- Papasakokite, kaip vyksta pasiruošimas Baltijos kultūrizmo čempionatui iš organizacinės pusės?

- Organizacine prasme, viskas klostosi labai sklandžiai. Yra daug reikalų, kaip visada prieš tokius renginius. Manau, nusimato tikrai įdomios varžybos, nes dalyviai šiemet tikrai labai stiprūs. „Nautilus“ laisvalaikio namus čempionatui pasirinkome todėl, jog ten – labai jauki aplinka. Esame įpratę tokias varžybas rengti panašiuose klubuose. Patinka, jog rėmėjai gali būti pagerbti prie staliukų, scena atitinka poreikius, yra nei per maža, nei per didelė. Viskas atitinka mūsų iškeltus kriterijus ir su nekantrumu laukiame varžybų.

- Kiek dalyvių tikitės sulaukti, ar plati bus geografija?

- Konkrečius skaičius šiuo metu pasakyti yra labai sunku. Išankstinėje registracijoje norą dalyvauti varžybose pareiškė apie 60 sportininkų. Vis tik pagrindinis registravimasis vyks būtent pačių varžybų metu. Šalys dalyvės iš esmės yra aiškios: Lietuva, Latvija, Estija, kaip ir įpareigoja turnyro pavadinimas. Tuo pat metu vyks daugumos šalių nacionaliniai čempionatai, nes liko vos dvi savaitės iki „Mr. Universe“ varžybų. Kadangi Baltijos šalys žengia išvien ir yra vieningos, esame pasiskirstę dienas, dalyvaujame vieni pas kitus ir spėjame į „Mr. Universe“.

- Kokiose kategorijose yra stipriausi mūsų šalies kultūristai?

- Kaip ir turėtų būti, vienose kategorijose stipresni yra vieni, kitose – kiti. Kai kuriose kategorijose pirmaujame mes, tačiau stiprių sportininkų turi ir kaimyninės šalys. Lietuviai ir šiemet dalyvaus visiškai atskirai bei mėgins apginti savo nugalėtojų vardą su gausia ir stipria komanda. Mano nuomone, lietuviai stipriausi „Men Athletics“ kategorijoje.

- Kuo šis čempionatas turėtų būti įdomus žiūrovams, kokios pagrindinės intrigos?

- Intrigos šiemet tikrai netrūks! Visiškai neaišku ir mes net neįsivaizduojame, kas gali tapti absoliučiu Lietuvos čempionu. Visi stipriausi vyrai stos į vieną akistatą ir lygioje kovoje triumfuos stipriausias. Kas taps Baltijos čempionu taip pat atviras klausimas. Tai visiškai nenuspėjama.

Visi teisėjai bus nepriklausomi, kas mūsų turnyrą daro unikaliu. Dauguma kitų varžybų organizatoriai kviečia sau lojalius teisėjus, kurie neadekvačiai „tempia“ savo sportininkus. Baltijos čempionate visi teisėjai yra kviestiniai, iš kitų organizacijų. Tai užtikrins skaidrų teisėjavimą. Viską spręs trys latviai ir šeši lietuviai. Beje, prieš savaitę vyko Latvijos čempionatas ir teisėjavimas ten buvo neįtikėtinai geras.

Žiūrovams įdomių dalykų bus ir kur kas daugiau. „Men Athletic“ kategorijoje planuoja būti apie dvylika stiprių sportininkų, dalis kurių ir labai tituluota. Pergalė gali atitekti bet kam, tad bus labai įdomu. Iki pat paskutinės akimirkos nežinosime laimėtojo. Dalyvaus ir Latvijos, ir pasaulio, ir Europos čempionai, prizininkai.

- Kodėl į šį čempionatą verta atvykti neutraliam žmogui, kuris, galbūt, iki šiol nesidomėjo kultūrizmu?

- Visų pirma reikia pamatyti, kas yra kultūrizmas. Gal visi įsivaizduoja, kad tai tik didelių milžinų kovos, bet taip nėra. Juk yra ir laisvos programos. Pas mus vertinamos kūno proporcijos, raumenyno išvystymas ir tai, kaip sportininkas paruošęs kūną. Kategorijų yra labai daug ir kiekvienas ras sau patinkančią. Galima pamatyti, kaip auga jaunimas, kokią figūrą turi moterys. Jos tikrai nėra kultūristės, nors toks stereotipas vėlgi pas mus egzistuoja. Tarkim „Ms Shape“ kategorija – tai sportiškos moterys, kurias gali imti ir dėti ant bet kurio žurnalo viršelio. Jos tikrai neturės celiulito, bus simpatiškos, dailiai sudėtos, sportiškos. Pirmoje dalyje jos pasirodys su suknelėm, o vėliau – su bikiniais. Negi neskamba viliojančiai? Jų raumenynas tikrai neturi būti gilus. Tai turi būti simpatiškos ir sportiškos damos.

- Ar galime šį čempionatą vadinti prestižiniu?

- Tai būtų per skambu – juk tai tik antrasis čempionatas. Pirmajam teises suteikė pasaulinė NAC organizacija. Po sėkmingo pirmojo „blyno“ gavome leidimą viską organizuoti ir toliau. Tikimės, kad jis taps tradiciniu, nes šiemet sportininkų ir žiūrovų susidomėjimas tiesiog milžiniškas. Pasikeitė ir rėmėjų požiūris. Po praėjusių metų ne tik išsaugojome visus rėmėjus, bet sulaukėme ir naujų. Taip sakant pasipildė jų gretos. Prizai atletams taip pat bus geresni. Visų kategorijų šešios pirmos vietos bus apdovanotos medaliais, taurėmis ir dimlomais, „Garlita“ įsteigtais firminiais čempionato džemperiais.

- Papasakokite mums iš sportininko, o ne organizatoriaus perspektyvos. Kiek laiko sportininkui reikia rengtis tokioms varžyboms?

- Pasiruošimas vyksta nuo trijų iki šešių mėnesių. Jei tai yra aukštesnio lygio sportininkas, jis gali ruoštis ir metus. Nėra griežtų taisyklių, kiekvienas renkasi individualiai. Viskas vyksta žingsnis po žingsnio – raumenų didinimas, svorio didinimas, trūkumų taisymas. Ką reikia taisyti matai praėjusį sezoną. Taip ir dirbame – naikiname minusus, auginame masę ir palaipsniui pradedame dietą.
Manau, ne man vienam įdomu, kas slepiasi po šiuo žodžiu „dieta“.

Griežta dieta yra tada, kai valgomas tik baltymų ir angliavandenių maistas. Riebalų – minimaliai. Daug kas priklauso nuo trenerių ir sportininkų, nes būdų yra įvairių. Ir čia taisyklių nėra. Kiekvienas turi savo sėkmės formulę, kuria naudodamasis ruošiasi pasiekti maksimalų rezultatą. Geras rezultatas ateina po daugelio metų, kai puikiai pažįsti savo raumenyną, jį jauti.

- O šiek tiek konkrečiau – tarkim, ką valgote iki varžybų likus savaitei?

- Tik baltyminį maistą - kiaušinius, žuvis, vištieną. Jeigu taip tiksliai skaičiuojant, tai 90 kilogramų sveriančiam atletui dienai reikės dviejų kilogramų virtos vištienos per dieną ir viskas. Arba tarkim kilogramas vištienos, kokie 30 kiaušinių baltymų ir viskas – vanduo. Prieš varžybas dažniausiai keletą dienų vandens apskritai negeri, arba vartojimą mažini. Tai – dėl vandens balanso.

- Ne visi mes esame šios sporto šakos žinovai, tad dar vienas klausimas, kuris, tikiu, rūpi daugeliui. Visi kultūristai varžybų metu ant scenos žengia iš tolo tiesiog spindėdami. Iš kur atsiranda tas blizgesys ir kam jis reikalingas?

- Viskas labai paprasta – tai grimas. Jis tepasi dėl ryškaus apšvietimo scenoje. Šio grimo galima rasti įvairaus – tiek tepamo, tiek purškiamo. Kaip kiekvienam priimtiniau. Šis grimas išryškina šešėlius, tad prie gero apšvietimo idealiai matosi visas raumenynas. Jei grimo nebūtų, toli gražu ne viskas matytųsi. Tai suteikia ir blizgesio.

- Užteks klausimų iš užribio serijos. Pats esate iškovoję daugybę titulų. Kokie jūsų asmeniniai tikslai šiose varžybose?

- Tikrai sieksiu apginti titulą, nes pernai laimėjau savo kategoriją „Men Athletics“. Aišku, norisi patekti į absoliučios Lietuvos įskaitos trejetuką. Vis tik konkurencija yra milžiniška ir lengva tikrai nebus. Norisi sėkmingai ginti miesto garbę – juk būtent Kaune Lietuvoje atsirado kultūrizmas.

- Kuo jus sužavėjo kultūrizmas ir kodėl verta tuo užsiimti?

- Man tai yra liga. Žinoma, teigiama prasme. Tai - hobis, kuris reikalauja užsispyrimo, kantrybės ir noro. Tas jausmas, kai nuvažiuoji į elitines varžybas ir ant scenos matai 60-mečius su šypsenomis veiduose ir puikiai atrodančius, sunkiai apsakomas. Juk keista, kai tie senoliai atrodo daug geriau nei dalis sveiko jaunimo. Gražu žiūrėti į žmones, kurie visada save prisižiūri. Dauguma klaidingai galvoja, jog kultūrizmas tai įvairūs steroidai. Taip nėra. Maisto papildai yra naudojami visose sporto šakose, tačiau nevertėtų jų maišyti su steroidais. O maisto papildus vartoja visi sportininkai, tiesiog kultūristai dirba ties tuo, kad būtų pabrėžiamas būtent raumuo, jo dydis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)