Ramunė Adomaitienė (LNSF)

Klaipėdos miesto sporto centro lengvosios atletikos trenerė, žmonių su fizine negalia sporto klubo „Žuvėdra“ narė. Per tragišką autoavariją Ramunė patyrė daugybę sužalojimų. Nepaisant pripažinto neįgalumo, ji tęsė sportinę karjerą. Pirmą kartą Europos neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionate dalyvavusi 2005-ais, Ramunė labai greitai tapo ryškia žvaigžde ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Po metų planetos pirmenybėse ji jau džiaugėsi auksu ir sidabru. Tačiau tai ambicingai sportininkei dar buvo ne riba. Dabar ji grumiasi ne tik su varžovėmis, bet ir su pasaulio rekordais.

2010-ais Vokietijoje pakoregavusi geriausius planetos šuolių į tolį ir ieties metimo rezultatus, šiemet ji vėl tapo pasaulio rekordininke. Naujojoje Zelandijoje vykusiame planetos čempionate nuskriejo į tolį 4 metrus 64 centimetrus ir prieš metus savo pačios pasiektą rezultatą pagerino dar 14 centimetrų. Tai buvo bilietas į Londono parolimpines žaidynes. A lygio normatyvą lengvaatletė įvykdė ir ieties metimo varžybose.

Nuo mažens sportuojanti Ramunė sako, kad už savo pergales labiausiai dėkinga mamai, kuri yra jos trenerė, ir džiaugiasi, kad šiemet buvo įvertinta ir Valstybės. Jai buvo įteiktas „Ordino už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžių.

Mantas Brazauskis

Vilnietis, studijuoja Tarptautinės teisės ir verslo aukštojoje mokykloje teisę (treneris – Karolis Levickis). Lietuvos aklųjų ir silpnaregių golbolo čempionatų bei tarptautinių turnyrų nugalėtojas ir prizininkas, IBSA pasaulio jaunimo žaidynių dalyvis, 2011 m. Europos golbolo čempionate Asense (Danija), pelnė sidabro medalį.

Donatas Dundzis (LNSF)

Donatui Dundziui dar tik 20 metų, bet jo sportinis kelias jau gana ilgas. Alytiškis, trenerio Jono Baltrušaičio auklėtinis, džiugina savo pasiekimais lengvosios atletikos varžybose. Šiemet Dubajuje vykusiose pasaulio jaunimo amputantų ir sėdinčiųjų vežimėliuose žaidynėse Donatas užėmė trečias vietas rutulio stūmimo ir disko metimo varžybose, Europos jaunių žaidynėse Čekijoje laimėjo auksą ir sidabrą.

Nuo mažens negalią turintis vaikinas ambicijų nestokoja ne tik sporte. Jis - profesinio rengimo centro paskutinio kurso studentas - rengiasi tapti automechaniku.

Karolina Lingytė (LNSF)

Prieš 5-erius metus K. Lingytė buvo viena perspektyviausių Lietuvos krepšininkių - Šiauliuose vykusiose šalies moksleivių lygos žvaigždžių rungtynėse ji buvo pripažinta naudingiausia žaidėja. Lyderė ji ir šiandien, tik jau neįgaliųjų komandose. Merginos gyvenimą pakeitė tragedija - autoavarija Lenkijos keliuose. Karolina liko vienintelė gyva iš 7 mikroautobusu važiavusių keleivių, bet sutrupintomis kojomis... Ir be mamos, kuri važiavo drauge.

Iki 20-ties metų beveik 40 operacijų ištvėrusi mergina, nepalūžo - pratęsė savo sportinį kelią neįgaliųjų varžybose. Pradėjo žaisti sėdinčiųjų tinklinį ir 2008-ais su Lietuvos rinktine dalyvavo Pekino parolimpinėse žaidynėse. Ten kilo mintis išvažiuoti studijuoti į JAV - vienintelę valstybę, kurioje yra krepšinio vežimėliuose studentų lyga. Su Alabamos universiteto rinktine Karolina tapo šalies čempione. K. Lingytės meistriškumas tiesiog stulbina. Ji viena iš lyderių ir vyrų krepšinyje. K. Lingytės pirmyn vedama Lietuvos rinktinė šiemet Kaune triumfavo Europos C diviziono čempionate ir iškovojo teisę kitąmet žaisti B lygos varžybose.

Gluosnė Norkutė

Studentė iš Vilniaus. Studijuoja psichologiją Vilniaus universitete (treneriai – Dangyra Grigienė - lengvoji atletika ir Rimantas Venckutonis - plaukimas). Tarptautinių lengvosios atletikos čempionatų dalyvė ir prizininkė, pasaulio jaunimo žaidynių čempionė 100 m bėgimo ir šuolio į tolį rungtyse, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos čempionatų daugkartinė nugalėtoja ir prizininkė trumpų nuotolių bėgimo distancijose, šuolio į tolį ir šuolio į aukštį rungtyse, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatų daugkartinė nugalėtoja ir prizininkė.

2011 metų Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių lengvosios atletikos varžybose iškovojo pirmą vietą šuolio į tolį rungtyje, bei pasiekė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šios rungties vasaros rekordą (5,08 m), pelnė trečią vietą 100 m (0:14,12) bėgime, plaukimo varžybose antras vietas plaukdama 50 m (0:35,73) ir 100 m (1:21,12) laisvu stiliumi (kur taip pat pagerino Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šios rungties rekordą), taip pat pelnė trečią vietą plaukimo estafetėje.

Genrikas Pavliukianecas

Vilnietis. Dirba Lietuvos aklųjų bibliotekoje. G. Pavliukianecas (treneris – Karolis Levickis) – daugkartinis Europos ir pasaulio golbolo čempionatų nugalėtojas ir prizininkas, dviejų parolimpinių žaidynių sidabro medalių laimėtojas, tarptautinių golbolo turnyrų daugkartinis čempionas ir prizininkas, 2011 m. Europos golbolo čempionate Asense (Danija), pelnė sidabro medalį.

Apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V-o laipsnio ordinu (2001), Kūno kultūros ir sporto departamento Sporto garbės kryžiumi „Už nuopelnus Lietuvos sportui“ (2006), Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus atminimo medaliu (2007), ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko Kryžiumi (2008).

Irena Perminienė (LNSF)

Irena Perminienė - neįgaliųjų sporto pažiba, vežimėlyje sėdinti žemaitė, kurios rankų stiprybė priverčia pasitempti net sveikus vyrus. Daugkartinė pasaulio ir Europos rankų lenkimo čempionatų nugalėtoja, Irena nuolat minima tarp geriausiųjų ir lengvosios atletikos pasaulyje.

2011 metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate Naujojoje Zelandijoje Europos čempionė liko per plauką nuo garbės pakylos - ketvirtoje vietoje, tačiau rutulio stūmimo varžybose įvykdė Londono parolimpinių žaidynių A lygio normatyvą. Optimizmu I. Perminienė užkrečia ir kitus - Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centre sveikatingumo organizatore dirbanti moteris padėjo savo jėgomis patikėti daugybei žmonių.

Dangutė Skėrienė (LASF)

Panevėžio rajone Dembavos kaime gyvenanti silpnaregė D. Skėrienė - ilgametė Lietuvos rinktinės lyderė. Daugkartinė pasaulio ir Europos čempionatų prizininkė rutulio stūmimo ir disko metimo rungtyse, parolimpinių žaidynių dalyvė.

Šiais metais trenerio Jono Augos auklėtinė sublizgėjo pasaulio žaidynėse Antalijoje (Turkijoje). Nustūmusi rutulį 10 metrų 80 centimetrų, ji laimėjo sidabrą.

Kęstutis Skučas (LNSF)

Lietuvos kūno kultūros akademijos dėstytojas, mokslų daktaras, neįgaliųjų klubo įkūrėjas, treneris, sportininkas. Ryškiausias pergales K. Skučas pasiekė baseine. Parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas 2011-ų metų Senojo Žemyno pirmenybėse Vokietijoje 50 metrų peteliške nuplaukė 5-as. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiaus kavalierius.

Barbora Šilkinytė (LASF)

Vilnietė (treneris – Rimantas Venckutonis), daugkartinė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatų nugalėtoja ir prizininkė, pasiekusi rekordus 50 m ir 100 m plaukimo nugara rungtyse. 2011 metų Europos neįgaliųjų jaunimo žaidynių plaukimo varžybose pagerino savo pačios pasiektą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių 50 m plaukimo nugara rekordą ir iškovojo pirmą vietą, įveikusi distanciją per 0:54,29, bei antrą vietą plaukdama 100 m nugara (2:09,17), taip pat pelnė trečią vieta plaukimo estafetėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją