Lietuvė nusileido tik pasaulio rekordininkei vengrei Katinka Hosszu (58.37).

16-metė Lietuvos plaukikė ryte vykusioje atrankoje nuotolį įveikė per 1:00.13 ir savo trečiame plaukime buvo antra, o bendroje įskaitoje mūsiškės rezultatas - penktas tarp 38 konkurenčių.

Išvakarėse R. Meilutytė 50 m krūtine rungties finale distanciją nuplaukė per 29.10 sek. ir iškovojo sidabro medalį, nusileidusi tik pagrindinei savo konkurentei ir čempione tapusiai Rusijos atstovei Julijai Jefimovai (29.04).

Tai pirmas Lietuvos moterų iškovotas medalis Europos čempionatuose trumpajame (25 metrų) baseine. R. Meilutytė Europos čempionate varžysis dar 2 nuotoliuose: 100 metrų krūtine ir 50 metrų laisvu stiliumi.

Giedrius Titenis 100 m krūtine rungties finale užėmė 10-ą vietą. Lietuvis finalinį plaukimą pradėjo sėkmingai ir plaukė lyderių grupėje, tačiau prieš paskutinius 25 metrus atsiliko ir jau nebepavijo spurtavusių varžovų.

Čempionu šioje rungtyje tapo vengras Danielis Gyurta (57.08). Sidabro medaliu džiaugėsi vokietis Marco Kochas (57.14), bronza - slovėnas Damiras Dugonjičius (27.24).

Ketvirtadienį G. Titenis 100 m plaukimo krūtine antrame pusfinalyje distanciją įveikė per 58.26 sek. ir finišavo ketvirtas. Dešimtu laiku Lietuvos plaukikas pateko į finalą, kuris vyks penktadienio vakarą (18.08 val.).

Penktadienį pusfinaliuose taip pat dalyvavo ir Mindaugas Sadauskas ir Simonas Bilis, kurie varžėsi 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje. S. Bilis pirmame pusfinalio plaukime pasirodė sėkmingai ir finišavo septintas (47.94), pagerinęs savo rytinį laiką viena dešimtąja sekundės. Lietuvis bendroje įskaitoje liko 13-as. Antrame plaukime M. Sadauskas užėmė šeštą vietą (47.57) ir su aštuntu laiku pateko į finalą, kuris vyks rytoj. Iki Lietuvos rekordo, kuris priklauso Raimundui Mažuoliui, jam pritrūko vos 0.03 sek. Geriausią laiką pusfinalyje užfiksavo italas Marco Orsis (46.64).

Ryte vykusiose atrankos varžybose M. Sadauskas šeštoje atrankos grupėje buvo penktas, sugaišęs 48,00 sek. Jis bendroje įskaitoje užėmė 16-ą vietą. S. Bilis distanciją įveikė per 48.04 sek. ir laimėjo savo pirmos grupės plaukimą, aplenkęs austrą ir gruziną. Jos laikas tarp visų dalyvių buvo 17-as.

Rezultatai:

Finalai:

Vyrų 100 m krūtine 18.08 val.

10. Giedrius Titenis - 58.80

Pusfinaliai:

Moterų 100 m kompleksinis plaukimas

2. Rūta Meilutytė - 58.78 - q

q - pateko į finalą, kuris vyks rytoj

Vyrų 100 m laisvu stiliumi

8. Mindaugas Sadauskas - 47.57 - q
13. Simonas Bilis - 47.94

q - pateko į finalą, kuris vyks rytoj

Kitų lietuvių penktadienio pasirodymai

Pirmas iš lietuvių atrankoje startavo Danas Rapšys. Jis 50 metrų nugarą nuplaukė per 24.99 sek., pasiekė asmeninį rekordą, bet bendroje įskaitoje buvo 30-as ir į pusfinalį tarp 20-ies geriausių nepateko. Atranką laimėjo prancūzas Jeremy Straviusas (23.65). Atrankoje varžėsi 50 dalyvių.

Vyrų 100 m laisvu stiliumi rungties atrankoje dalyvavo dar du Lietuvos atstovai. Antros grupės plaukime greičiausias buvo Povilas Strazdas (49.54), kuris pagerino asmeninį rekordą. Šiame plaukime penktas finišavo Jevgenijus Rogožinas (50.66). Abu Lietuvos plaukikai atitinkamai liko 42-oje ir 53-ioje pozicijose tarp 63-ijų sportininkų ir į pusfinalį nepateko.

Lietuvos rinktinė – jauna

Keturias dienas tukančiose varžybose dalyvauja 559 plaukikai iš 42 Europos valstybių. Lietuvai atstovauja 11 plaukikų. Tai - 9 vyrai (G. Titenis, M. Sadauskas, I. Kozlovskis S. Bilis, D. Rapšys, P. Strazdas, T. Duškinas, D. Margevičius ir Jevgenijus Rogožinas) ir 2 merginos (R. Meilutytė ir U. Mažutaitytė).

Aštuoniems į Daniją atvykusiems mūsų šalies plaukikams tėra 20 metų ar mažiau. Rinktinės pagrindą sudaro jau pripažinti tarptautinėse arenose plaukikai (R. Meilutytė, G. Titenis ir M. Sadauskas) bei vasarą Europos ir pasaulio jaunimo čempionatuose medalius skynęs jaunimas. Vyriausias iš lietuvių - 24-erių metų G. Titenis, jauniausia – 16-metė R. Meilutytė.

Iki šiol Europos čempionatuose trumpame baseine lietuviai nėra iškovoję nė vieno aukso medalio. Nuo 1991-ų, kai Europos vandens sporto šakų federacija (LEN) pradėjo organizuoti žemyno čempionatus trumpame (25 metrų) baseine, mūsų šalies sportininkai jau yra iškovoję 8 sidabro ir 6 bronzos apdovanojimus.

Po savaitės varžybos Anykščiuose ir Vilniuje

Grįžę iš Danijos pajėgiausieji mūsų šalies plaukikai gruodžio 19-21 d. susitiks Anykščiuose, kur vyks atviras Lietuvos plaukimo 25 metrų baseine čempionatas. Startuoti jame planuoja ir R. Meilutytė.

Gruodžio 22 d. Vilniuje vyks R. Meilutytės taurės šeimų plaukimo estafečių varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)