Deja, nė vienam iš kandidatų į nacionalinę rinktinę nepavyko to padaryti, o jau anksčiau užsitikrinusieji vietas olimpinėje komandoje, tarp jų - ir planetos disko metimo lyderis Virgilijus Alekna, įrodė esą geros sportinės formos.

Pretenduoja į milijoną

V.Alekna į Kauną atvyko po Prancūzijos sostinėje Paryžiuje vykusių Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) “Aukso lygos” trečiojo etapo.

Jose 32 metų vilnietis nusviedė diską 70 m 21 cm ir išliko tarp pretendentų į pagrindinį šių varžybų prizą - 1 mln. JAV dolerių.

Lietuvis didele persvara aplenkė antrojoje vietoje likusį estą Aleksandrą Tamertą (65,69 m) bei trečiąją vietą užėmusį Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atstovą Francą Kriugerį (65,35 m).

Po prizininkų išsirikiavo estas Gerdas Kanteris (64,78 m), vengras Zoltanas Kovagas (64,51 m), ispanas Marijas Pestanas (64,41 m), vokietis Michaelis Miolenbekas (61,45 m) ir prancūzas Žanas-Klodas Retelis (58,83 m).

Paryžiuje nestartavo Europos čempionas vengras Robertas Fazekašas ir penkiskart pasaulio čempionas vokietis Larsas Rydelis.

Mūsų lengvaatletis taip pat triumfavo birželio 11-ąją Norvegijos mieste Bergene (69,21 m) ir liepos 2-ąją Italijos sostinėje Romoje (68,42 m).

Ketvirtasis etapas vyks rugpjūčio 6-ąją Ciuriche (Šveicarija).

Kartu su V.Alekna į 1 mln. JAV dolerių pretenduoja dar keturi atletai, irgi jau laimėję po trejas iš šešerių numatytų “Aukso lygos” varžybų: tai - 400 m bėgikė iš Bahamų Tonika Viljams, PAR šuolininkė į aukštį Hestri Klut, 400 m su barjerais bėgikas iš Dominikos Respublikos Feliksas Sančesas ir Švedijos trišuolininkas Kristijanas Olsonas.

Jautė nuovargį

Olimpinis ir pasaulio čempionas nesunkiai iškovojo Lietuvos pirmenybių auksą, geriausiu - penktuoju - metimu numetęs diską 69,25 m.

Antrąją vietą užėmė vilnietis Andrius Butrimas - 52 m, trečiąją - klaipėdietis Andrius Šipalis - 48,50 m.

“Rezultatas galėjo būti geresnis, tačiau po kelionės į Prancūziją ir varžybų Paryžiuje jaučiuosi trupučiuką pavargęs, - po pasirodymo Kaune sakė “Kauno dienai” V.Alekna. - Iki olimpiados dar dalyvausiu ketvirtajame “Aukso lygos” etape, o treniruosiuosi Lietuvoje”.

Išmėginti jėgas S.Dariaus ir S.Girėno stadione taip pat planavo su didžiuoju sportu jau atsisveikinę disko metikai Romas Ubartas ir Vaclovas Kidykas, tačiau abu buvę olimpiečiai prieš varžybas atsisakė savo ketinimų.

Keturių olimpiadų dalyvis V.Kidykas apgailestavo, kad jam sutrukdė nugaros skausmai, o Barselonos žaidynių čempionas R.Ubartas tvirtino, jog be seno bičiulio Vaclovo, su kuriuo buvo sutaręs Kaune mėtyti diską, jis nelinkęs to daryti.

Norėjo išsklaidyti skeptikų abejones

Aukštą rezultatą pasiekė ieties metikė kaunietė Rita Ramanauskaitė, antruoju bandymu nuskraidinusi įrankį 62 m 45 cm. Tai - tik 24 centimetrais arčiau nei šiai sportininkei priklausantis Lietuvos rekordas.

“Labai rimtai ir tikslingai rengiuosi olimpiadai. Šį kartą norėjau pasirodyti taip, kad neliktų abejonių mano sugebėjimais, sportine forma. Pasirodymu džiaugiuosi, nes įtvirtinau tai, ko siekiu per treniruotes. Atėnuose norėčiau numesti ietį panašiai kaip čia, Kaune. Tokio rezultato pakaktų kelialapiui į finalą, o jis - mano olimpinis tikslas”, - sakė “Kauno dienai” lengvaatletė.

R.Ramanauskaitė daugiau nei 4 metrais aplenkė pagrindinę savo konkurentę - kitą Kauno ieties metikę Indrę Jakubaitytę (58,20 m).

Abi sportininkės yra įvykdžiusios olimpinius normatyvus: Rita - A, o Indrė - B. Po to, kai birželio mėnesį per Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) taurės varžybas I.Jakubaitytė nustelbė vyresnę ir labiau patyrusią varžovę (atitinkamai 55,39 m prieš 54,74 m), tapo aišku, jog kaunietės grumiasi dėl vienos vietos olimpinėje rinktinėje.

Vakar, pasibaigus čempionatui, LLAF turėjo patvirtinti, kuri iš ieties metikių vyks į Atėnų žaidynes.