LLAF Vykdomojo komiteto narys Virginijus Daukšys jau yra parengęs sutarties projektą, kuriame nurodomos bendros nuostatos, apibrėžiami federacijos ir sportininko įsipareigojimai, lengvaatlečio dalyvavimas varžybose užsienyje, drausminės priemonės už sutarties nesilaikymą.

Kaip teigė sutarties projekto rengėjas V.Daukšys, taip "siekiama apibrėžti sportininko ir federacijos santykius bei tarpusavio įsipareigojimus".

Saugiklis

Ši sutartis LLAF dar nėra patvirtinta ir nė vienas lengvaatlečių nėra jos pasirašęs. Visgi skaitant rengiamą dokumentą užkliūva vienas lengvaatlečiams norimas primesti įsipareigojimas: "Neduoti interviu masinėms informavimo priemonėms bei susilaikyti nuo komentarų trečiosioms šalims, nukreiptų prieš federacijos vadovybę, trenerius ar federacijos veiklą apskritai" (citata iš sutarties projekto - aut.).

Už šio ir dar 12 įsipareigojimų pažeidimus lengvaatlečiams federacija, remdamasi dvišale sutartimi, numačiusi nuobaudas - įspėjimą, laikiną pašalinimą arba visišką pašalinimą.

Kai kurių sporto karalienės atstovų manymu, taip LLAF siekia apsisaugoti nuo galimos kritikos.

Paneigė

Lė pradėjus domėtis sutarties projektu, jo autorius V.Daukšys kategoriškai paneigė, jog federacija siekia kažką "įstatyti į rėmus".

"Jokiu būdu į šią sutartį negalima žiūrėti, kaip į kažkurios pusės norą kažką suvaržyti. Federacija visada bus sportininko pusėje, nes jei nebus sportininkų, nereiks ir federacijos", - dėstė V.Daukšys.

Anot sutarties projekto autoriaus, punktas dėl sportininko bendravimo su žiniasklaida buvo įrašytas puoselėjant mintį apie federacijos įvaizdžio formavimą. "Lengvąją atletiką pakankamai drabstė purvais - kas norėjo ir kaip norėjo. Nesinorėtų, jog ateityje kas nors, vadovaudamasis ambicijomis, pradėtų kalbėti bet ką", - aiškino LLAF Vykdomojo komiteto narys.

Be to, sutarties projekto autorius tikino, jog tai dar svarstytinas dokumentas ir galutiniame sutarties variante gali nelikti dalies punktų. Pasak V.Daukšio, projekte iš 13 išvardytų sportininkų įsipareigojimų yra tik 3 "neliečiami" punktai: be federacijos sutikimo tiesiogiai ar per savo atstovą nesudaryti reklaminių sutarčių, nepriimti paramos, nesudaryti sutarčių su kitomis sporto organizacijomis. "Šiuos punktus pagal IAAF įstatus turi turėti kiekviena federacija. Juos įtraukėme į sutartį", - sakė V.Daukšys.

Kalbėtų

Vakar keli LŽ kalbinti rinktinės nariai teigė girdėję apie sutartį, bet projekto dar nėra matę. Daugelis pašnekovų tvirtino nepasirašinėsią sutarties, jei ji jiems bus nenaudinga ir varžys jų teises. Visgi lengvaatlečiai nemano, jog federacija nėra nesukalbama, todėl ir stengtųsi derėtis dėl nepriimtinų įsipareigojimų.

Anot V.Daukšio, kol kas neaišku, kada bus patvirtintas sutarties projektas, todėl tiek lengvaatlečiai, tiek kiti su federacija susiję asmenys gali teikti pasiūlymus rengiant galutinį variantą. LLAF Vykdomojo komiteto narys V.Daukšys tikina, jog federacija visada bus sportininkų pusėje.