Merui Andriui Kupčinskui ir Kauno miesto Sporto rėmimo tarybos nariams adresuotame rašte piktinamasi, jog savivaldybė dosniai remia komandą, kuriai atstovauja užsienio sportininkai, bet pamiršta mažesnius miesto klubus.

„Granito-Gajos-Kario“, „LSU-Lūšies“ ir „ACME-Žalgirio“ rankinio ekipų bei vandensvydžio atstovų pasirašytu kreipimusi prašoma savivaldybės paramą krepšinio ir kitų sporto šakų komandoms padalinti į lygias dalis.

Primename, kad praėjusiais metais „Žalgirio“ krepšinio klubui atiteko du iš trijų Kauno savivaldybės miesto sportui paskirstytų milijonų.

Pateikiame visą kreipimosi tekstą (kalba netaisyta):

Mes, Kauno miestui reprezentuojančių sportinių žaidimų komandų atstovai (žaidėjai, treneriai, organizatoriai, medicinos personalas) kreipiamės į Jus prašydami atsižvelgti į mūsų teikiamą siūlymą skirti „Miesto sporto žaidimų komandų programai“ numatytas lėšas Kauno miestui reprezentuojančioms komandoms vadovaujantis konkurencijos sąlygų suvienodinimo visų tipų ugdymo įstaigoms principu.

Įvertindami ir pripažindami Kauno miestui atstovaujančių krepšinio komandų nuopelnus ir poveikį jaunuomenės edukaciniam vyksmui, vis dėlto turime pareikšti, kad 2013-aisiais metais pagal „Miesto sportinių žaidimų komandų programą“ lėšų skyrimo krepšinio ir visoms kitoms Kaunui atstovaujančioms sportinių žaidimų komandoms patirtis (87 procentų nuo visos sumos skirta krepšiniui) yra žalinga dėl to, kad:

1. Labiau remiant tas komandas, kuriose žaidžia užsienio šalių sportininkai, ne tik diskredituojami Kauno miesto piliečiai ir pažeidžiami lygių galimybių principai, bet ir skatinama didžiausio intelektinio potencialo, išskirtinių specifinių gebėjimų socialinės grupės Kauno jaunuomenės emigracija į užsienį.

Jaunuomenė, įgijusi vidurinį išsilavinimą, tačiau jai nesudarius net minimalių galimybių tobulinti meistriškumą atstovaujant Kauno miesto sportinių žaidimų komandoms, nors dar ir nėra pakankamos sportinės brandos – emigruoja į užsienio klubus ir neretai praranda jau Kauno miesto biudžeto lėšomis išugdytą sportinį meistriškumą. Tokiu būdu, ne tik Kauno miestas, bet ir šalis praranda ne tik perspektyvų intelektinį potencialą, bet kartu patiria ir materialinę žalą. Kauno miesto reikšmingos investicijos, skirtos jauniesiems sportininkams moksleiviams rengti (atlygiai treneriams, sporto bazių išlaikymas, dalyvavimo varžybose išlaidos), didžiąja dalimi nueina perniek dėl to, kad nėra sudaromos net minimalios sąlygos tobulinti sportinį meistriškumą po vidurinio išsilavinimo.

2. Žlugdomos kitų sportinių žaidimų komandų galimybės tinkamai reprezentuoti Kauno miestui.

Dėl lėšų stokos Kauno miesto sportinių žaidimų komandos neturi galimybių dalyvauti Europos taurės (pastaruoju metu Europos taurės turnyruose dalyvauja tik „ACME-Žalgirio“ moterų rankinio komanda), regionų (Baltijos šalių) varžybose ir tobulinti sportinį meistriškumą. Tokiu būdu, kitoms Kaunui atstovaujančioms sportinių žaidimų komandoms, nei „Žalgirio“ krepšinio komandai, sumažinamos galimybės lygiaverčiai varžytis su kitų miestų komandomis net ir Lietuvos čempionatuose.

3. Skatinama mokesčių mokėtojų lėšas investuoti ne Lietuvoje.

Remiant komandas, kuriose žaidžia užsienio šalių sportininkai, iš šalies biudžeto gautų lėšų didesnę dalį šie sportininkai išveža į užsienio šalis.

4. Vienos komandos, kurioje nemažai yra svetimšalių, rėmimo Lietuvos mokesčių mokėtojų lėšomis strategija diskredituoja kitų sporto šakų sporto ekspertus, mažina trenerių motyvaciją, kelia jaunuomenės nepasitikėjimą valdžios institucijomis ir turi žalingą poveikį jaunuomenės edukaciniam vyksmui.

Prašome:

Iš 2014 metų numatomų lėšų pagal „Kauno miesto sportinių žaidimų komandų programą“ Kauno miesto reprezentuojančioms sportinių žaidimų komandoms lėšas skirti taip:

50 procentų – krepšinio komandoms,
50 procentų – kitoms sportinių žaidimų komandoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)