Pincolo (Pinzolo) kurorte Italijoje vykusiame Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionate Vilniaus šiuolaikinės mokyklos centro septintokė buvo visa galva pranašesnė už kitas varžybų dalyves ir prie trečiadienį iškovoto šalies moterų didžiojo slalomo čempionės titulo jaunoji vilnietė pridėjo auksą slalomo rungties bendroje įskaitoje, kurioje skaičiuojami rezultatai nepaisant amžiaus grupių.

Antrą vietą moterų slalomo bendroje įskaitoje iškovojo 34-erių metų Meilė Linkevičienė, o trečia buvo šalies pirmenybių debiutantė 13-metė Atėnė Banelytė.

Tiesa, E. Augustaitytė neslėpė – jei į varžybas būtų susirinkusios stipriausios Lietuvos kalnų slidininkės, dėl įvairių priežasčių praleidusios šalies pirmenybes, jai tikriausiai būtų reikėję tenkintis auksu tik savo amžiaus grupėje.

„Gal kurią ir būčiau netyčia aplenkusi, bet išties jos vyresnės ir kol kas stipresnės“, – teigė E. Augustaitytė, rimtai sportuojanti beveik penkerius metus, o pirmąkart ant slidžių atsistojusi būdama vos dvejų. Panašaus amžiaus „karjerą“ pradėjo ir trejais metais vyresnis Eglės brolis Domas, šįsyk Lietuvos čempionate iškovojęs auksą ir sidabrą savo amžiaus grupėje.

Vos grįžusi iš Italijos į Lietuvą, E. Augustatytė netrukus vėl iškeliaus į užsienį – Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) vaikų varžybas Čekijoje ir Slovakijoje. Kovo mėnesį jos laukia dar vienas svarbus išbandymas – debiutas Baltijos taurės varžybose Suomijoje, kur susirinks stipriausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos kalnų slidininkai.

Sportininkei tenka praleisti nemažai pamokų Šiuolaikinės mokyklos centre. Bet E. Augustaitytė tvirtina, jog mokslai nenukenčia, nes į varžybas ir treniruočių stovyklas ji vežasi ir vadovėlius.

Sportą ir mokslą sėkmingai derina ir trečius metus iš eilės absoliučiu Lietuvos čempionu slalomo ir didžiojo slalomo rungtyse tapęs 20-metis Karolis Jaunulionis. Vilniaus universitete informacinių sistemų vadybą studijuojantis sportininkas į šalies pirmenybes Italijoje atvyko po sėkmingos egzaminų sesijos.

Lietuvos čempionatas jam buvo tarsi repeticija prieš FIS varžybas Lenkijoje ir Čekijoje, kur jis po savaitės keliaus su dar trimis šalies rinktinės kandidatais.

FIS varžybose sportininkai kovoja ne tik dėl kuo aukštesnių vietų, bet ir dėl FIS taškų. Jie skiriami atsižvelgiant į atsilikimą nuo lyderio. Kuo skirtumas mažesnis, tuo mažiau taškų. Šie taškai svarbūs ne tik olimpinėje atrankos sistemoje, bet ir paprastose FIS varžybose.

„Nuo jų priklauso starto numeris, o tai labai svarbu. Kuo anksčiau startuoji, tuo geresnė trasos būklė, gali daugiau pasiekti“, - paaiškino Lietuvos čempionas.

Ketvirtadienį vykusiose slalomo varžybose vyrų bendroje įskaitoje antrąj vietą iškovojo 39-erių metų Andrius Grigaras, o trečią – K. Janulionio tėvas 45-erių metų Adomas.

K. Janulionis neslėpė – Lietuvos pirmenybėse jis tikėjosi pasivaržyti sunkesnėse trasose. Tačiau dėl sniego trūkumo teko atsisakyti iš anksto numatytų šlaitų ir varžybas surengti trumpesnėje, nei įprastai, ir lėkštesnėje trasoje.

Trasa per trumpa ir per lengva atrodė tik rimtai sportuojantiems dalyviams. Nes tradiciškai šalies pirmenybėse jėgas bandė ir paprasti kalnų slidinėjimo mėgėjai, tarp kurių buvo verslininkų, bankininkų, kitų sričių žinomų specialistų. Jie jau ne vienerius metus atostogas derina prie Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionato.

Norėdama pritraukti dar daugiau naujų veidų, Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija (LKSF) jau ne pirmus metus kartu su pagrindinėmis šalies pirmenybėmis rengia mėgėjų varžybas. Pincolo tokios lenktynės vyks penktadienį.

Didžiojo slalomo trasoje jėgas mėgins ir kalnų slidinėjimo naujokai, ir jau seniau slidinėjantys, bet pagrindinėse varžybose dar nesiryžtantys dalyvauti lietuviai.

Penktadienį Pincolo bus surengtas ir čempionato dalyvių apdovanojimas. Jame jau nebus kai kurių varžybų dalyvių, į Italiją atvykusių savo automobiliais ir anksčiau iškeliavusių namo. O didžiausias būrys lietuvių – daugiau nei šimtas – į Lietuvą iškeliaus šeštadienį.

Ne vienas šalies pirmenybių dalyvis jų jau po savaitės turėtų susitikti Ignalinoje, kur numatyta surengti draugijos „Žalgiris“ žaidynių ir LEKI taurės kalnų slidinėjimo varžybas.

Slalomo rungties Lietuvos čempionai pagal amžiaus grupes:

Moterys:

Deimantė Linkevičiūtė (dviejų nusileidimų suma – 2 min. 4,99 sek.); Eglė Augustaitytė (1 min. 9,40 sek.);
Atėnė Banelytė (1 min. 26,9 sek.);
Milda Laužikaitė (1 min. 33,23 sek.);
Meilė Linkevičienė (1 min. 20,09 sek.);
Vaiva Tylienė (1 min. 56,18 sek.).

Vyrai:

Radvilas Janulionis (1 min. 11,45 sek.);
Kasparas Gudžius (1 min. 6,72 sek.);
Karolis Janulionis (1 min. 1,93 sek.);
Andrius Grigaras (1 min. 4,30 sek.);
Tauras Milašius (1 min. 8,35 sek.);
Ignas Lažinskas (1 min. 17,61 sek.).

Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionato dalyviai (E.Stankevičienės nuotr.)
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją