„Jei nesu per daug išsiilsėjęs, visada stengiuosi dalyvauti treko varžybose. Vis tiek smagu pažiūrėt, pačiam save patikrinti, kito skausmą pajaust. Pasiilgstu tų dienų, kada važiuodavau treke, tai šiek tiek prisimenu gerus laikus“, – pasakojo R. Navardauskas.

Sezonas Londono olimpinių žaidynių dalyviui buvo itin sėkmingas. JAV „Garmin-Sharp“ ekipos narys buvo atrinktas dalyvauti prestižiškiausiose „Giro d'Italia“ bei „Tour de France“ daugiadienėse lenktynėse. Lietuvis ne tik dalyvavo, bet ir demonstravo itin aukštus rezultatus: „Giro d‘Italia“ lenktynių 11-ame etape R. Navardauskas buvo pirmas, 16-ame – ketvirtas, 17-ame – antras. Dukart į dešimtuką Lietuvos dviratininkas pateko ir „Tour de France“, kur penktame etape finišo liniją kirto aštuntas, o 16-ame – dešimtas.

Sportininkas išskirtiniame interviu SportIN.lt papasakojo apie dalyvavimą treko varžybose, 2013 metų sezoną bei dviračių sportą drebinančius dopingo skandalus.

– Ar iki tol teko kada dalyvauti omniumo rungtyje?, - pasiteiravome R. Navardausko.

– Dalyvavome prieš dvejus metus. Dar Gediminas Bagdonas tada buvo kartu. Vis tiek čia nėra labai daug dalyvių, o kiekvieną dieną reikia treniruotis. Omniumas – nauja rungtis, bet startuojam, jei tik yra proga.

– Ar realu kada nors tave išvysti dalyvaujantį pasaulio treko čempionate?

– Nemanau, vis tiek ta niša ne man. Nelabai tikiu, jog kada nors dalyvausiu. (šypsosi – aut.past.)

– Kaip vertinate 2013 metų sezoną?

– Asmeniškai vertinu neblogai. Gyvenime norėjau kažkada papulti į profesionalų komandą, o laimėti varžybas buvo daugiau negu tikėjausi, todėl tikrai džiaugiuosi. Tikėkimės, jog pavyks tai pakartoti.

– Ar tave tenkina vaidmuo „Garmin-Sharp“ ekipoje?

– Taip. Komanda labai pajėgi, labai draugiška, o komandos pergalė yra ir kiekvieno asmeninė pergalė. Mano vaidmuo ten dažniausiai yra pagalbininko. Jeigu atsitinka taip, jog galiu pats už save važiuoti, tai ir važiuoju pats už save. Vaidmuo tikrai mane tenkina ir tuo džiaugiuosi.

– Galbūt po sėkmingų startų „Giro d'Italia“ sulaukėt ir kitų ekipų pasiūlymų?

– Visą laiką ateina ir to klausia, ar dar tebeturiu kontraktą. Dažniausiai atsakymas yra teigiamas. Visi – „aaa, gerai“ (juokiasi – aut. past.). Komandos visą laiką paklausinėja. Jei esi pergalių iškovojęs, tai vis tiek apie tave paklausinėja. O šiaip turiu vadybininką ir jis rūpinasi tais dalykais.

– Vadinasi, ateitį planuojate „Garmin-Sharp“?

– Bent kol kas - taip.

– Ar kalbėjote apie ateinantį sezoną su komandos vadovais? Galbūt jums bus numatytas komandos lyderio vaidmuo?

– Ne, iki lyderio man toli. Visų pirma, čia yra amerikiečių komanda ir amerikiečiai visą laiką bus lyderiai. Antras dalykas – lyderiai turi būti labai pajėgūs kalnuose, kad galėtų bendroje įskaitoje labai gerai pasirodyti. Tai gal ne man. Žinoma, taip, kaip buvo šiemet, man atrodo, būtų labai gerai. Jeigu leistų kai kuriose varžybose pasirodyti, kai yra galimybė, kad galėčiau važiuoti už save. Nemanau, kad daugiau reikia prašyti ir daugiau norėti, nes kiek galėjau, tiek parodžiau. Daugiau nereikia norėti.

– Dviračių sportą drebina dopingo skandalai. Ar tai atsiliepė komandai finansine prasme? Galbūt sumažėjo rėmėjų?

– Mūsų komanda yra viena iš pirmųjų, kuri pasakė dopingui „ne“. Kiekviena komanda turi savo šūkį, o mūsų komandos šūkis – visi turi būti švarūs. Jeigu bent vienas vartotų dopingą, jis iškart būtų pašalintas iš komandos bei praktiškai visa komanda kartu sustotų. Yra pasakyta, jog mūsų komanda yra švari bei kad mes parodysime pasauliui, jog galim be draudžiamų preparatų pasiekti gerų rezultatų. Todėl šie skandalai mūsų komandos rėmėjų nesumažino, tačiau visame dviračių sporte rėmėjų truputėlį mažiau.

Iš kitos pusės pažiūrėjus, mūsų sportas yra labiausiai testuojamas iš visų. Tarkim, vien „Giro d'Italia“, „Tour de France“ buvo padaryta apie 600 testų, o dalyvių tėra du šimtai. Palyginus su futbolu, jiems kraujo mėginius ne visada ima, o futbolininkai net protestuoja, kada ateina jų testuoti be perspėjimo. Dviračių sportas eina link švarumo ir kuo toliau, tuo labiau tai bus sportas, o dviratininkai nebus jaučiai, užpilti visokiomis nesąmonėmis.

– Kuris titulas jums asmeniškai būtų svarbesnis – „Tour de France“ čempiono titulas ar olimpinis auksas?

– Olimpinis čempionas, manau, visą laiką yra vienu laipteliu aukščiau visų kitų trofėjų. Olimpinis medalis visada yra pats svarbiausias visų sportininkų karjeroje.

– Vadinasi, svarbiausias tikslas 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiada?

– Būtų malonu dalyvauti. Dar pakankamai būsiu ne per senas (juokiasi – aut.past.). Reikia laukti, gal jaunimas išlįs, gal bus stipresnių sportininkų, tačiau tikiuosi geriausio.