„Mūsų sportininkų tiek daug, jie tokie talentingi, o jų treneriai tokie geri. Mes kartu su jumis jaudinamės, dėl jūsų verkiame. Pati 2000-ais, Dainai Gudzinavičiūtei laimėjus auksą ir ašaroms pradėjus tekėti skruostais, turėjau bėgti iš komentatoriaus būdelės. Tikiu ir jūs verkėte žiūrėdami mūsų olimpiečių kovas. Mums buvo tikrai nelengva iš tokio gausaus būrio išrinkti geriausius“, – kalbėjo LŽFS prezidentė Laima Janušonytė.

Žurnalistai geriausius rinko keturiose kategorijose – geriausios sportininkės ir sportininko, bei geriausios komandos ir trenerio.

Tituluotas varžoves įveikė ir geriausios metų sportininkės titulą pelnė jaunoji Rūta Meilutytė, metų sportininku išrinktas kanojininkas, Londone sužibėjęs Jevgenijus Šuklinas, geriausia ekipa jau antrus metus iš eilės išrinkta Kazio Maksvyčio treniruota 20-mečių krepšininkų rinktinė. Tiesa, pernai geriausio trenerio kategorijoje triumfavęs treneris, šiemet vietą turėjo užleisti R. Meilutytės treneriui – britui Janui Rudui.

Linkėjimai iš Londono

Auksine Lietuvos žuvele vadinama R. Meilutytė šiemet savo pasiekimais įrodė neturinti konkurenčių. Olimpinis, du pasaulio čempionato aukso ir vienas sidabro medalis bei daugiau nei penkiasdešimt pagerintų Lietuvos rekordų – penkiolikametė šiemet pranoko net didžiausių optimistų lūkesčius ir pelnė daugumos žurnalistų simpatijas. Jie jai atseikėjo net 74 procentus savo balsų.

Pati R. Meilutytė į ceremoniją neatvyko, o su žurnalistais sveikinosi per internetinę vaizdo konferenciją. Iš Stambulo sportininkė grįžo į Didžiąją Britaniją, tačiau netrukus aplankys ir į sniegu nuklotą Lietuvą. Šeštadienį ji startuos Lietuvos plaukimo čempionate Anykščiuose.

„Džiugu metus užbaigti šiuo apdovanojimu ir linkiu visiems gerų Kalėdų ir Naujųjų metų“, – trumpai ir kukliai kalbėjo sportininkė.

Tuo tarpu jos treneris stebėjosi savo populiarumu Lietuvoje ir juokavo, kad jaučiasi tarsi „įvaikintas Lietuvos sūnus“. Žurnalistai jam simpatijas atidavė ir į šoną nustūmę ne tik K. Maksvytį, bet ir boksininko Evaldo Petrausko trenerį Vladimirą Bajevą.

Per tarpininkus savo apdovanoją teks atsiimti ir J. Šuklinui, kuris šiuo metų Portugalijoje. Per vaizdo konferenciją sportininkas pasisveikino vilkėdamas vasariškais rūbais ir kupinas geros nuotaikos. Į Lietuvą jis grįš, kaip teigė, per pasaulio pabaigą, gruodžio 21 dieną.

J. Šuklinas džiaugėsi dar neturėtų titulu ir teigė, kad dar bus progų jį apdovanoti. Sportininkui dar žvalgosi olimpinio aukso ir pasaulio čempionato medalių.

Po R. Meilutytės pergalių Lietuvoje masiškai išpopuliarėjo plaukimas. L. Janušonytė paklausė kokia situacija su kanojų sportu. J. Šuklinas tuoj pat ironizavo.

„Nežinau kaip visoje Lietuvoje, bet Visagine padaugėjo irkluotojų“, – kalbėjo J. Šuklinas.

Sportininkus sveikino aukščiausi valstybės asmenys

Treko dviratininkė Simona Krupeckaitė pernai žurnalistų buvo išrinkta geriausia sportininke. Šiemet ji į priekį užleido ne tik Rūtą, bet ir penkiakovininkę Laurą Asadauskaitę. Dviratininkė šmaikščiai konstatavo šių metų Rūtos atotrūkį nuo konkurenčių.

„Rūta jau tiek nuplaukusi, kad nepasivysi“, – juokavo sportininkė.

Jaunajai plaukikei ji palinkėjo ištvermės ir stiprybės išlaikant savo pozicijas tarp stipriausių.

„Laikui bėgant atsiranda atsakomybė ir spaudimas iš visų pusių. Reikia nekreipti dėmesio ir kovoti už save. Ilgai išbūti aukštose pozicijose yra labai sunku, todėl labiausiai linkiu jai stiprybės“, – kalbėjo dviratininkė.

Tiesa, S. Krupeckaitei, kitais metais atsirevanšuoti laimėti geriausios sportininkės titulą nebus daug progų. Aštuoniuose iš eilės pasaulio dviračių treko čempionatuose dalyvavusi sportininkė nusprendė kitais metais jame nestartuoti. Žinoma, nebent jis vyktų Panevėžyje.

Šiemet sportininkų pagerbimuose padaugėjo valstybės vadovų apsilankymų. Sportininkus sveikino Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas bei Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius. Abu vadovai nesvetimi sporto pasaulyje. V. Gedvilas Lietuvos moterų krepšinio rinktinę 1997 metais nuvedė iki Europos čempionato aukso, o A. Butkevičius Radviliškio sporto mokykloje užsiiminėjo imtynėmis.

Abu vadovai sutartinai žadėjo, kad valstybės dėmesys sportui tik didės.

„Mūsų sportininkai yra Lietuvos ambasadoriai. Per juos pasaulis apie mus pirmiausia ir išgirsta. Prieš porą metų Lietuva išsirinko šūkį - „Lietuva drąsi šalis”, o aš teigiu, kad Lietuva yra sportininkų šalis”, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

V. Gedvilas priminė savo darbus siekiant įteisinti sportininkų rentas, o A. Butkevičius žadėjo atgaivinti Panevėžio sporto internatą.

Žurnalistai taip pat įvertino ir premijomis apdovanojo du savo kolegas. Už geriausius metų darbus Romos Grinbergienės vardo premija apdovanota LRT žurnalistė Gintarė Grikštaitė, o Aleksandro Krukauso premija už gyvenimo nuopelnus pagerbtas Kazys Kilčiauskas. Žurnalistikos veteranas, sporto organizatorius šiemet švenčiąs savo 80-metį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)