Proga pasireikšti jaunimui

Lietuvos lengvaatlečių pirmas rimtas išbandymas 2013-ais laukia kovo 1-3 d. Geteborge (Švedija) vyksiančiame Europos uždarų patalpų čempionate. Lietuvos rinktinės sudėtis kol kas neaiški, tačiau joje turėtų būti 5-6 sportininkai – trečdaliu mažiau nei prieš dvejus metus pirmenybėse Paryžiuje (Prancūzija).

Pasak Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) generalinės sekretorės Nijolės Medvedevos, Geteborge galimybę suspindėti turės tokie jauni, Londono žaidynėse nedalyvavę sportininkai kaip trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė ar šuolininkas į tolį Darius Aučyna.

Tuo tarpu patyrusi septynkovininkė Austra Skujytė nusprendė šiemet varžybose nedalyvauti, neaišku, kiek laiko traumą gydysis Londone pirmą olimpinį krikštą gavusi šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė.

„Laukiame iš jaunimo šviežių jėgų. Bet negalima pasakyti, kad mūsų lyderiai būtų atsipalaidavę. Tiesiog kiekvieną kartą po olimpinių žaidynių reikia šiek tiek atsikvėpti. Sportininkai nori nusimesti įtampą, nes paskutiniai dveji metai buvo labai intensyvūs, reikėjo vykdyti normatyvus. Kiek žmogus gali tempti“, – DELFI aiškino N. Medvedeva.

Pirmenybės Lietuvos pašonėje – be lietuvių

Atsipūsti nusprendė ir dviračių treko komanda. Jos lyderė Simona Krupeckaitė neslepia šiemet neskubėsianti grįžti prie starto linijos, o kartu pauzę priversta daryti kita sprinterė Gintarė Gaivenytė, su S. Krupeckaite startuojanti komandų sprinto rungtyje.

Tempo rungčių atstovės, kurioms prasimušti į Londono olimpiadą nepavyko, poolimpiniais metais taip pat nesiruošia smarkiai „plėšytis“. Antano Jakimavičiaus treniruojamos dviratininkės šiuo metu stovyklauja Kroatijoje ir pasaulio taurės varžybose nedalyvavo.

Praleisti lietuvės ketina ir vasario 20-24 d. Minske (Baltarusija) vyksiančias pasaulio pirmenybes.

„Tarptautinė dviračių sporto sąjunga dar nepaskelbė pasaulio čempionato dalyvių kvotų šalims, bet greičiausiai mūsiškės nevažiuos. Kodėl? Reikia trenerio klausti. Jie nori šiek tiek pailsėti, nes praėjęs sezonas buvo labai sunkus“, – sakė Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) direktorius Antanas Taučius.

Dalyvauti verčia ir pinigai

Palaipsniui įsivažiuoti nusiteikę šalies šiuolaikinės penkiakovės meistrai.

Tarptautinis penkiakovininkų sezonas prasidės pirmuoju pasaulio taurės etapu, kuris vasario 20-24 d. bus surengtas Palm Springse (JAV). Šiose varžybose dalyvaus vienintelis Justinas Kinderis, o Londono olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė metus pradės mėnesiu vėliau. Kovo 20-24 d. jos laukia startas antrame pasaulio taurės etape Rio de Žaneire (Brazilija).

„Norime, kad Laura šiek tiek pailsėtų, atsipalaiduotų, kad nebūtų nervinės įtampos“, – paaiškino Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas.

Tiesa, svarbiausių metų startų – Europos ir pasaulio čempionatų – lyderiai tikrai nepraleis. Dėl labai paprastos priežasties.

„Kitaip ir būti negali, nes šie čempionatai mus maitina. Juk mūsiškių rezultatai juose lemia, kiek pinigėlių gaus federacija“, – praktiškai argumentavo V. Kalininas.

Rinksis tik svarbiausias varžybas

Tuo tarpu dvikovinių sporto šakų atstovai tvirtina sumažinti apsukų neketinantys, bet rado kitą išeitį, kaip poolimpiniais metais paskirstyti krūvius geriausiems sportininkams.

Gegužės 17-26 dienomis kaimyniniame Minske vyks dar vienas tarptautinis čempionatas – Europos vyrų bokso pirmenybės. Tačiau abu Lietuvos olimpiečiai – Evaldas Petrauskas ir Egidijus Kavaliauskas – kovoti jose neketina.

Vietoje to bokso rinktinės lyderiai ruošis spalį Kazachstane vyksiančiam pasaulio čempionatui.

„E. Petrauskas perėjo olimpinę atranką, pasiruošimą žaidynėms, pačias žaidynes ir dar metų pabaigoje dalyvavo Europos bokso olimpinių vilčių čempionate (jame šilutiškis pelnė sidabro medalį – DELFI). Sportininkui tokį maratoną labai sunku išlaikyti, išvengti traumų. Be to, Evaldas liepą dar dalyvaus universiadoje Kazanėje.

E. Kavaliauskas papildomai ruošis JAV. Čikagoje jis individualiai sportuos su profesionalais klube, kuriam atstovauja Donatas Bondorovas. Nusprendėme, kad abiems mūsų olimpiečiams reikėtų praleisti Europos čempionatą, nes pasaulio pirmenybės yra rangu aukštesnės. Kitos šalys elgiasi panašiai: po olimpiados pagrindiniams sportininkams duoda metus atsigauti“, – dėstė Lietuvos bokso rinktinės treneris Vladimiras Bajevas.

Pasirengimą pasaulio čempionatui boksininkai pradės kitą savaitę stovykla Druskininkuose.

Trumpas atostogas išnaudojo ir operacijai

Rinktis tarp Europos ir pasaulio pirmenybių nusprendė ir šalies imtynininkų elitas.

Anot graikų-romėnų imtynių rinktinės trenerio Ruslano Vartanovo, geriausi sportininkai rugsėjį keliaus į pasaulio čempionatą Budapešte (Vengrija), tuo tarpu kovą Tbilisyje (Gruzija) vyksiančiame Europos čempionate startuos daugiausia jaunimas ir artimiausias rezervas.

Tiesa, specialistas tikino, jog užduotys 2013-ais šalies imtynininkams nebus kuklesnės nei praėjusiais metais.

„Negalime atsipalaiduoti – jei rezultatai kris žemyn, juk negalėsime kiekvienam Lietuvos piliečiui paaiškinti, kad taip nutiko dėl to, jog metai – poolimpiniai. Paskui žmonės pradės negražiai kalbėti. Vis tiek norime, kad sportininkai ir šiemet pasiektų tam tikrų rezultatų ir įrodytų, jog olimpinėse žaidynėse kovojo neatsitiktinai“, – kalbėjo R. Vartanovas.

Olimpiečių Aleksandro Kazakevičiaus ir Edgaro Venckaičio atostogos po žaidynių neužsitęsė, nes abu jie dalyvavo Vokietijos „Bundeslygos“ klubų pirmenybėse. Be to, E. Venckaičiui buvo atlikta kelio sąnario menisko valymo operacija.

Praėjusį savaitgalį abu Londono žaidynių dalyviai jau žengė ant kilimo Panevėžyje vykusiame Lietuvos čempionate ir iškovojo nugalėtojų titulus savo svorio kategorijose.

„Poilsis neužtruko, bet buvo šventės, kuomet krūviai buvo sumažinti, todėl olimpiečiai atsigauti galėjo. Nenorime perkrauti jų organizmo, nes praėję metai tikrai buvo labai įtempti“, – pabrėžė R. Vartanovas.

Poolimpiniai metai – dar intensyvesni

Ilgų atostogų neturėjo ir kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, sausio pradžioje išvykęs į treniruočių stovyklą Portugalijoje. Naujam sezonui šalies baidarių ir kanojų irklavimo atstovai rengiasi jau nuo lapkričio.

„Po olimpiados buvo pora mėnesių poilsio, bet Jevgenijus vis tiek gavo fizinio krūvio šokdamas (J. Šuklinas dalyvavo televizijos šokių projekte – DELFI). Tai gerai, nes visai nieko nedaryti būtų netgi kenksminga sveikatai. O dabar visi sistemingai dirba kaip ir priklauso. Varžybų mums šiemet bus netgi daugiau nei pernai: ir Europos, ir pasaulio čempionatai, ir pasaulio taurės varžybos“, – intensyvų 2013-ų kalendorių peržvelgė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos (LBKF) generalinis sekretorius Virmantas Galdikas.

Pertrauką padarė tik vienas plaukikas

Lengvesnio sezono savo lyderiams neplanuoja ir Lietuvos plaukimo federacija (LPF). Vienintelė išimtis – 31-erių Londono olimpinių žaidynių dalyvis Vytautas Janušaitis, kuris šiemet gali nestartuoti, be to, neatmestina galimybė, kad veteranas nuspręs apskritai pasitraukti iš didžiojo sporto.

„Vytautas dar svarsto, kaip elgtis, jo amžius, šiaip ar taip, solidus. Ko gero, bent jau šį sezoną jis ilsėsis, o kaip bus toliau, neaišku.

Bet daugiau nėra jokios pauzės, nes praeitame olimpiniame cikle mūsų rinktinėje įvyko kartų kaita: išėjo vyresnieji kaip Rimvydas Šalčius, Paulius Viktoravičius. Mūsų komanda yra pakankamai jauna, kad jau dabar ruoštųsi Rio de Žaneiro žaidynėms. Jaunesniems ilsėtis nėra ko – reikia bandyti kabintis už olimpinio traukinio ir nuvažiuoti su juo“, – aiškino LPF generalinis sekretorius Gintautas Bartkus.

Pajėgiausi šalies plaukikai šiuo metu treniruojasi užsienyje. Londono olimpinė čempionė Rūta Meilutytė sportuoja Plimute (Didžioji Britanija), kur ji gyvena ir mokosi, o Giedrius Titenis yra išvykęs į stovyklą aukštikalnėse Siera Nevadoje (Ispanija).

Pagrindinis sezono iššūkis plaukikams bus liepą Barselonoje (Ispanija) vyksiantis pasaulio čempionatas.