- Kuo išskirtiniai buvo šie metai Lietuvos nacionalinei rinktinei?, - LFF.lt paklausė R. Tautkaus.

- Komandai pradėjo vadovauti naujas vyriausiasis treneris Csaba Laszlo. Jis pasirinko savo asistentus, įvedė savo korekcijų ekipoje, iš dalies naujai būrė komandą. Sužaidėme 10 rungtynių, iš jų 6 kontrolines. Tai - nemažai.

Robertas Tautkus

Itin įtempta buvo gegužės pabaiga - birželio pradžia, kai rungtyniavome keturiskart per dešimt dienų. Treneris turėjo galimybę susipažinti su visais žaidėjais ir išbandyti juos aikštėje.

- Kiek žaidėjų iš viso šiemet atstovavo nacionalinei ekipai? Kiek iš jų debiutavo komandoje?

- Į rinktinę buvo kviesti 42 futbolininkai (neskaitant dar penkių, kurie dalyvavo „B" rinktinės stovykloje). Beveik visi jie gavo žaidimo laiko vienose ar kitose rungtynėse.

Šiemet rinktinėje debiutavo Vaidotas Šilėnas, Mantas Kuklys, Georgas Freidgeimas, Egidijus Vaitkūnas, Deivydas Matulevičius, iš jaunimo rinktinės atėję Aurimas Vilkaitis, Karolis Chvedukas, Fedoras Černychas.

Vos vienerias ar šiek tiek daugiau rungtynių rinktinėje buvo žaidę Saulius Klevinskas, Tadas Eliošius, Algis Jankauskas, Tomas Mikuckis, Ernestas Šetkus, Marius Papšys, Gediminas Vičius, Vytautas Andriuškevičius, Artūras Rimkevičius, Valdemaras Borovskis.

- Kuriuos žaidėjus galima būtų pavadinti šių metų atradimais?

- Vienu atradimų galima vadinti Arvydą Novikovą. Nors jis žaidė rinktinėje ir pernai, ankstesni metai jam klube nebuvo sėkmingi. Šių metų sausį jis netgi buvo išleistas į Sandraugos taurės turnyrą atstovauti U-21 rinktinei, nes klubas juo netikėjo.

Kitas atradimas - V. Borovskis. Iki tol jis buvo sužaidęs tik dešimt minučių, o šiemet pradėjo žaisti rinktinės pagrindinėje sudėtyje. Rinktinės treneriai šiemet parodė, kad kelias atviras ir Lietuvos čempionato žaidėjams, kurie nuolat demonstruoja gerą sportinę formą.

- Kiek atsiliepė rinktinei tai, kad 2014 m. FIFA Pasaulio čempionato atrankos varžybas rinktinė teko pradėti trimis išvykomis, tarp jų - į Graikiją ir Bosniją Hercegoviną. Ar 2013-ieji bus lengvesni?

- Derinant atrankos varžybų kalendorių pabaigoje buvo likę du variantai - pasirinkti dabartinį arba jį vetuoti ir palikti FIFA sudėlioti tvarkaraštį savo nuožiūra. Pastarosios loterijos nenorėjo niekas, todėl atrankos varžybų pradžia išėjo sunkesnė nei įprastai.

Atrankos ciklo pradžia parodė, kad pirmas savaitinio ciklo rungtynes žaidžiame geriau nei antras. Rugsėjį pavyko rungtynės su Slovakija, o Graikijoje antrame kėlinyje pritrūkome jėgų. Spalį įveikėme Lichtenšteiną, o po kelių dienų Bosnijoje varžovams prilygome tik pirmą pusvalandį. Tokių sunkumų ir tikėjomės - vis dėlto svečiuose žaidėme su dviem grupės favoritais.

Palankesnis tvarkaraštis laukia kitąmet. Kovą ir birželį žaisime po vienerias rungtynes - su Slovakija išvykoje ir Graikija namuose - todėl joms galėsime susitelkti maksimaliai. Šios rungtynės ir nulems, ar dar galėsime pretenduoti į aukštesnes vietas. Tai bus labai svarbu tolesnei komandos motyvacijai. Pernai patirta nesėkmė Lichtenšteine labai išbalansavo komandą. Jei geriau sektųsi 2013-ais, finišo tiesiojoje privalėtume įveikti latvius bei Lichtenšteiną ir galėtume namuose dėl aukštesnės vietos pakovoti su bosniais.

- Viešumoje buvo daug kalbama apie rinktinės užimamą vietą FIFA reitinge. Ar jis atspindi realią padėtį? Kaip jis sudaromas?

- FIFA reitingas - ne vienerių, o paskutinių ketverių metų rezultatai, todėl į jį susideda daug subjektyvių ir objektyvių faktorių. Tai priklauso ir nuo pasirinktų varžovų kontrolinėms rungtynėms, ir nuo oficialių rungtynių kalendoriaus išsidėstymo. Pavyzdžiui, mūsų kritimui reitinge įtaką padarė ne tik šiemetiniai rezultatai, bet ir baigę galioti taškai, kuriuos gavome už 2008 metų pergales prieš rumunus ir austrus.

Reitingas dažnai neatspindi viso tikro rinktinės pajėgumo. Kai buvome patekę tarp 50 stipriausiųjų, ne vienerius metus lenkėme Lenkijos komandą, kuri dalyvauja Europos, pasaulio čempionatuose.

Dabartinei mūsų vietai atsiliepė ir naujos griežtos FIFA taisyklės. Labai gaila, kad šiemet mums nebuvo užskaitytos lygiosios su Rusija, kuri patenka į stipriausiųjų dešimtuką. Taip atsitiko dėl dvikovą organizavusių rusų kaltės, nes jų pakviestas ketvirtas teisėjas neturėjo FIFA kategorijos. Bet dar neprarandame vilties, kad toks nesusipratimas bus ištaisytas.

Nemažai reitingo taškų kainavo nesėkmės Baltijos taurės turnyre, kur nemažai eksperimentavome, o fortūna šypsojosi varžovams.

- Ar galima sakyti, kad rinktinėje prasidėjo kartų kaita? Kada ši komanda buvo pasiekusi piką?

- Nemėgstu naudoti termino kartų kaita, nes į rinktinę nuolat beldžiasi jauni žaidėjai, ypač kai baigiasi U-21 rinktinės atrankos ciklas.

Vis dėlto rinktinės piko laikotarpiu galima būtų laikyti 2007-2009 metus. Tuomet daug rinktinės senbuvių buvo pasiekę brandos amžių (28-30 metai). Juos puikiai papildė nemažai patirties jau įgavę jaunesni žaidėjai, ypač iš gausios gimusiųjų 1983-1985 metais kartos.

Po šio periodo su rinktine atsisveikino tokie ilgamečiai komandos ramsčiai kaip Edgaras Jankauskas, Tomas Ražanauskas, Andrius Skerla, Tomas Žvirgždauskas, dar keli rinktinės nariai nežaidžia aukštesniame lygyje. Dabar turime gana pasikeitusią komandą su daug naujų veidų, nemažai debiutantų.

- Kaip atrenkama rinktinės sudėtis rungtynėms? Ką reiškia išplėstinis rinktinės sąrašas?

- Žaidėjai stebimi tiek gyvai, tiek per televiziją ar internetu. Šiais laikais yra galimybė internetu išvysti beveik visas transliuojamas rungtynes. Į artimiausias šalis - Lenkiją ar Latviją treneriai buvo nuvykę patys. Treneriai susirenka mėnesį prieš rungtynes, surengia pasitarimą ir sudaro apie 30 žaidėjų preliminarų sąrašą.

Likus porai savaičių iki rinktinės stovyklos sąrašas siaurinimas, išsiunčiami raštiški kvietimai iki 23 žaidėjų - tiek galima registruoti rungtynėms. Išplėstinis sąrašas reiškia, kad yra daugiau futbolininkų, kurie yra trenerių akiratyje. Tie yra savotiškoje atsargoje ir gali būti iškviečiami tuo atveju, jei jų prireiks - kartais žaidėjai gauna traumas ar treneriai apsigalvoja, jei krinta futbolininkų sportinė forma.

- Kuo skiriasi trenerio darbas klube ir rinktinėje? Kiek laiko treneris turi paruošti rinktinę rungtynėms?

- Rinktinėje treneris turi žaidėjus savo dispozicijoje iki rungtynių likus 3-4 dienomis (kontrolinėms rungtynėms 1-2 d.). Visi dažniausiai susirenka pirmadienį po rungtynių, todėl viena diena skiriama atsigauti, o trys pasirengimui.

Per tas dienas negali įtakoti žaidėjų fizinės būklės ar technikos. Tiesiog treneris turi atsirinkti optimalią komandos sudėtį, padirbėti dėl taktikos - peržiūrėti rungtynių įrašus - ir parengti komandą psichologiškai. Svarbu suburti kolektyvą ir gerą mikroklimatą komandoje. Tai padeda siekti užsibrėžtų tikslų.

- Ar vyriausiojo rinktinės trenerio Cs. Laszlo vaidmuo apsiriboja tik tiesioginiu darbu su nacionaline komanda?

- Treneris nuolat bendradarbiauja su Nacionaline futbolo akademija, jaunimo rinktinių treneriais, nuvažiuoja su jais pasidalinti mintimis ir padiskutuoti. Rinktinės strategas visada atviras ir kitiems futbolo žmonėmis. Neseniai dieną jis praleido Gargžduose, kur savo patirtį perdavė vietos treneriams, diskutavo apie futbolo aktualijas.

Rinktinės treneris tuo pačiu yra ir svarbi futbolo reprezentacinė figūra. Cs. Laszlo mielai dalyvauja kituose renginiuose, kur reprezentuoja futbolą - tiek dirbant su rėmėjais, tiek socialinėje ir diplomatinėje veikloje. Pavyzdžiui, galbūt nedaugelis žino, kad rugsėjį Lietuvos-Vengrijos forume treneris susitiko su abiejų šalių vyriausybių vadovais.

- Kokie kitų metų rinktinės planai? Kiek planuojama sužaisti kontrolinių rungtynių?

- Pirma FIFA paskirta 2013-ųjų data kontrolinėms rungtynėms - vasario 6-a. Tai mums nepalankus metas, nes dalis žaidėjų dar būna pasirengimo etape ar tik pradeda čempionato antrą pusę po atostogų. Turime tik 72 valandas, klubai nenoriai išleidžia žaidėjus.

Kitas dalykas - namuose žaisti dar per keblu dėl oro sąlygų, dėl to galime tik vykti kur nors į pietus, susidaro ilga kelionė. Dėl šios datos treneris dar neapsisprendė, svarstome, ar verta žaisti draugiškas rungtynes, ar geriau išnaudoti datą B rinktinei.

Kovo mėnesį prieš rungtynes su slovakais vyksime į kelių dienų stovyklą Austrijoje arba Slovakijoje. Viskas bus aiškiau sausio mėnesį, kai galutinai paaiškės rungtynių vieta. Po šios dvikovos svarstome apie galimybę žaisti kontrolines rungtynes kur nors toliau, galbūt net kitame žemyne. Yra pasiūlymų, tačiau bet kur vykti nesiruošiame, viską pasversime ir tada nutarsime.

Birželio 7 dieną susitiksime su Graikija, o vėliau galbūt tarpusavyje jėgas išbandys nacionalinė ir U-21 rinktinės - tai dar priklausys nuo sausio pabaigoje paaiškėsiančio Europos U-21 čempionato atrankos tvarkaraščio.

Dėl 2013 m. rugpjūčio trenerių kongrese kalbėjome su šveicarų ir suomių strategais, išsiuntėme jiems kvietimus. Jei vienas varžovas sutiks, derinsime dvikovos vietą - išvykoje ir namuose. Kitų metų lapkritį kontrolinių rungtynių kol kas neplanuojame, žaistume nebent gavę gerą pasiūlymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)