Jauniausios dalyvės

17-metės M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė greitai pamiršo apmaudą dėl praėjusią savaitę Vokietijoje nesėkmingai susiklosčiusio atrankos į Europos suaugusiųjų čempionatą varžybų. Savaitgalį Lietuvoje viešėjęs Europos tinklinio konfederacijos (CEV) prezidentas Andre Meyeris pradžiugino lietuvius žinia apie tytuvėniškės ir klaipėdietės duetui atitekusį asmeninį kvietimą į finalinį pirmenybių etapą.

„Vėlų vakarą šią naujieną man internetu pranešė draugai iš Estijos. Nudžiugome ir tikrai visai neišsigandome“, – pasakojo I. Dumbauskaitė.

Tokio rango varžybose jaunosios tinklininkės, išgarsėjusios po pernai Vilniuje vykusio žemyno jaunių čempionato, dar nėra dalyvavusios. Todėl paklaustos apie savo lūkesčius merginos tepasakė norinčios sužaisti kuo geriau. Atviresnis buvo sportininkes nuo praėjusių metų su kolega Tadu Donėla treniruojantis Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Marius Vasiliauskas.

„Prizinių vietų laimėti, žinoma, nesitikime, bet viena ar kelios pergalės prieš elito komandas būtų išties geras rezultatas, nes mūsų tinklininkės iš visų konkurenčių bus pačios jauniausios“, – teigė tinklinio specialistas.

Beje, būtent jo ir Haroldo Čyvo duetas yra užfiksavęs aukščiausią istorijoje Lietuvos tinklininkų pasiekimą Europos pirmenybėse, 2003-iaisiais užėmęs 9-16 vietas.

Aukštumas šturmuoti rengiasi po kelerių metų

Hagoje gegužės 30 – birželio 3 d. vyksiančiame Europos čempionate dalyvaus 32 moterų komandos. Asmeninių kvietimų sulaukė tik nuo būsimų varžovių pagal CEV reitingą gerokai atsiliekančios lietuvės ir belgės.

Pažįstamų konkurenčių tarp moterų elito atstovių Lietuvos pora beveik neturės, išskyrus taip pat jauną ir talentingą Italijos tinklininkių duetą, šiuo metu pirmaujantį žemyno komandų reitinge. Su sparčiai progresuojančiomis italėmis M. Povilaitytei ir I. Dumbauskaitei jau yra tekę susidurti jaunimo varžybose.

„Dauguma paplūdimio tinklininkių savo karjeros zenitą pasiekia būdamos 30-35 metų, nes patirtis lemia labai daug. Tik italės netikėtai iššovė. Pažiūrėsime, kaip seksis mūsiškėms“, – kalbėjo M. Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuvos tinklininkėms krikštas suaugusiųjų čempionate yra tik galimybė pasitikrinti jėgas ir užsigrūdinti aukščiausio lygio varžybose, o pagrindiniais sezono akcentais ir toliau išlieka Europos (iki 20 metų) bei pasaulio (iki 19 metų) jaunimo pirmenybės. Panašiai mąsto ir pačios sportininkės.

„Dar porą metų turime stipriai padirbėti, o tuomet jau ir suaugusiųjų pirmenybėse galėsime bandyti kovoti dėl aukštų vietų“, – į ateitį žvelgė I. Dumbauskaitė.

Kokį postūmį suteiks treniruotės sostinėje?

Į Vilnių praėjusį rudenį persikėlusios M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė visą žiemą kartu intensyviai treniravosi uždarame paplūdimio tinklinio aikštyne, dalyvavo treniruočių stovyklose bei turnyruose užsienyje.

„Kokius žaidimo elementus patobulinome? Viską po truputį: techniką, tikslumą, atlikome daug pratimų, skirtų ir puolimui, ir gynybai“, – pasirengimą sezonui prisiminė I. Dumbauskaitė.

„Dabar betrūksta tik patirties“, – šypsodamasi pridūrė M. Povilaitytė.

Tuo tarpu M. Vasiliauskas – kritiškesnis ir neslepia, kad jo auklėtinėms reikėtų patobulinti žaidimą ginantis ir, svarbiausia, įgyti stabilumo.

Anot LTF prezidento, M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė nėra vienintelės perspektyvios Lietuvos paplūdimio tinklininkės, tačiau jaunų žaidėjų pasirinkimo galimybes riboja atsargus tėvų požiūris: nedaug jų, kaip minėtų sportininkių atveju, pasiryžta kituose šalies regionuose gyvenančias savo atžalas išleisti į Vilnių. Nepaisant to, LTF planuoja toliau stiprinti internatinį paplūdimio tinklinio centrą sostinėje ir puoselėja viltis paversti jį tarptautiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)