Net daugelyje tų rinktinių, kuriose sportininkų yra daugiau negu pareigūnų, skirtumas tarp jų nėra labai didelis. Tik 61 iš 202 nacionalinių rinktinių aktyvūs sportininkai sudaro du trečdalius ar daugiau delegacijos narių.

Olimpinės komandos nariai ne sportininkai nemokamai keliauja į Atėnus, nemokamai maitinasi ir gyvena olimpiniame kaimelyje. Šias išlaidas padengia Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) arba žaidynių organizatoriai.

Omanas ir Rytų Timoras medalių lentelėje neblizga, bet gali didžiuotis, kad užima pirmąją vietą pagal atvykusių funkcionierių ir pareigūnų skaičių - jų tenka po 3,5 kiekvienam atletui.

Nedaug nuo jų atsilieka Kongo Demokratinė Respublika, Gabonas, Panama ir Dramblio Kaulo Krantas, atsiuntę į Atėnus dvigubai daugiau funkcionierių negu atletų.

Mažosios valstybės tvirtina, kad toks lyginimas nėra visiškai korektiškas. Jos, pavyzdžiui, teturi gal kelis pajėgius sportininkus, įvykdžiusius kvalifikacinius normatyvus, tačiau nesvarbu, kokio dydžio būtų delegacija, jai vis tiek reikia tam tikro dydžio aptarnaujančio personalo.

"Labai normalu, kad atvyksta tiek atsakingų asmenų", - pabrėžė Omano olimpinės misijos vadovas Mohammedas Saadas al Manwari (Muchamedas Saadas al Manvaris).

Jo teigimu, į Atėnus atvyko tik du Omano atletai, du treneriai, spaudos atašė, du nacionalinio olimpinio komiteto funkcionieriai ir jis.

Kiti pareigūnai atkreipia dėmesį į tai, kad IOC nustato didžiausią galimą delegacijos dydį. Jeigu tam tikra valstybė neturi daug pasaulinio lygio sportininkų, tai laisvas vietas delegacijoje gali užpildyti įvairūs atsakingi asmenys.

"Atletai įvykdo kvalifikacinius normatyvus per savo (tarptautines sporto) federacijas", - sako Kongo delegacijos vadovas Christophe'as Olela (Kristofas Olela). - Mes tikėjomės, kad kvalifikacinius reikalavimus įvykdys daugiau sportininkų".

Šiai Afrikos šaliai olimpinėse žaidynėse atstovauja tik keturi atletai, bet delegacijai priklauso dar 13 asmenų.

Airijos delegacijoje, pavyzdžiui, 46 atletams tenka 68 pareigūnai, kuriais gali būti bet kas, pradedant administratoriais ar treneriais ir baigiant arklininkais. Austrija į Atėnus atsiuntė 74 varžybų dalyvius ir 92 oficialius asmenis. Daugiausiai gyventojų Afrikoje turinti Nigerija apsiribojo vos 85 atletais, kuriuos lydi beveik 100 pareigūnų būrys.

Tuo tarpu sporto supervalstybės JAV, Rusija ir Kinija pasiekia įspūdingų rezultatų, nors jų sportininkams tenka mažiau negu po vieną lydintį asmenį.

Apskritai Atėnų olimpinėse žaidynėse yra akredituoti 10 tūkst. 914 sportininkų ir 17 tūkst. 668 kitų delegacijų narių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją