22-ejų metų jaunas vyras šiuo metu stovi už Azerbaidžano klubo „Baku“ vairo. Nenuostabu, kad jis yra jauniausias treneris pasaulyje, tačiau, panašu, jog tai jam nėra problema, po to, kai devynis metus praleido žaisdamas kompiuterinius futbolo komandos valdymo žaidimus.

V. Huseynzadė buvo paskirtas vadovauti šalies sostinės komandai dar lapkritį, ir jo ekipos rodomi rezultatai atrodė pakankamai simpatiški: ji užėmė penktą vietą, bet savo neįgyvendino – nepasiekė pozicijos, kuri leistų dalyvauti UEFA Europos lygos turnyro atrankoje.

Tačiau jis džiaugiasi tuo, ką pasiekė. Anksti jaunystėje iš tėvynės į Švediją gyventi persikėlęs jaunasis treneris teigė, kad paskyrimas jam tapti komandai vadovaujančiu strategu atėjo netikėtai, nors jis su klubu dirbo nuo 2011 metų.

„Susitikau su prezidentu Lietuvoje ir mes turėjome trumpą pokalbį. Jis pasakė pragmatišką juokelį, kad aš turėčiau su juo susisiekti, kai pabaigsiu savo mokslus, tam, kad treniruočiau juos ateityje. Iš pradžių nebuvau toks sudomintas. Dirbau su klubu nuo 2011 metų, ir iš pradžių visiškai nenorėjau savęs sieti su futbolu, bet kai jis pamatė mano atsidavimą darbui, man buvo pasiūlytas trenerio postas“, - kalbėjo „DailyMail“ tinklapiui V. Huseynzadė.

„Jie pasiūlė aukštesnį postą treneriui Jeanui-Pierre'ui Papinui, kur jis gali valdyti visą klubą, kaip ir jaunimo akademiją. Paprasčiau – futbolo direktoriaus rolę. Tuo tarpu aš turėjau prisiimti atsakomybę už pirmąją komandą. Pradžioje buvo šiek tiek sunku – viskas nauja, ir buvo sunku suprasti visą štabą. Bet laikui bėgant viską išmoksti“.

„Gerai sutariau su treneriu ir jis man padėjo išaiškinti tokius klausimus, kaip pavyzdžiui: kokie yra futbolininkai realiame gyvenime. Niekada nebuvau susitikęs su bet kokiais žaidėjais, ypatingai su daugeliu vienu metu. Turėjome bendravimo problemų, nes nežinojau kokie tie žaidėjai yra. Dabar žinau kiekvieno iš jų asmenybę. Štabas turi padaryti juos laimingus, o ne žaidėjai mus.“

„Negaliu sakyti, kad žaidimas paruošė mane šitam darbui, bet galėčiau teigti, jog jis man padėjo labai daug, tam, kad suprasčiau visas detales ir atsakomybes. Bet tai toli nuo realybės. Jeigu pradėtumėte restorano verslą, įsivaizduokite save: tu ten nesi dirbęs – tu net nežinai, kaip ji valdyti. Argi nebūtų paprasčiau atsisiųsti „Restaurant Tycoon“ žaidimą ir tada pradėti verslą?“, - retoriškai klausė verslo vadybą studijavęs vyras.

Šįmet perkopęs 21 metų ribą, švedas tikina, jog vienas nebūtų pasiekęs to, ką turi dabar. Jis teigia esąs dėkingas buvusiam pagrindiniam treneriui Bozidarui Bandovičiui, kuris parodė kaip elgtis atitinkamose situacijose.

„Vadovavau šešis mėnesius, bet vis dar mokausi. Jose Mourinho viename interviu sakė, kad jis, nors ir prabuvo futbole šitiek metų, vis tiek mokosi. Tad įsivaizduokite, kaip aš jaučiuosi“, - dėstė jis .

„Tarp mūsų ir žaidėjų yra susiformavusi pagarba. Didžiausias dalykas, kurį esu nuveikęs ir tuo didžiuojuosi, kad mes esame visi vieningi. Turėjome problemų su kitataučiais, tačiau viską, ką išbandėme, tapo sėkminga – padariau grupę grupę, išvesdamas juos kartu žiūrėti filmų, eiti į restoranus. Mėgstame pasilinksminti“.

„Baku“ klube yra realūs žmonės, realūs jausmai ir realios emocijose. Niekada nebūčiau tikėjęsis to, kad kai po mačo nueini į persirengimo kambarį, o ten tiek daug emocijų, kurių dar nesu matęs. Gavau didelę pagalbą iš Bandovičiaus, nes jis jau nuveikė didžių dalykų ankščiau“.

V. Huseynzadė pripažino, kad jam buvo sunku patirti pralaimėjimą Azerbaidžano taurėje, kai juos eliminavo patyrusio Johno Toshacko treniruojama „Chazar Lankaran“ komanda. Tai užkirto kelią jiems kovoti dėl kelialapio į Europos lygą. Šalies čempionate „Baku“ užemė šeštą vietą.

„Daugelis žmonių sako, kad pirmasis sezonas, kaip man, buvo labai geras, tačiau aš su tuo nesutinku. Tikėjausi, jog mes žaisime Europos lygoje, ir buvome labai arti. Žaidėme taurės pusfinalyje. Laimėjome pirmąjį mačą 1-0, bet antrajame mače Toshacko komandai pralaimėjome 2:0. Turėjome geresnę komandą, geresnius žaidėjus ir turėjome tiek pat šansų, tačiau juos varžovai išnaudojo geriau.“

„Aš dirbu 24 valandas per parą, septynias dienas į savaitę, gyvenu tik klubo bazėje ir kai kurie žmonės nemėgsta, kai jų darbas ryškiai ima asmeninio gyvenimo viršų, bet aš tuo mėgaujuosi. Man reikia to, man reikia susikoncentruoti į tobulėjimą, tam, kad gaučiau naudos ateityje. Aš tobulinu savo asmenybę su klubu ir taip pat tobulėju kaip žmogus.“

„Norėčiau suprasti savo darbą daugiau nei dabar. Antra, noriu būti treneris to „Baku“, kuris pateks į UEFA Europos turnyro grupių etapą, ir būti britų stiliaus strategu, kai esi tiek treneris, tiek valdytojas. Bet turiu laiko. Tikrai, kad esu jauniausias pasaulyje ir pradėjau anksti. Tikiuosi, jog būsiu žvaigždė ateityje“, - svajojo jis.

Anglijos ketvirtos lygos klubą „Shrewsbury“ į UEFA Europos lygą, „Football Manager“ žaidime atvedęs V. Huseynzadė pajuokavo, kad jis jau pasiruošęs perimti pastarosios komandos postą, vos tik treneris Grahamas Turneris paliks klubą.

„Football Manager“ - tai vienas populiariausių sporto simuliatorių žaidimų pasaulyje, kurio esmė yra pasiekti kuo geresnį rezultatą su savo vadovaujama komanda.