- Iki žaidynių pradžios liko nedaug laiko. Kokios dabar vyrauja nuotaikos tarp mūsų sportininkų ir oficialių asmenų?

- Iš tiesų iki olimpinių žaidynių liko mažiau nei 100 dienų. Dabar susiklosčiusi sudėtinga politinė situacija, tačiau esame gavę Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidento Jacques'o Rogge ir Solt Leik Sičio žaidynių organizacinio komiteto prezidento Mitto Romney raštą, kuriame tvirtinama, kad olimpiada tikrai įvyks, paaiškinta, kiek dėmesio skiriama saugumui garantuoti.

Mūsų delegacijos sudėtis galutinai paaiškės tik gruodžio pabaigoje, o šiandien visi sportininkai intensyviai treniruojasi. Pagal patvirtintą Solt Leik Sičio programą kandidatų sąraše turime 10 sportininkų, iš jų 3 tikrai vyks į olimpiadą: čiuožėjai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas bei slidininkas Ričardas Panavas. Pastarajam šios žaidynės bus jau ketvirtosios. Visi minėti sportininkai yra veteranai. Manau, jie pateisins mūsų lūkesčius.

Dar turime 7 kandidatus, tarp jų - prityrę slidininkai Vladislavas Zybaila ir biatlonininkas Liutauras Barila. Juos vadinu prityrusiais todėl, kad abu dalyvavo Nagano olimpinėse žaidynėse, pajuto jų dvasią. Kiti 5 sportininkai jauni, kai kurie jau įvykdę olimpinius normatyvus, tačiau dar turės juos patvirtinti šį sezoną.

- Pagrindinė mūsų šalies delegacijos viltis - M.Drobiazko ir P.Vanagas. Kaip jiems sekasi rengtis olimpinėms žaidynėms, kokie šiai porai keliami tikslai?

- Abu sportininkai jau treniruojasi Maskvoje. Man pavyko trumpai pasikalbėti su Čiuožimo federacijos viceprezidente Lilija Vanagiene. Ji sakė, kad čiuožimas - neobjektyvi sporto šaka, todėl pirmajame pasaulio taurės turnyro etape ir nepavyko įgyvendinti tikslo - užimti 2-osios vietos. Labai neobjektyvus buvo teisėjavimas, todėl Izraelio pora, pernai visur užėmusi žemesnes vietas nei mūsų sportininkai, šį kartą juos aplenkė.

Kol kas neaišku, kaip vyks paskutinis čiuožėjų pasirengimo žaidynėms etapas: iš pradžių planuota treniruotis Kolorado Springso aukštikalnėse ir į olimpinį kaimelį atvykti tik prieš pat varžybas, tačiau dabar ketinama kaimelyje apsigyventi likus savaitei iki startų. Šiais metais pora neturėjo absoliučiai jokių problemų, nors, galima sakyti, pinigų visada trūksta. Pagal Solidarumo programą 96 tūkst. litų gavome iš TOK, todėl dalį tų lėšų galėjome skirti ir čiuožėjams, ir kitiems sportininkams.

Oficialiai M.Drobiazko bei P.Vanagui keliamas tikslas užimti 3-6 vietą, tačiau tikimės, kad jiems vis dėlto pavyks iškovoti ir medalį. Juolab jog pasaulio ir Europos čempionatuose pora tą skonį jau yra pajutusi (2000 m. abiejose pirmenybėse pelnyti bronzos medaliai aut.). Aišku, ši sporto šaka yra lyg loterija, daug kas gali nutikti.

- Kaip slidininkams sekasi rengtis olimpinėms žaidynėms?

- Slidininkų komandoje yra du prityrę sportininkai ir keletas jaunų, tačiau, kaip visada, išsiskiria R.Panavas. Jis sugeba susikoncentruoti pagrindiniam startui ir patekti į prestižinį trisdešimtuką. Šioje sporto šakoje tai labai geras rezultatas, ypač mūsų sąlygomis. Slidininkai netrukus išvyks treniruotis į Suomiją.

- Kalbama, kad aukštesnių vietų R.Panavas jau negali užimti ne dėl fizinių, o dėl techninių, nuo sportininko beveik nepriklausančių dalykų. Ar pritariate tokiai nuomonei?

- Ne. Jis per pasaulio pirmenybes buvo užėmęs ir 23-iąją vietą. R.Panavas jau 4 sezonus yra tarp 30 pirmaujančiųjų - kaip užsikirtęs. Mes jį vadiname stabiliu, tačiau galbūt šiam slidininkui pavyks penyti ir kitokį vardą. Šiais metais R.Panavui esame suplanavę užimti 15-25 vietą.

- Kiti slidininkai olimpinėse žaidynėse semsis patirties?

- Kiti yra jauni mūsų sportininkai: 17 m. Irina Terentjeva, 21 m. Jurijus Darzniekas ir jo bendraamžis Vadimas Gusevas. J.Darzniekas buvo patekęs tarp 10 geriausių pasaulio jaunimo čempionato dalyvių, V.Gusevas - į trisdešimtuką, o I.Terentjeva net laimėjusi Europos jaunimo pirmenybių sidabro medalį. Tai įrodo, kad sugebame užsiauginti gerų sportininkų ir esamomis sąlygomis.

- Ar mūsų delegacijoje nebus JAV lietuvio kalnų slidininko Lino Vaitkaus?

- Jis keletą metų mokėsi ir olimpiadai nesirengė, bet prieš keletą mėnesių atvykęs į Lietuvą pareiškė, kad nori startuoti žaidynėse. Mūsų Tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas atsakė, jog keliai niekam neuždaryti, tačiau norint patekti į žaidynes būtini rezultatai.

Mano nuomone, tai panėšėja į turistinį sportą juk olimpinį kelialapį reikia užsidirbti. L.Vaitkus dirba treneriu JAV jaunimo rinktinėje. Jis minėjo, kad bandys startuoti kažkokiose varžybose, įvykdyti reikalavimus.

- Ar pavyks kam nors kada nors pakartoti jūsų laimėjimą Kalgario olimpinėse žaidynėse, kai pelnėte aukso medalį?

- Labai to noriu. Matau, jog tokių galimybių turi I.Terentjeva. Jaunimo čempionatas parodė, kad ji gali tai padaryti, tačiau labai daug kas priklauso nuo trenerio. Aš sportuoti pradėjau 16 m., o I.Terentjeva treniruojasi nuo vaikystės. Pirmą kartą riedučius išbandžiau būdama 16-metė, o jai tas malonumas pažįstamas jau seniai.

Svarbu, kad treneris, jos tėvas Igoris, "nepertemptų" slidininkės, nenuvargintų per dideliais, suaugusiesiems skirtais krūviais. Kita vertus, kai aš sportavau, manęs niekas negailėjo. Visai komandai būdavo skiriami krūviai, ir dirbome dantis sukandę. M.Drobiazko ir P.Vanagas - vienintelė Lietuvos viltis laimėti medalį.