Rinkimuose dalyvavo Lietuvos teniso sąjungos atstovas, sporto žurnalistai ir aistruoliai. Už pirmą vietą buvo skiriami 4 balai, už antrą vietą 2 balai, už trečią vietą 1 balas. Iš viso tenisininkas daugiausiai galėjo surinkti 40 balų.

Ričardas Berankis ir Laurynas Grigelis surinko po 30 balų. Pagal balsavimo taisykles, po lygiai surinkusių tenisininkų ginčą sprendė aistruolių balsas. Aistruoliai pasirinko R. Berankį.

Aistruolių rinkimuose tenisininkams skirta net 7212 balsų. Daugiausiai 65 procentus surinko R. Berankis (4702 balsai). Antroje vietoje liko L. Grigelis (1608 balsai), trečią vietą užėmė Lina Stančiūtė (253).

Rinkimų nugalėtojui bus įteiktas ir specialus prizas, kuris nuo šiol taps tradiciniu. Žemiau pateikiame ir rinkimuose dalyvavusių asmenų komentarus.

Specialistų balsai ir komentarai:

Ramūnas Grušas. Lietuvos teniso sąjungos prezidentas

1. Laurynas Grigelis
2. Ričardas Berankis
3. Mantas Bugailiškis

Sportininkas, padaręs didžiausią pažangą šiais metais. Patyręs skaudžią traumą Estijoje, Laurynas sugebėjo atsistatyti ir patekti tarp 200 pasaulio geriausių. Lauryno rezultatas yra geriausias per visą jo karjerą. Sportininkas įrodė sau ir kitiems, kad gali žaisti aukščiausio lygio tenisą.

Traumos neleido Ričardui išsilaikyti geriausių pasaulio šimtuke, nors ir buvo trumpam grįžęs. Kaip ir pats Ričardas teigia, tai nėra jo sėkmingiausias sezonas, tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Jis atsistatė po traumų, sužaidė nemažai galingų susitikimų, prieš galingus varžovus bei dar kartą visiems leido suprasti, kad Ričardas yra vertas būti tarp geriausių ir yra rimtai nusiteikęs kitų metų sezonui. O ten jau ir olimpinės žaidynės laukia.

Jaunasis talentas Mantas Bugailiškis metus baigė Europoje būdamas 4-u numeriu (Europos teniso asociacijos reitingas) tarp 16-mečių. Europos geriausių aštuonių „Masters“ turnyre užėmė 7 vietą. Įvertinus konkurenciją – tai yra labai aukštas rezultatas. Sportininkas turintis didelį talentą ir potencialą ateičiai ir tai leidžia tikėtis, kad bus rimtas pretendentas į Nacionalinę rinktinę.

Tomas Langvinis. Deuce.lt

1.Ričardas Berankis
2. Laurynas Grigelis
3. Lina Stančiūtė

Iki šiol tik svajojau apie lietuvio dvikovas su elitu. Ričardas 2011 metais tai pavertė realybe. Davidas Ferreras, Milošas Raoničius, Andy Roddickas, Juanas Martinas del Potro, Fernando Verdasco, Floryanas Mayeris ir t. t. „Australian Open“ trečias ratas. 73-ia vieta ATP reitinge. 1000 ir 500 turnyrai. Dabar galima tik spėlioti, ar kam nors dar pavyks tai pasiekti. Trauma R.Berankį privertė sugrįžti į „Challenger“ turnyrus, bet Ričardas iškart parodė, kaip jis gali žaisti šiuose, žemesnės kategorijos, turnyruose – finalas ir dar keturi pusfinaliai per kelis mėnesius. Daug ką pasako šio žaidėjo pasirinkti turnyrai 2012 metų pradžioje.

Lauryno sezonas buvo puikus, o jo šuolis reitinge manęs nė kiek nenustebino. Dar prieš praėjusius metus sakiau, kad šis žaidėjas tikrai pasieks TOP 150. Ir viskas klostosi pagal planą, nors Lauryno komanda užsibrėžia atsargesnius tikslus. 42 pergalės sezone puikus rezultatas. Laimėtas Aptoso turnyras neabejotinai didžiausia šio tenisininko pergalė karjeroje. Jeigu būtų tokia nominacija Laurynas tikrai laimėtų labiausiai patobulėjusio žaidėjo titulą, bet kol kas ne geriausio. Jis dar nėra toks geras kaip Ričardas.

Atrodė, kad šie metai jau nebepriklausys Linai. Tačiau Lietuvoje ji vis dar geriausia. Puikus sugrįžimas.

Gediminas Inčiūra. Delfi.lt sporto redaktorius

1. Ričardas Berankis
2. Laurynas Grigelis
3. Akvilė Paražinskaitė

Nors apskritai metai R. Berankiui gal ir nebuvo patys sėkmingiausi (traumos ir minus 38 vietos ATP reitinge palyginti su 2010 metų pabaiga), vien jau jo puikus pasirodymas „Australian Open“ turnyre ir įspūdinga pergalė prieš Davidą Nalbandianą, įrodo, kad kai yra sveikas, Ryčka turi tiek potencialo, kad gali įveikti beveik bet ką – gal tik dar ne TOP-10 žaidėjus. Vis dėlto tikėkimės, kad 2012 metais jis pagaliau įrodys, kad gali padaryti ir tai.

Puikūs Lauryno metai, kuriuos apkartino tik trauma Daviso taurės mače su estais. Bet būtent po jos L. Grigelio žaidimo kreivė ir rezultatai staiga šoko į viršų. Iš viso šiemet jis ATP reitinge pakilo daugiau nei tikėjosi pats – net 207 pozicijomis (iš 404-os į 197-ą vietą). Nors L. Grigelis gruodį pralaimėjo draugišką, bet principinę akistatą R. Berankiui, visko gali būti, kad 2012-ais abiejų lietuvių keliai susidurs kuriame nors oficialiame turnyre, gal net „Grand Slame“. Ir galbūt tada Lauris „paims revanšą“ bei dar labiau pakurstys aistras sprendžiant, kas iš tikrųjų yra pirma Lietuvos raketė.

15-metė Akvilė, kuriai visos didžiosios karjeros pergalės dar tik prieš akis, šiemet kartu su Justina Mikulskyte Europos jaunimo olimpinio festivalio dvejetų varžybose iškovojo bronzą. Nors daugiau itin skambių pergalių (kas yra visiškai suprantama atsižvelgiant į jos amžių) jai šiemet pasiekti ir nepavyko, jos talentas ir perspektyvos nekelia jokių abejonių, o su IMG kompanija pasirašyta sutartis tai tik patvirtina. DELFI spėja, kad A. Paražinskaitė jau po kelerių metų pateks į pirmą WTA reitingo 100-uką. O šiemet trečia vieta jai skiriama šiek tiek avansu ir dėl to, kad ne tik vaikinai puošė, puošia ir puoš Lietuvos teniso padangę.

Aurimas Tamulionis. Deuce.lt žurnalistas

1. Laurynas Grigelis
2. Ričardas Berankis
3. Lina Stančiūtė

Kodėl pirmas L. Grigelis? Nes 2011-aisiais jo pažanga buvo didžiausia. Ne tik reitinge, bet ir žaidimo kokybėje. Aišku, kitaip kopti reitinge būtų sudėtinga. Manau, jog persilaužti L. Grigeliui padėjo ne tik sustiprintos silpnosios vietos, bet ir atsiradęs didesnis tikėjimas savo jėgomis.

R. Berankio planus sumaišė traumos, nors metai galėjo būti išskirtiniai. Pradžia buvo tiesiog puiki – „Australian Open“ trečias ratas, „ATP 250“ ketvirtfinalis, garsiausi tenisininkai kitoje tinklo pusėje. Deja, prasidėjo traumos... Reikia tikėtis, kad visos problemos jau už nugaros, nes, mano nuomone, R. Berankio potencialas yra milžiniškas. Kartais net sunku patikėti, kad tokie teniso talentai gimsta Lietuvoje.

Lina Stančiūtė nusipelno pagarbos už tai, kad nepalūžo, kai WTA reitinge balansavo ant 500 ribos, ir rado savyje jėgų sugrįžti į 250-uką.

Tomas Ganusauskas. doublefault.lt atstovas

1. Laurynas Grigelis
2. Ričardas Berankis
3. Lina Stančiūtė

Dėl šuolio reitinge, dėl to, kad aiškiai suvokiamos klaidos ir dirbama jas taisant. Aišku, dėl pergalės „Aptos Challengeryje“ (kaip ir vienintelis rimtesnis mūsų laimėtas turnyras šiemet). Ir dėl atsiradusio tikėjimo, kad panašaus ir geresnio reitingo bičams galima ir reikia duoti į skudurus ne tik Davis Cup'e, bet ir ATP turnyruose.

Gal kažkam atrodo, kad ATP reitingas tenise yra viskas. Taip, RB yra aukščiausią reitingą turintis LTU tenisininkas. Bet pavadinti šių metų Ričardo metais bent jau aš negaliu – tame pačiame reitinge prarasta bene 50 pozicijų, o laimėtų turnyrų grafoje taip ir liko nulis. Kalbant apie Ričardą 2011 metai man liks labai didelių, bet neišsipildžiusių vilčių metai, nes matyti kitoje tinklo pusėje Ferrer'ą, delPo ar Roddick'ą buvo nerealu. O tada jau ta visas viltis negailestingai ištaškiusi trauma. Žiauriai smagu, kad sezono pabaiga viltims matyti RB, pavyzdžiui, ATP penkiasdešimtuke ir vėl įpūtė gyvybės.

Iš simpatijos jai, jos nuolatiniam žaidimui už LTU rinktinę, puikiam sezono viduriui, laimėtam turnyrui Ukrainoje. Labai norėčiau, kad sezono viduryje girdėtos kalbos apie tai, kad tai gali būti paskutinis jos sezonas profesionalių tenise, nebūtų tikros.

Edgaras Pulkovskis. alfa.lt sporto redaktorius

1. Laurynas Grigelis
2. Ričardas Berankis
3. Akvilė Paražinskaitė

Tegu nesupyksta Berankio gerbėjai, bet Alfa.lt sporto skyrius pirmąją vietą skiria Grigeliui. Laurynas per šiuos metus gerokai pakilo ATP reitinge – nuo 404 vietos iki 198, o toks progresas negali nežavėti. Ričardą persekiojo traumos, kas lėmė smukimą žemyn. Nepaisant sėkmingos sezono pabaigos ir pergalės prieš Lauryną Vilniuje, Grigelis labiau nusipelnė laimėti. Vien dėl to, kad per metus padarė didelę pažangą.

Trečiąją vietą skyrėme Akvilei Paražinskaitei, nes ji atrodo daugiausiai žadanti iš visų jaunųjų šalies tenisininkių. Tikime, kad Akvilė nenustos tobulėti ir artimiausiu metu žengs į WTA reitingą.

Marius Grinbergas. Žurnalas „Tenisas“

1. Ričardas Berankis
2. Laurynas Grigelis
3. Lina Stančiūtė

73-ioji vieta pasaulio reitinge. Tokias aukštumas pasiekęs Ričardas negali nebūti išrinktas geriausiu Lietuvos tenisininku. Juk išsilaikyti šimtuke sutrukdė ne kritęs meistriškumo lygis, o traumos ir skausmai. Jų atsikratęs Ričardas vėl žaidė taip, kaip metų pradžioje ir net buvo trumpam grįžęs į elitinį šimtuką, o netrukus neabejotinai vėl ten atsidurs.

Įspūdingas šuolis ATP reitinge, smarkiai viršyti prieš sezoną numatyti tikslai, pirmoji karjeroje pergalė „Challenger“ serijos turnyre. Jei ne Daviso taurės turnyre patirta trauma, išmušusi iš vėžių, Laurynas galėjo nuveikti dar daugiau. Bet ir taip 2011-ieji kol kas yra sėkmingiausi jo karjeroje.

Kol kas Lietuvoje Lina neturi konkurenčių. Perspektyvaus jaunimo – daug, bet jaunoms tenisininkėms dar toli iki Linos, šiemet savo CV papildžiusios jau ketvirtuoju per karjerą laimėtu ITF serijos turnyru.

Tautvydas Mikalajūnas. lrytas.lt sporto žurnalistas

1. Ričardas Berankis
2. Laurynas Grigelis
3. Akvilė Paražinskaitė

Jis vis dar geriausias Lietuvoje. Nors Ričardui dalį sezono teko praleisti dėl traumos ir metus baigė būdamas žemesnėje reitingo vietoje nei praėjusiais metais sezono pabaigoje jis demonstravo aukšto lygio žaidimą, kuris teikia vilčių prieš naujojo sezono startą.

Sparčiai kyla į viršų ir tikiu, kad jau kitąmet Lauryno pavardė bus pirmajame šimtuke. Jo žaidimas iš kairės beveik tobulas, stiprėja ir žaidimas dešinėje, todėl tik laiko klausimas, kada L. Grigelį matysime „Grand Slam“ pagrindiniuose turnyruose. Dar reikia šiek tiek patirties, stabilumo, o drąsos jam netrūksta.

Neseniai penkiolikos metų sulaukusi tenisininkė 2011 metais laimėjo trijų Tarptautinės teniso federacijos (ITF) jaunių (iki 18 metų) turnyrų vienetų varžybas. Be jokios abejonės, ji viena perspektyviausių Lietuvos tenisininkių, kurios galingus kirčius po 4-5 metų matys ir elitinių teniso turnyrų žiūrovai.

Aurimas Kuckailis. Balsas.lt žurnalistas

1. Laurynas Grigelis
2. Ričardas Berankis
3. Lina Stančiūtė

Laurynui pirmą vietą skiriu už itin įspūdingą šuolį ATP reitingų lentelėje, už patekimą tarp 200 pajėgiausių planetos tenisininkų, už sugebėjimą išlįsti iš Ričardo Berankio šešėlio, už tai, kad Lietuvoje R. Berankis artimiausiu metu gali turėti kietą varžovą. Antrą vietą skiriu Ričardui, o trečią Linai. Metų pradžioje nedaug buvo tikėjimo ir vilties, kad už 500 WTA reitingo ribos atsidūrusi Lina sugebės atsitiesti, tačiau ji įrodė, kad buvo per anksti nurašyta. Šoktelėjusi į viršų per kelis šimtelius Lina pademonstravo kietą charakterį ir kovotojos dvasią.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją