Graikijos sostinėje gali apsilankyti apie 1000 lietuvių, kurių dauguma stebės krepšinio ir lengvosios atletikos varžybas. Tiesa, yra ir tokių, kurie krepšinį iškeitė į meninę gimnastiką.

Prezidentai gyvens kruiziniame laineryje

Sėkmės talismanu neoficialiai vadinamas Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus taip pat planuoja vykti į Graikiją. Tiesa, mūsų šalies prezidentas planuoja į Atėnus vykti per patį Olimpiados įkarštį - rugpjūčio 21 dieną ir pažiūrėti Lietuvos ir JAV krepšininkų rungtynes.

Į Graikiją ketina vykti ir Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas bei Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Lietuvos ministras pirmininkas į Atėnus išvyks šiandien, o grįš rugpjūčio 18 dieną.

A.Brazauskas planuoja dalyvauti Olimpiados atidaryme, apsilankyti olimpiniame kaimelyje, Graikijos Olimpiados organizacinio komiteto yra pakviestas į oficialų priėmimą. Politikas ketina stebėti dviratininkių plento, plaukimo, dziudo varžybas bei mūsų krepšininkų rungtynes su Angolos bei Puerto Riko rinktinėmis, šaudymo varžybose dalyvaujančios Dainą Gudzinevičiūtės pasirodymą.

Seimo pirmininkas su žmona Jolanta į Graikiją išvyks rugpjūčio 23, o grįš - 30 dieną. A.Paulauskas ketina pamatyti Lietuvos krepšininkų varžybas, baidarininkų, daugiakovininkų, lengvaatlečių rungtis.

Atėnuose saugumo sumetimais daugelis valstybių vadovų, tarp jų ir V.Adamkus, gyvens didžiausiame pasaulyje, maždaug 150 tūkstančių tonų vandentalpos, kruiziniame laineryje “Queen Marry 2”.

800 milijonus eurų (apie 2,75 milijardus litų) kainavęs 345 metrų ilgio laivas (ilgesnis už didžiausią JAV lėktuvnešį) buvo pastatytas Prancūzijos Atlanto vandenyno pakrantėje San Nazere.

Lainerį aptarnauja 1250 įgulos narių, o juo gali plaukti 2600 keleivių. Laive įrengti penki plaukiojimo baseinai, privatūs pasivaikščiojimo takai, dešimt restoranų, daugybė barų, planetariumas, kazino, dviejų aukštų teatras, laiptai jungia 15 denių, kurių aukščiausias virš vandens iškilęs 74 metrus.

Sirgaliams bus išdalyti marškinėliai

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto oficialaus kelionių partnerio turizmo agentūros “Saitas” vadybininko Rimvydo Rukaičio teigimu, lietuvius labiausiai domina krepšinio rungtynės, kuriose žais mūsų šalies komanda.

“Švedijoje vykusiame Europos krepšinio čempionato finale lankėsi apie 2000 lietuvių, - teigė R.Rukaitis. - Atėnuose, žinoma, mūsų sirgalių bus mažiau. Būtų labai puiku, kad į rungtynes susirinktų apie 800 sirgalių”.

“Saitas” kelionę į Graikijoje vyksiančią Olimpiadą padalijo į du etapus: rugpjūčio 12-21 dienos ir rugpjūčio 21-30 dienos.

Pirmasis etapas, priklausomai nuo kambarių tipo, vietos, kainuoja nuo 7954 iki 9817 litų. Antrasis etapas su bilietais penkioms varžyboms (dviem krepšinio rungtynėms grupėje bei ketvirtfinaliui, pusfinaliui ir finalui) kainuoja 12300 litų. Beje, pirmajam etapui į Graikiją kelios vietos dar yra.

Apie 10 lietuvių į Graikiją vyksta visai Olimpiadai: išskris rugpjūčio 12, o grįš rugpjūčio 30 dieną. Šis paketas kainuoja nuo 11900 iki 15510 litų. Keliaujantiesiems su “Saitu” taip pat bus išdalyta ir Lietuvos sirgalių apranga, kurią pagamino “Audimas”.

“Daugiausiai į Graikiją vyks vilniečių, kauniečių ir šiauliečių, - “Kauno dienai” teigė R.Rukaitis. - Kainos yra aukštos, tad dauguma vykstančiųjų yra pasiturintys žmonės. Daug lietuvių į Atėnus skris su šeimomis. Beje, yra asmenų, kurie į Graikiją vyks laimėję kelionę įvairiose loterijose”.

Brangiausi bilietai - į atidarymo ceremoniją

Atėnuose lietuvius labiausiai domins krepšinio varžybos, mūsų lengvaatlečių pasirodymai, taip pat bokso varžybos.

“Tačiau buvo keli asmenys, kurie atsisakė bilietų į krepšinį, o panoro pamatyti, tuo mus nustebinę, meninės gimnastikos rungtis, - prisipažino “Saito” vadybininkas. - Beje, pasaulyje patys brangiausi bilietai yra į lengvosios atletikos, paplūdimio tinklinio ir meninės gimnastikos varžybas. Paplūdimio tinkliniu ypač domisi brazilai, kurie prašė parduoti bilietus”.

Brangiausi bilietai Atėnuose - į šventės atidarymo ceremoniją: A kategorijos bilietai - 3453, B - 2762, o D - 414 litų. Bilietai į krepšinio rungtynes nėra brangūs: į grupės varžybas kainuos apie 63 litus, ketvirtfinalį - 124, pusfinalį - 331, o į finalą A kategorijos bilietai kainuos 1208, B - 622 litus.

“Saito” vadybininkas teigė, kad Graikijos sostinėje, netoli Akropolio, viename prabangiame restorane, bus iškabintos Lietuvos vėliavos, skambės mūsų šalies dainos, ten bus paskirta susitikimų vieta. Į varžybas lietuviai vyks išnuomotais autobusais, o į atskiras rungtis, sumokėję už bilietą po 10 eurų, - greitaeigiu traukiniu, kuris 70 kilometrų atstumą į Atėnus įveiks per 40 minučių.

Manoma, kad Olimpiados metu Atėnuose apsilankys 3-4 milijonai turistų. Daugiausiai - iš JAV, Rusijos, Olandijos, Ispanijos. Turizmo agentūros atstovo teigimu, iš šių šalių vien tik per oficialius kelionių partnerius vyks ne mažiau kaip po 5-6 tūkstančius sporto aistruolių.

Į Graikiją vyks ir tikri fanai

Į Graikiją žada vykti ir grupelė Lietuvos krepšinio klubų - “Žalgirio”, “Lietuvos ryto”, “Sakalų” - fanų ir keli jiems prijaučiantys aktyvūs sirgaliai. Apie 10 žmonių grupė, kurių amžiaus vidurkis apie 30 metų, vyks keturiais automobiliais.

Grupelė entuziastų išvyks rugpjūčio 17 dieną ir paaukos lietuvių rungtynes su Angolos ir Puerto Riko rinktinėmis. Šiandien entuziastai žada tiksliai nustatyti maršrutą. Jų teigimu, teks pirkti vizas Makedonijoje, išvengti prosovietinių bulgarų pareigūnų.

“Jau užmokėjome už bilietus, kurie kainavo apie 350 litų, į Lietuvos rinktinės rungtynes su graikais, amerikiečiais, italais ir ketvirtfinalio susitikimą, - “Kauno dienai” teigė vienas iš “Lietuvos ryto” fanų klubo lyderių Jautis, kuris su pažįstamais kauniečiais lankėsi Europos krepšinio čempionate Švedijoje. - Esame idėjiniai, todėl manau, kad kelionei užteks po 300-400 eurų. Žinau, kad “Sakalų” fanė kelionei pasiims 250 eurų. Vešimės sausą davinį, konservų ir, žinoma, prievartausime skrandį”.

Lietuviai žada taupyti, dar nežino, kur nakvos (Švedijoje ilsėdavosi palapinėse ar kempinguose), ir bandys prisitaikyti prie vietinių žmonių.

Į Olimpiadą žada vykti ir vieni žinomiausių idėjinių Lietuvos krepšinio fanų - Chamas ir Žulikas. Jie į Švediją vyko tik su 100 litų kišenėse. Tiesa, vėliau buvo deportuoti. Į Atėnus, matyt, vyks su panašia ar šiek tiek didesne pinigų suma.