Lyties pakeitimo operacija jai buvo atlikta 2006 metais, dar dvejus metus buvo tęsiamos įvairios hormonų procedūros. Taip sunkvežimių vairuotojas Boydas Burtonas virto moterimi vardu Fallon Fox.

Praėjusią savaitę vykusi kova su Ashlee Evans-Smith buvo antroji Fallon kova, kai pasaulis jau žinojo apie jos pasikeitimus. Ir pirmasis pralaimėjimas.

Milžinišką ažiotažą kėlusią kovą nokautu laimėjo 26-erių A. Evans-Smith, vaikų imtynių instruktorė.

Kovos ištrauka:

Be abejo, kai tik F.Fox prisipažino, jog gimė vyru ir juo buvo 30 savo gyvenimo metų, MMA pasaulyje kilo sąmyšis. Daugelis kovotojų buvo pasipiktinę.

Bene didžiausia moterų MMA žvaigždė Ronda Rousey pareiškė, kad F.Fox turi ženklų fizinį pranašumą prieš kitas kovotojas. Tuo tarpu UFC sunkiasvoris Mattas Mitrione‘as F.Fox pavadino „šlykščia išsigimėle“, kuriai turi būti apskritai uždrausta kovoti.

„Žiūriu, kaip vaikinas vardu Fallon Fox šiuo metu kaunasi. Nesąžininga! Man jis vis dar vyras“, – kovos su A. Evans-Smith metu socialiniame tinkle „Twitter“ rašė kovotoja Claudia Gadelha. Po kovos ji pridūrė: „Tapau Ashlee gerbėja. Ji nugalėjo vyrą!“.

Medikai nesutinka su tokiais pareiškimais. Remdamasi jų rekomandacijomis, Floridos sportininkų komisija po masės viešų diskusijų ir išdavė licenciją, leidžiančią F. Fox dalyvauti moterų, o ne vyrų, MMA kovose.

Kalifornijos universiteto mokslininkas, daktaras Ericas Vilainas tikina, kad sprendimas teisingas – F. Fox negali būti laikoma vyru.

Pasak jo, transseksualas, iš vyro tapęs moterimi, pasižymi kur kas mažesne raumenų jėga nei normalus vyras, be to, pasikeičia kaulų tankis bei padidėja riebalų masė. Tai ženkliai susilpnina kūna.

Reguodama į M. Mitrione‘o žodžius, F. Fox teigė: „Jo pareiškimas visiškai prieštarauja medicinos ekspertų išvadoms, kad aš turėčiau varžytis su moterimis. Jis įžeidė mane kaip kovotoją, kaip moterį ir kaip žmogų“.

F. Fox kol kas nepriklauso bene garsiausiam Jungtinėse valstijose kovų tinklui UFC. Organizacijos prezidentas Dana White‘as tikina, kad F. Fox durys uždarytos „ne todėl, kad ji yra transseksualas, o todėl, kad ji nėra pakankamai aukšto lygio kovotoja“.

F. Fox kova su Allana Jones (pirmoji kova po viešos išpažinties):

Reportažas apie Fallon Fox: