Favoritu laiko vokietį

Kitą pirmadienį į disko metimo sektorių kvalifikacinėse pasaulio čempionato varžybose V. Alekna žengs pasiryžęs įrodyti, kad blankus praėjęs sezonas, kurį sujaukė pasirengimo metu patirta trauma, dar nereiškia ištisą dešimtmetį planetoje dominavusio Lietuvos lengvaatlečio karjeros saulėlydžio.

„Šių metų nėra ko nė lyginti su pernykščiu sezonu – dabar esu tikrai labai geros formos. Jaučiu, kad esu pasirengęs numesti diską truputį toliau nei 68 m, o toks rezultatas pasaulio čempionate garantuotų aukštą vietą. Nematuoju, kiek lekia diskas per treniruotes, bet jaučiu, kad pavyksta jį numesti pakankamai toli“, – DELFI teigė V. Alekna, paskutinį savo apdovanojimą iškovojęs prieš trejus metus.

Lietuvis šiuo metu pirmauja prestižinės Deimantinės lygos bendrojoje įskaitoje, tačiau geriausių sezono rezultatų suvestinėje jis atsilieka nuo penkių konkurentų. Liepą Lietuvos čempionate Kaune įrankį nusviedusį 67,90 m V. Alekną lenkia vengras Zoltanas Kovago (69,50), vokietis Robertas Hartingas (68,99), amerikietis Jarredas Rome‘as (68,76), lenkas Piotras Malachowskis (68,49) bei ispanas Mario Pestano (67,97).

Dar vienas potencialus V. Aleknos varžovas – estas Gerdas Kanteris – šiemet diską toliausiai yra numetęs 67,49 m.

„Būtų labai džiugu patekti į pirmą šešetuką, o trejetukas būtų fantastika. Vis tik važiuoju ne Pietų Korėjos pamatyti, o kovoti“, – apie savo galimybes atsiliepė veteranas, pagrindiniu planetos pirmenybių favoritu laikantis R. Hartingą.

Į Tegu (Daegu) miestą, kur vyks čempionatas, V. Alekna atkeliaus likus vos trims dienoms iki pirmo starto.

„Į varžybas Azijoje visada stengdavausi atvykti anksčiau, bet tai man į naudą neišeidavo. Per kelias savaites tokiame klimate prarandi daug jėgų ir svorio. Todėl šįkart nusprendžiau vykti beveik tiesiai į varžybas ir vietoje pailsėti tik vieną kitą dieną“, – aiškino V. Alekna.

Disko metimo varžybų finalas vyks kitą antradienį.

Treneris mato šansų

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausias treneris Kęstutis Jezepčikas V. Aleknos galimybes penktą kartą karjeroje palypėti ant planetos pirmenybių prizininkų pakylos vertino atsargiai, tačiau jų nenurašė.

„Visos prielaidos Virgiui laimėti medalį yra, per pagrindines varžybas šiemet jis buvo susitikęs su visais savo varžovais ir ne kartą juos įveikė, bet verčiau iš pradžių kalbėkime apie geriausių aštuntuką, nes kartais viską lemia centimetrai“, – DELFI sakė specialistas.

Fakto, kad už sportininką, su kuriuo tradiciškai siejamos didžiausios lietuvių viltys lengvosios atletikos varžybose, įrankį šiemet toliau numetę yra penki konkurentai, K. Jezepčikas nesureikšmino.

„Asmeniniai rezultatai ne viską parodo, nes jie priklauso nuo oro sąlygų. Pasaulio čempionate oras visiems bus vienodas, todėl tuomet ir pamatysime visų sportininkų realų pajėgumą“, – teigė treneris.

Aklimatizacija – pagal individualius poreikius

Beveik 30 laipsnių karščio kepiname Tegu mieste rugpjūčio 27-rugsėjo 4 dienomis startuos 15 Lietuvos lengvaatlečių. Tiek pat lietuvių dalyvavo ir prieš dvejus metus Berlyne vykusiose planetos pirmenybėse.

„Šio sezono rezultatai ir tendencijos rodo, kad šiame pasaulio čempionate turėtume pasirodyti geriau nei praėjusiame. Sutrukdyti gali aklimatizacija prie kitos laiko juostos ir klimato sąlygų, bet šį faktorių esame įvertinę ir jam pasiruošę“, – aiškino K. Jezepčikas.

Išanalizavę ankstesnę dalyvavimo varžybose Azijoje patirtį, Lietuvos treneriai laiką, reikalingą aklimatizacijai, skaičiavo pagal kiekvieno sportininko individualias savybes, todėl į Pietų Korėją pastarąją savaitę lietuviai rinkosi nedidelėmis grupelėmis.
Daugiausiai atletų – šeši – į Korėjos pusiasalį atvyko tiesiai iš Kinijos, kur dalyvavo neseniai pasibaigusiose vasaros universiados varžybose.

K. Jezepčikas vylėsi, kad į geriausių dešimtukus be V. Aleknos pretenduos ir disko metikė Zinaida Sendriūtė, daugiakovininkė Austra Skujytė bei kuri nors iš trijų Lietuvos ėjikių.

„Galbūt nustebins ir kas nors iš jaunesnių sportininkų, nors, norint tai padaryti, jiems visiems savo asmeninius rekordus reikėtų pagerinti labai smarkiai“, – pažymėjo K. Jezepčikas. Praėjusiame pasaulio čempionate į lyderių dešimtukus pateko du sportininkai iš Lietuvos: V. Alekna (4-a vieta) ir ėjikė Kristina Saltanovič (8-a vieta).

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės sudėtis:

Virgilijus Alekna (disko metimas), Neringa Aidietytė, Kristina Saltanovič ir Brigita Virbalytė-Dimšienė (visos – 20 km ėjimas), Diana Lobačevskė (maratonas), Tadas Šuškevičius (50 km ėjimas), Indrė Jakubaitytė (ieties metimas), Austra Skujytė (septynkovė), Darius Draudvila (dešimtkovė), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Povilas Mykolaitis (šuoliai į tolį), Rytis Sakalauskas (100 m bėgimas), Sonata Tamošaitytė (100 m barjerinis bėgimas), Raivydas Stanys (šuoliai į aukštį) ir Eglė Balčiūnaitė (800 m bėgimas).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją