tam skirti kuo mažiau dėmesio, kad nenukentėtų tavo žaidimas NHL klube.

– Ar nesunku pereiti nuo žaidimo NHL prie žaidimo olimpiadoje?

– Nesunku. Tiesiog tu suvoki, kad olimpiadoje žaidi ne už klubą, bet už visą šalį ir kiekvienų rungtynių kaina yra gerokai didesnė. Negaliu kalbėti už visus, bet pats prie tokio pasikeitimo prisitaikau greitai.

Vyrų ledo ritulio turnyrą Sočyje amerikiečiai pradės vasario 13-ą dieną rungtynėmis su Slovakija.