Vienas labiausiai patyrusių šalies plaukimo specialistų prisipažino neregėjęs tokios talentingos sportininkės nuo olimpinės čempionės Linos Kačiušytės šlovės laikų.

Didmeistriški grybšniai

Trys medaliai ir tiek pat Lietuvos rekordų – tokį derlių R. Meilutytė surinko praėjusią savaitę Turkijoje vykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje.

Po 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties pasipuošusi bronza, perpus trumpesnėje distancijoje iškovojusi sidabrą, paskutinę varžybų dieną lietuvė griausmingai atsisveikino su Trabzono miestu.
100 m krūtine nuplaukusi per 1 min. 7,96 sek. R. Meilutytė akis badančia persvara nurungė visas bendraamžes konkurentes.

„Visi tiesiog aikčiojo, kai ji finišavo nuo varžovių atsiplėšusi per tris korpusus. Kitų šalių treneriai puolė klausinėti, iš kur toks deimantas atsirado“, – DELFI pasakojo jaunuosius sportininkus Trabzone lydėjęs Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) olimpinių sporto programų direktorius Kazys Steponavičius.

„Rūtos rezultatas – stebuklas“, – antrino A. Juozaitis.

Savo galingu finišu R. Meilutytė tarsi parodė, kad jau šiemet buvo pasiruošusi keliauti ne į Trabzoną, o į Šanchajų, kur tuo pačiu metu vyko pasaulio suaugusiųjų čempionatas. Plaukdama tokiu greičiu keturiolikmetė paauglė Kinijoje net ir savo mėgstamiausios rungties finale nebūtų likusi paskutinė.

Brendimas – pavojingas

Talentingosios lietuvės akistata su elito grupės sportininkėmis neišvengiamai artėja.

Trabzone R. Meilutytė daugiau nei puse sekundės „aplenkė“ olimpinį 100 m plaukimo krūtine A normatyvą. Tiesa, Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) nebuvo įtraukusi Europos jaunimo olimpinio festivalio į olimpinės kvalifikacijos varžybų kalendorių, todėl plaukikei dar teks pakartotinai įveikti normatyvą. Vis dėlto mažai kas abejoja, kad kitais metais Londono žaidynėse R. Meilutytė bus vienas Lietuvos plaukimo rinktinės ramsčių.

„Rūtai užtektų išlaikyti dabartinį rezultatą, ir ji jau galėtų tikėtis vietos olimpiados finale“, – DELFI teigė A. Juozaitis, kuris yra ir LPF trenerių komisijos pirmininkas.

Debiutuoti olimpinėse žaidynėse R. Meilutytė turėtų būdama 15-os – tokio paties amžiaus į olimpinį baseiną pirmą kartą įšoko, pavyzdžiui, dabartinė pasaulinė plaukimo žvaigždė iš JAV Michaelas Phelpsas.

Tiek pat metų turėjo ir legendinė L. Kačiušytė, kuomet 1978-ais tapo 200 m plaukimo krūtine pasaulio rekordininke.

„Vertinant retrospektyviai, L. Kačiušytės rezultatai būtų aukštesni. Tačiau po jos kitų tokio lygio plaukikių iki Rūtos Lietuvoje nebuvo.
Labai sunku prognozuoti, kaip jai seksis perkopus suaugusiųjų sporto slenkstį. Berniukai taip anksti nepradeda demonstruoti tokio greičio – dažniausiai jie „iššauna“ būdami maždaug 17 metų. O mergaitės dar iki brandos gali pasiekti labai gerų rezultatų. Vėliau joms ima ryškėti moteriškos linijos, mažėja kūno plūdrumas, auga vandens pasipriešinimas. Bet, pavyzdžiui, L. Kačiušytė sugebėjo išlaikyti savo lygį“, – samprotavo ne vieną plaukikų kartą treniravęs A. Juozaitis.

Britų vilionių nesibaimina

Apie kambarį olimpiniame kaimelyje R. Meilutytė svajojo dar tuomet, kai praėjusiais metais susikrovė lagaminus ir iš gimtojo Kauno išvyko gyventi į Didžiąją Britaniją, kur jos laukė tėtis ir broliai. Plimuto mieste plaukikę pasitiko ir naujas jos treneris Jonathanas Ruddas.
Prieš tai lietuvišką plaukimo perliuką daugiau nei trejus metus šlifavo kaunietis Giedrius Martinionis.

„Jau anksčiau matėsi, kad Rūta – talentinga mergaitė, – prisiminė A. Juozaitis, sportininkės progresą akylai sekantis nuo 2009 metų. – Ji turi geras fizines ypatybes, užtektinai jėgos“.

Specialistas teigė nematantis pagrindo nerimauti, jog jaunąją sportininkę į savo plaukimo komandą galėtų pervilioti britai.

„Rūtos tikrai nepavogs, net jei labai norėtų. Jos tėvas nusiteikęs tautiškai – jis man yra sakęs, kad jokiu būdu nekeis pilietybės, nes myli savo tėvynę“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Tiesa, tėvynė R. Meilutytė iki šiol nebuvo labai dosni. K. Steponavičiaus teigimu, pastaruoju metu plaukikė iš LTOK gaudavo 1,5 tūkst. litų dydžio stipendiją.

„Gyvenant Anglijoje tai yra labai maži pinigai, bet ją finansuoja klubas, šeima taip pat padeda“, – pripažino K. Steponavičius.

LTOK atstovas spėjo, kad spalį, atnaujinant Londono olimpinių žaidynių kandidatų sąrašus, į juos pateks ir R. Meilutytės pavardė, kurios ten iki šiol nebuvo. Tapusi olimpinės rinktinės kandidate sportininkė užsitikrintų didesnį finansavimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)