Nepaisant to, „Chelsea“ žaidėjų atsakomajame mače laukia itin sunki užduotis - italus reikės įveikti bent dviejų įvarčių persvara. Dar nerealesnio scenarijaus reikia kitai sostinės komandai „Arsenal“, kuri pirmoje dvikovoje AC „Milan“ vyrams neprilygo net 0:4.

Taigi, jei Londono klubams visgi nepavyks išsigelbėti, Anglija pirmą kartą nuo 1995 metų sezono UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalyje neturės nė vieno savo atstovo (1995-1996 metais Anglijos garbę turnyre gynė vienintelis „Blackburn Rovers“, kuris nepateko net į antrą etapą).

Toks fiasko būtų rimtas smūgis ne tik visam Anglijos futbolui, bet ir „Premier“ lygos, kuri pagal Tarptautinė futbolo istorijos ir statistikos federacijos (IFFHS) reitingą vis dar stipriausia Europoje, prestižui.

Primename, kad Italijos „Serie“ pirmenybėse minėtoje klasifikacijoje yra tik trečia, bet jos ekipos UEFA Čempionų lygos aštuntfinalyje prieš „Arsenal“ ir „Chelsea“ kol kas pirmauja triuškinamai - bendru rezultatu 7:1.

Baigėsi aukso amžius?

Pirmu neraminančiu požymiu, kad kažkas negerai, anglams galėjo būti 2009-2010 metų sezonas, kai po ketverių metų pertraukos nė vienas šalies klubas neprasibrovė į UEFA Čempionų lygoje pusfinalį. Tuo metu praėjus dvejiems metams, 2011-2012-ųjų sezone, jau net ketvirtfinalis anglams kol kas - tik tolima svajonė.

Kokios to priežastys? Užsienio spauda pažymi, kad Anglijos klubų aukso amžius Europoje buvo 2004-2009 metais, kai sėkmingiausią periodą savo istorijoje išgyveno „Manchester United“ (2007 metais tapo čempionu, o 2009 metais žaidė finale), už „Chelsea“ (žaidė finale 2008 metais) vairo stovėjo vienas geriausių visų laikų trenerių Jose Mourinho, vienas geriausių Europos taurių turnyrų taktikų Rafaelis Benitezas vadovavo FC „Liverpool“ (2005 metais tapo čempionu, o 2007 metais žaidė finale), o „Arsenal“ (žaidė finale 2006 metais) specialistas Arsene'as Wengeras vis dar buvo savo karjeros aukštumoje.

Po tokio sėkmingo periodo, kuriame buvo dominuojama, anksčiau ar vėliau turėjo ateiti nuosmukis, ypač, kai itin sustiprėjo du Ispanijos grandai - FC „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Be to, reikia sutikti ir su tuo, kad taurės turnyruose egzistuoja ir nemažas sėkmės faktorius: burtai, varžovai... Juk pagal savo sudėtį „Manchester United“ ir „Manchester City“, ko gero, yra tikrai stipresni bent už pusę šių metų UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio dalyvių. Tiesa, viena smulkmena: savo pajėgumą reikią įrodyti kiekvieną dieną - ir žaidimu, o ne komandos pavadinimu.

Ar Anglijos klubų duobė Europoje bus gili? O gal nėra jokios duobės ir „Chelsea“ atsirevanšuos „Napoli“ bei nužygiuos iki pat finalo, tuo metu „Manchester United“ arba „Manchester City“ laimės UEFA Europos lygą, o Anglijos rinktinė vasarą taps Europos čempione? Į šiuos klausimus atsakys tik laikas. Aišku, tik viena - kad anglams 2012 metais dar tikrai ne viskas prarasta.

Paskutinių UEFA Čempionų lygos sezonų statistika (šalis, metai, kai paskutinį kartą nė viena jos komanda nepateko į ketvirtfinalį, ketvirtfinalio dalyvių vidurkis nuo 1999-2000 metų):

1.Anglija1995-962,3
2.Ispanija2004-051,9
3.Vokietija2005-060,75
4.Prancūzija2010-110,5

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją