Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF) tradicinėje savo narių apklausoje geriausiais 2011 metų šalies sportininkais išrinko 27 metų penkiakovininkę Laurą Asadauskaitę ir 25-erių irkluotoją Mindaugą Griškonį.

Septintąjį kartą surengtame šalies sporto žurnalistų balsavime Metų komanda pripažinta Lietuvos vaikinų (iki 19 m.) krepšinio rinktinė, o Metų treneriu – jos strategas 35-erių metų Kazys Maksvytis.

Sporto žurnalistų išrinkti Metų laureatai bus pagerbti antradienį Vilniuje rengiamose apdovanojimų iškilmėse.

Kartu su sportininkais bus pasveikinti ir 2011-ųjų Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai, kuriems bus įteiktos šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos.

LSŽF prezidiumo sprendimu R. Grinbergienės premija, kurią įsteigė loterijų firma „Olifėja“, už ryškiausius metų darbus paskirta ilgamečiam Lietuvos televizijos operatoriui ir sporto fotografui Stasiui Petkui. A. Krukausko premija, kurią įsteigė Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“, už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai, skirta šalies sporto žurnalistikos veteranui Algiui Matulevičiui.

„Šie metai Lietuvos sportui nepagailėjo įvairiausios prabos medalių. Jų buvo daugiau nei praėjusiais metais, tačiau asmeninėse rungtyse nebuvo tokių ryškių pergalių, kurios viską taip nustelbtų, kaip jaunųjų krepšininkų rinktinės triumfas pasaulio čempionate. Todėl kova dėl asmeninių titulų buvo kaip reta atkakli – viską lėmė vos keli balsai.

Laura Asadauskaitė įrodė, kad priklauso pasaulio elitui ir kiekvienose varžybose yra pretendentė į aukščiausias vietas. Mindaugas Griškonis irgi jau ne pirmi veža medalius iš Europos čempionatų, todėl šis pripažinimas jam galbūt taps dar vienu paskatinimu.

Renkant Metų sportininkę šįkart nepasisekė pastarųjų dvejų metų laureatei dviratininkei Simonai Krupeckaitei, kuri taupė jėgas Londono olimpiadai ir nelepino medalių gausa. Nors ir laimėjo pasaulio čempionato sidabrą, šiemet ji apklausoje liko tik ketvirta.

Dėkojame visiems kolegoms, partneriams ir rėmėjams už bendradarbiavimą”, - sakė LSŽF prezidentė ir Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos (AIPS) viceprezidentė Laima Janušonytė.

Metų laureatus Lietuvos sporto žurnalistai renka nuo 2005-ųjų. Geriausiems metų sportininkams iškilmėse bus įteikti laureatų diplomai ir LSŽF rėmėjų įsteigti prizai. Žurnalistai dar gaus ir pinigines premijas.

Penkiakovininkė grįžo į elitą

L. Asadauskaitė, kurią treniruoja Jevgenijus Kliosovas, šiemet nežadėjo daug medalių, bet po dukros gimimo į didįjį sportą sugrįžo su trenksmu. Vilnietė sugebėjo laimėti bronzą pasaulio čempionate ir asmeninėse varžybose, ir estafetėje su komandos draugėmis. Europos čempionate liko per žingsnį nuo apdovanojimo, o metų pabaigoje Čempionų taurės varžybose buvo antra.

Apklausoje L. Asadauskaitė surinko 39,6 proc. balsų. Ji aplenkė dviejų Europos stalo teniso čempionato medalių laimėtoją Rūtą Paškauskienę ir Europos šachmatų čempionę Viktoriją Čmilytę.

Irkluotojui medalių vis dar negana

Vienvietę irkluojantis Mindaugas Griškonis, kurį treniruoja Alfonsas Mikšys, šiemet labiausiai norėjo iškovoti bilietą į Londono olimpiadą ir tai padarė pasaulio čempionate, kur užėmė 7-ąją vietą. Kai buvo pasiektas šis tikslas, sportininkas nenurimo ir Europos čempionate dar kartą sutelkė visas jėgas, tapęs čempionu ir pakartojęs 2009 metų triumfą.

Metų sportininko rinkimuose už irkluotoją balsavo 36,7 proc. rinkėjų. Jis aplenkė krepšininką, naudingiausią pasaulio jaunimo čempionato žaidėją Joną Valančiūną ir pasaulio bokso čempionato bronzos medalio laimėtoją Egidijų Kavaliauską.

Rinktinė – treneriui, treneris – rinktinei

Šių metų apklausa dar kartą patvirtino taisyklę, kad Metų komandos treneris turi daugiausiai šansų tapti Metų treneriu. Šiemet K. Maksvytis pakartojo praėjusių metų Kęstučio Kemzūros žygį.

Pasaulio jaunimo čempionate Latvijoje auksą iškovojusi Lietuvos vaikinų krepšinio rinktinė rinkimuose neturėjo konkurentų – pirmąkart istorijoje vienam kandidatui buvo atiduoti visi 100 proc. balsų. Treneris K. Maksvytis gavo 42,5 proc. balsų.

Konkurenciją krepšininkams galėjo sudaryti nebent pasaulio čempionais tapę „Žuvėdros“ šokėjai, tačiau jie triumfavo tada, kai balsai buvo baigti skaičiuoti.

LSŽF premijos – už nuopelnus

Praėjusiais metais LSŽF premijas gavo skirtingų kartų sporto žurnalistai, o šiemet abu laureatai yra iš tų, kurie jau daug nuveikė savo darbe.

77-erių metų Algis Matulevičius – vienas sporto žurnalistikos senjorų, bet jis iki šiol dažnas svečias daugelyje Vilniuje vykstančių varžybų. Retas kuris visų kartų šalies sporto žurnalistas tiek visko patyrė ir matė kaip A. Matulevičius. Jo karjeroje buvo ir vienos pirmųjų Lietuvos televizijos sporto transliacijų, ir ilgametis darbas sporto spaudoje, ir organizacinė veikla šachmatų federacijoje. Net ir būdamas pensininkas A. Matulevičius fiksuoja sporto gyvenimą, o jo tekstai nuolat publikuojami dienraščio „Lietuvos rytas“ priede „Sostinė“.

Šiemet 50-metį atšventęs S. Petkus ne tik filmuoja, fotografuoja, bet ir sukūrė keletą filmų apie sporto varžybas, o šiuo metu kuria dokumentinį filmą apie pirmąjį Nepriklausomos Lietuvos olimpinį čempioną Romą Ubartą. S. Petkus yra dirbęs visose pastarosiose olimpinėse žaidynėse.

LSŽF rinkimų rezultatai:

Metų sportininkė – 2011

1. Laura Asadauskaitė (šiuolaikinė penkiakovė) – 39,6 proc. balsų
2. Rūta Paškauskienė (stalo tenisas) – 27
3. Viktorija Čmilytė (šachmatai) – 22,9

Metų sportininkas – 2011

1. Mindaugas Griškonis (irklavimas) – 36,7 proc.
2. Jonas Valančiūnas (krepšinis) – 24,5
3. Egidijus Kavaliauskas (boksas) – 20,4

Metų komanda – 2011

1. Lietuvos vaikinų (iki 19 m.) krepšinio rinktinė – 100 proc.

Metų treneris - 2011

1. Kazys Maksvytis (Lietuvos vaikinų krepšinio rinktinė) – 42,5 proc.
2. Antanas Jakimavičius (dviračių sportas, trekas) – 12,8
3. Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė) – 10,7

Ankstesni laureatai

Metų sportininkės

2005 – Živilė Balčiūnaitė (lengvoji atletika)
2006 – Viktorija Čmilytė (šachmatai)
2007 – Viktorija Žemaitytė (lengvoji atletika)
2008 – Gintarė Volungevičiūtė (buriavimas)
2009 – Simona Krupeckaitė (dviračių sportas) 2010 – S.Krupeckaitė

Metų sportininkai

2005 – Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2006 - V.Alekna
2007 – V.Alekna
2008 – Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė)
2009 – Giedrius Titenis (plaukimas)
2010 - Linas Kleiza (krepšinis)

Metų komandos

2005 – Lietuvos vaikinų (iki 21 m.) krepšinio rinktinė
2006 – Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblis “Žuvėdra”
2007 – Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
2008 – Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė
2009 – Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio komanda
2010 - Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė

Metų treneriai

2005 – nebuvo renkamas
2006 – Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė)
2007 – Ramūnas Butautas (krepšinis)
2008 – Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė)
2009 – Rimas Kurtinaitis (krepšinis)
2010 - Kęstutis Kemzūra (krepšinis)

LSŽF premijų laureatai

A.Grinbergienės premija

2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 – Mindaugas Augustis („Delfi.lt“)

A. Krukausko premija

2005 – Ginas Pinigis („Sportas“)
2006 – Regina Mundrytė („Lietuvos rytas“)
2007 – Vytautas Gudelis (Lietuvos sporto muziejus)
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė („Sportas“)
2009 – Aleksandras Icikavičius („Sparnai“)
2010 – Virginijus Mundrys (LRT).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)