Tikina asmeninių nuoskaudų nejaučiantys

Per trečiadienį devynias valandas trukusį posėdį Ž. Balčiūnaitės, LLAF atstovų bei nepriklausomų ekspertų argumentus išklausiusi CAS arbitrų kolegija, kurią sudaro trys teisėjai iš Slovėnijos, Šveicarijos ir Ispanijos, savo sprendimą turėtų paskelbti tik pavasario pradžioje.

Argumentuoto sprendimo rengimas užtruks, kadangi Ž. Balčiūnaitės dopingo bylą sudaro ne vienas sudėtingos mokslinės medžiagos tomas.

„Nieko naujo čia nebeatrasi – tiesiog arbitrams dar kartą išsakėme tuos pačius argumentus. Bet ši byla labai sudėtinga, visi iš posėdžio išėjome išvargę“, – įspūdžiais iš CAS posėdžio dalinosi Ž. Balčiūnaitė.

Ketvirtadienį bėgikė ir jai atstovaujantis teisininkas Aivaras Žilinskas parskrido į tėvynę kartu su priešingą barikadų pusę Lozanoje užėmusiais LLAF prezidentu Eimantu Skrabuliu bei generaline sekretore Nijole Medvedeva. Dar neseniai viešojoje erdvėje atvirai konfliktavę oponentai tikino tarpusavyje bendravę kolegiškai.

„Su jais bendraujame normaliai, nežinau, kodėl susidaręs įspūdis, kad konfrontuojame“, – pečius traukė Ž. Balčiūnaitė.

„Asmeniškai Živilei nejaučiame jokio pykčio“, – taikiai kalbėjo ir Eimantas Skrabulis.

Lietuvai nekeršys

Tik grįžusi į Lietuvą Ž. Balčiūnaitė žadėjo vėl kibti į darbą treniruotėse. Palankaus CAS verdikto laukianti lengvaatletė teigia intensyviai besiruošianti artėjančiam sezonui ir kovai dėl kelialapio į Londono olimpines žaidynes. Mėginti įvykdyti olimpinius normatyvus maratonininkai gali iki liepos 8 d.

„Kartėlio likę: tu širdį atiduoti, o tave aptapšnoja... Bet tėvynę aš vis tiek myliu“, – DELFI paklausta, ar dėl pusantrų metų besitęsiančio dopingo skandalo dar nori startuoti po Lietuvos vėliava, teigė Ž. Balčiūnaitė.

Gaili išleistų pinigų

E. Skrabulis tvirtino, kad, jei CAS nutars patenkinti bėgikės apeliaciją, LLAF nedarys kliūčių Ž. Balčiūnaitei atstovauti Lietuvai svarbiausiose lengvosios atletikos varžybose. Tiesa, federacijos vadovas išlieka įsitikinęs, kad Europos čempionės laurus praradusi Ž. Balčiūnaitė dėl dopingo vartojimo buvo nubausta pagrįstai.

„Turime savo nuomonę, nesame padarę nė mažiausios klaidos ir manome, kad arbitražas tai patvirtins. Galiu drąsiai pasakyti visiems Lietuvos lengvaatlečiams: nevartokite dopingo, nes federacija šiuo klausimu buvo ir bus labai griežta, ir bet kokie kompromisai čia nėra galimi“, – pabrėžė E. Skrabulis.

– Nesijaučiate keistai kovodamas prieš savo tautietę? – paklausėme E. Skrabulio

– Nepasakyčiau, kad mes kovojame – tiesiog giname savo nuomonę, kurią susidarėme išanalizavę visas aplinkybes. Živilė taip pat laikėsi labai gražiai, sportiškai, nors jos gynybos pozicija mums šiek tiek kelią nuostabą. Kai kuriuos federacijos veiksmus, palankius sportininkės atžvilgiu, dabar bandoma pateikti kaip mūsų klaidas. Bet nemanau, kad tai pavyks. Be to, mane sužavėjo mūsų kviesti ekspertai: profesoriai iš Lozanos, Monrealio, Barselonos. Jie pasirodė kaip aukščiausio lygio profesionalai ir labai kompetentingai atmetė visus Živilės mokslinės grupės kaltinimus.

– Ž. Balčiūnaitė ir R. Sausaitis teisminiam ginčui paaukojo šešiaženklę pinigų sumą. Federacijai šis procesas irgi kainavo nemažai?

– Už ačiū niekas nieko nedaro, bet galutinės sumos mes dar nežinome. Galiu pasakyti tiek, kad kiekviena valanda, vakar praleista CAS posėdyje, mums kainavo ne vieną tūkstantį Šveicarijos frankų. Labai gaila, kad pinigai panaudojami ne sportui vystyti, o teismams. Dar pačioje pradžioje siūlėme sportininkei ir jos komandai kur kas pigesnį sprendimą: padaryti trečią mėginio likučių tyrimą. Ji atsisakė, tad žinojo, kur eina.

– Jeigu Ž. Balčiūnaitės apeliacija būtų patenkinta, ji dar turėtų galimybių patekti į Londono olimpines žaidynes. Ar LLAF įtrauktų bėgikę į lengvaatlečių rinktinės sąrašus?

– Be abejo, jeigu jos sportinė forma atitiktų reikalavimus, ji turėtų teisę ginti šalies garbę.

Argumentai nesikeičia

Ž. Balčiūnaitė tarptautiniame arbitraže siekia įrodyti, kad buvo nepagrįstai apkaltinta dopingo vartojimu, ir anuliuoti jai skirtą dvejų metų diskvalifikaciją.

Lengvaatletės interesus ginančio advokato padėjėjo A. Žilinsko teigimu, Barselonos laboratorijoje tirto Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginio rezultatai nebuvo gauti tinkamai, o sprendimą dėl diskvalifikacijos priėmusi LLAF esą neišvengė procedūrinių pažeidimų.

Primename, kad praėjusį balandį posėdžiavusi LLAF drausmės komisija dėl Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginyje aptiktų sintetinių steroidų metabolitų diskvalifikavo sportininkę dvejiems metams, atėmė iš jos Europos čempionės medalį, o bėgikės treneriui Romui Sausaičiui skyrė griežtą įspėjimą.

Maratonininkės bausmės laikas pradėtas skaičiuoti nuo 2010 metų rugsėjo 6-os d., kuomet LLAF suspendavo sportininkę dėl dopingo kontrolieriams abejonių sukėlusio mėginio, paimto po pergalingo lietuvės finišo Europos čempionate, tyrimo rezultatų.

LLAF drausmės komisijos verdiktą Ž. Balčiūnaitė netrukus apskundė CAS, siekdama įrodyti, kad nevartojo draudžiamų preparatų, ir panaikinti paskirtą diskvalifikaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją