Kaip teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius, „Kuršių marių regatos” organizacinio komiteto pirmininkas Linas Tamkvaitis, plaukimo sąlygos buvo tikrai sudėtingos.

„Po starto vėjo beveik nebuvo, vėliau vėjas pakilo, lyderiams išsiveržus į priekį, vėjas nurimdavo, kitos jachtos juos pasivydavo. Kartais kildavo net apie 20 m/s škvalo gūsiai, kurie reikalavo didžiulės visų jachtų įgulų ištvermės“.

Naktinį plaukimą buriuotojams apsunkino ir Kuršių mariose užmesti žvejybiniai tinklai. Anot L. Tamkvaičio, plaukimo metu jachtas iš vandens iškelti galima tik ypatingais atvejais ir tik vyriausio regatos teisėjo leidimu. Tačiau tokių priemonių teko griebtis antradienio naktį, kai viena iš jachtų tamsoje įsipainiojo tinkluose.

Nuo praėjusių metų naktinis plaukimas vykdomas tik Lietuvai priklausančiuose Kuršių marių vandenyse. Anksčiau naktinio „Kuršių marių regatos“ plaukimo distancija tęsdavosi ir per Lietuvos, ir per Rusijai priklausančius marių vandenis. Tuomet naktinio plaukimo distancija išsitęsdavo beveik per visas marias ir buvo paprastesnė.

Pernai Rusija leido į Kaliningrado sritį įplaukti tik Lietuvos jachtoms. Kadangi regatoje dalyvauja ir užsienio įgulos, buvo nuspręsta į kaimyninius vandenis apskritai neplaukti, todėl ir šiemet 84 jūrmylių (apie 155 km) distancija kilpomis buvo vingiuojama tik Lietuvai priklausančioje Kuršių marių dalyje.

Per naktį su vėju ir bangomis kovojusių jachtų regatos teisėjai laukė iki pat ryto. Po II etapo naktinio plaukimo antradienis buriuotojams – poilsio diena.

Antradienio pavakarę Nidoje įvyks Kuršių marių regatos atidarymo ceremonija bei I ir II etapų nugalėtojų apdovanojimai.

II etapo rezultatai:

Absoliučiai greičiausios jachtos po II etapo:

I. ARCTURUS (kap. E. Gylys, Klaipėda) - 15 val. 59 min. 53 sek.;
II. JIGY JIGY SOMY (kap. Š. Sodeika, Vilnius) - 16:01:02;
II. ARABELA (kap. R. Šiugždinis, Kaunas) - 16:15:30.

Greičiausios jachtos pagal perskaičiuotą laiką* po II etapo (Didžioji taurė):

I. NIDA (kap. A. Burkšas, Nida) - 14:12:06;
II. ULTRA (kap. J. Janulionis, Vilnius) - 14:16:38;
III. RONDO (kap. K. Kunickas, Palanga) - 14:32:33.

Mažosios taurės greičiausios jachtos pagal perskaičiuotą laiką po II etapo:

I. VERDENĖ (kap. G. Lukoševičius, Kaunas) - 11:58:39;
II. VILMA (kap. V. Dudonis, Vilnius) - 12:12:18;
III. TIGGRA ELTEL (kap. D. Kašėta, Vilnius) - 12:27:50s.

* -„Pagal perskaičiuotą laiką“ reiškia tai, kad kiekvienos jachtos distancijoje sugaištas laikas yra koreguojamas, atsižvelgiant į jachtos ypatybes. Pagal „ORC Club“ ir „ORC International“ matavimus, jachtoms suteikiamas sportinis balas (koeficientas), iš kurio dauginamas realiai sugaištas distancijoje laikas ir gaunamas perskaičiuotas laikas. Taip suvienodinamos skirtingų jachtų galimybės ir akcentuojamas sportininkų meistriškumas, o ne laivų techniniai parametrai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją