Organizuojamas slidinėjimo maratonas, koks Lietuvoje buvo bene tik praėjusiam tūkstantmetyje...

Slidinėjimo maratonai Lietuvoje, iki atgaunant nepriklausomybę, vykdavo kasmet ir sutraukdavo tikrai ne vieną dešimtį dalyvių, kurie varžydavosi ilgiausioje 50 km. distancijoje. Atgavus nepriklausomybę slidinėjimo populiarumas mažėjo ir dėl mažo dalyvių skaičiaus amžių sandūroje slidinėjimo maratonų tradicija nutrūko. Tačiau pastaruoju metu slidinėjimo populiarumas pradėjo vėl sparčiai augti ir pasak Vilniaus keliautojų klubo pirmininko Algimanto Jucevičiaus, į savaitgaliais klubo organizuojamus „Snaigės“ žygius Vilniaus apylinkėse susirenka per 1000 slidinėjimo entuziastų.

Remdamasi tokiomis tendencijomis LNSA (Lietuvos nacionalinė slidinėjimo asociacija) po daugelio metų pertraukos šiemet nusprendė vėl pakviesti slidinėjimo mėgėjus į tikrą slidinėjimo maratoną. „SKIGO Maratone“ dalyviai varžysis 50 km. (vyrai) ir 30 km. (moterys) distancijose laisvu stiliumi. Pasak LNSA atsakingojo sekretoriaus G. Černiausko, tokio ilgio distanciją norint įveikti slidėmis pradinių slidinėjimo įgūdžių paprastai neužtenka. Negana to būsimas maratono dalyvis privalo reguliariai palaikyti fizinę formą ir pasiruošimo cikle būtinai įtrauki 1,5-3 val. trukmės slidinėjimo treniruočių. Paprastai slidinėjimo maratonuose dalyvauja aktyvūs slidinėjimo sporto atstovai bei šios sporto šakos veteranai. Atitinkamai „SKIGO Maratono“ amžiaus grupių nugalėtojų ir prizininkų už parodytą stiprybę laukia taurės ir gausūs prizai, o pačių greičiausių - Lietuvos ilgų nuotolių slidinėjimo čempionato medaliai.

„SKIGO Maratone“ - dėmėsys slidinėjimo mėgėjams ir pradedantiesiems

Rengiamose varžybose bus atskira distancija varžybų patirties neturintiems, bet norintiems savo jėgas išbandyti slidinėjimo entuziastams. Jie kviečiami įveikti 20 km distaciją „SKIGO Mėgėjų Maratone“ . Pasak LNSA atstovo, dalis slidinėjimo mėgėjų labiau mėgsta klasikinį slydimo stilių, todėl jų patogumui trasoje bus taip pat išpjauta klasikinė vėžė. Trasos reljefas parinktas nesunkus, kad ją galėtų įveikti vyresnio amžiaus slidininkai ar tik šiek tiek sportinę formą palaikantys slidinėjimo megėjai. Trasoje kas 10 km. bus nemokamas maitinimo punktas. Visi trasą įveikę dalyviai galės interneto pagalba atsispausdinti sertifikatą, pažymintį apie įveiktą distanciją bei jos įveikimo laiką, o greičiausi „mėgėjai“ bus apdovanoti taurėmis.

Trasa maratonui ruošiama kelias savaites

Lietuvos Žiemos Sporto Centro direktoriaus Bronislovo Cicėno teigimu, norint tinkamai paruošti trasą slidinėjimo varžyboms, ją reikia pradėti ruošti iš anksto. Kitu atveju trasa gali būti minkšta ar nelygi. Kokybiškai paruošti trasą įmanoma tik su specialia technika - sniego lyginimo traktoriumi (retraku). Kad pasiekti norimą rezultatą, juo trasą spausti ir lyginti reikia ne vieną kartą. Tačiau pasak. LŽSC vadovo, šią spec. techniką lygumų trasų ruošai Lietuvoje panaudoti pavyksta labai retai, nes tam būtina ne mažesnė kaip 25-30 cm storio sniego danga. Jei sniego danga mažesnė, tokiu atveju trasa ruošiama sniego motociklu, prie jo prikabinus specialius įrenginius. Tuo metu šiemet „SKIGO Maratono“ trasa paruošta su retraku ir jau laukia atvykstančių slidinėjimo mėgėjų.

Atėjus pavasariui Ignalinoje sniego danga ne tik kad nesuplonėjo, bet dar ir pastorėjo ir daugelyje vietų siekia apie 40 cm. Tik kai kur šlaituose sniegas praėjusios savaitės saulės spinduliuose kiek aptirpo. Tačiau pasak slidininkų šiemet slidinėjimo sezonas tikrai užsitęs iki balandžio mėn., o tam tikrose vietovėse kaip Senasalis (Vilniaus raj.) ar Užušilė (Ignalinos raj.) slidinėti bus galima net pavasariui įpusėjus.

Tarp slidinėjimo maratono dalyvių laukiama olimpinės čempionės bei svečių iš kaimyninių šalių

Pasak LNSA atstovo, į „SKIGO maratoną“ žadėjo atvykti Kalgario žiemos olimpinių žaidynių čempionė Vida Vencienė, o greta lietuvių trasoje varžytis planuoja svečiai iš Latvijos ir Lenkijos. Iš viso organizatoriai tikisi sulaukti apie 200 dalyvių. Kam jau kam, bet slidinėjimui orų prognozė šiam savaitgaliui tikrai labai palanki...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją