Tačiau kitiems sportininkams normatyvai nepakluso, ir po čempionato Lietuvos lengvosios atletikos federacija patvirtino 16 mūsų atletų, kurie dalyvaus pasaulio čempionate Pietų Korėjoje.

100 m distancijoje arti tikslo buvo klaipėdietė Lina Grinčikaitė, kuri dabar normatyvą bandys įvykdyti per šį savaitgalį įvyksiantį Latvijos lengvosios atletikos čempionatą.

Nekantriai buvo laukiama Virgilijaus Aleknos pasirodymo disko metimo sektoriuje. Sportininkas šį sezoną gerina savo rezultatus ir, artėjant pasaulio čempionatui, įgyja vis puikesnę sportinę formą. Kaune jis diską nusviedė 67,80 ir pasiekė savo geriausią sezono rezultatą.

Po traumos atsigaunantis kaunietis Andrius Gudžius tenkinosi 58,50 rezultatu. Dabar V. Alekna žada dalyvauti „Deimantinės lygos“ varžybose Švedijoje.

PRANAŠAS. 100 m bėgimo distancijoje susirinko puikus būrys bėgikų, konkurencija buvo didelė ir tai lėmė gerus rezultatus. Nedaug iki normatyvo pritrūko Lietuvos eksrekordininkui, JAV studijuojančia Martynui Jurgilui (10,30 sek.), kuris pelnė sidabro medalį. „Gerbiu visus sprinterius, tačiau čempionu turėtų tapti Rytis Sakalauskas“,– pranašavo M. Jurgilas.

Apie čempiono titulą jis negalvojo. „Į namus grįžau po pusės metų sezono, nuo sausio iki birželio mėnesio kiekvieną savaitgalį dalyvavau varžybose. Sugrįžęs į namus, atstovavau Lietuvai Europos taurės varžybose. Tačiau po to susirgau, numečiau 4 kg svorio. Liga dabar atsiliepė mano pasirodymui. Iki šiol iš Lietuvos sprinterių anksčiausiai iššokdavau iš starto, o per šį Lietuvos čempionatą tai dariau kone blogiausiai“, – teigė M. Jurgilas.

Dabar jis Kaune rengsis Universiadai. Sportininkas pripažino, kad dabar jo santykiai su buvusiu treneriu Aleksu Stanislovaičiu yra geri. „Jį gerbiu kaip trenerį ir žmogų, prieš jį nieko neturiu blogo. Abu draugiškai pasikalbėjome, dabar noriu su komandos draugais gerai startuoti estafečių 4x100 m varžybose. Manau, kad tikrai galime įvykdyti pasaulio čempionatą normatyvą“, – įsitikinęs M. Jurgilas.

JAV studijuojantis sprinteris teigia, kad dabar Lietuvoje yra 5-6 bėgikai, pretenduojantys bėgti estafetę. Tai – Rytis Sakalauskas, Martas ir Kostas Skrabuliai, Egidijus Dilys, Aivaras Pranckevičius. „Šie sportininkai per metus labai patobulėjo, su jais malonu varžytis“, – sako M. Jurgilas, kuris Universiadoje bėgs 100 m nuotolį ir estafetę bei galvoja apie vietą penketuke.

100 m distancijoje rungtyniavo ir daugkartinis šalies 400 m distancijos čempionas švenčioniškis Raimondas Turla, kuris jau yra atsisveikinęs su didžiuoju sportu. Tačiau savo malonumui panoro jėgas išbandyti sprinto distancijoje. Tai buvo antrasis švenčioniškio startas šiemet šiame nuotolyje. Jurbarke Raimondas distanciją buvo nubėgęs per 10,80 sek.

Per parengiamąsias varžybas burtai jam lėmė startuoti viename bėgime su R. Sakalausku. Lietuvos rekordininkas prisiminė, kad tai nebuvo pirmoji akistata su R. Turla. Savo pirmaisiais sportavimo metais jis su švenčioniškiu susitikdavo 200 m distancijoje ir jam visada pralaimėdavo. Tačiau dabar – jau atvirkščiai.

KIEMAS. Dviejų rungčių varžybose dalyvavo Atėnų olimpinių žaidynių vicečempionė kaunietė Austra Skujytė. Ir abejose laimėjo medalius: toliausiai nustūmė rutulį (17,09 m), o ieties metimo sektoriuje buvo antra (50,41 m). Savo rezultatais ji liko ypač patenkinta, tokius daugiakovininkė ir planavo pasiekti.

„Iki pagrindinio sezono starto laiko dar truputį yra, mano sportinė forma kyla į viršų. Septynkovės varžybose jau niekur nedalyvausiu, o atskirose rungtyse – irgi nežinia. Tų varžybų jau beveik ir nebeliko, todėl Lietuvos čempionatas, ko gero, buvo paskutinysis startas iki pasaulio čempionato“, – sakė A. Skujytė.

Jubiliejinis Lietuvos čempionatas jai patiko. Teigė, kad tai savo kiemas, aplink visi savi – tikrai smagu. Austra atsargiai kalba apie artėjantį pasaulio čempionatą. „Pagyvensim – pamatysim“, – sako. Jau mintyse ir Londono olimpinės žaidynės. „Labai norėčiau pakartoti savo triumfą Atėnų olimpinėse žaidynėse. Tačiau gerai žinau: bus labai sunku, didžiulė konkurencija“, - pripažįsta A. Skujytė.

Ieties metimo sektoriuje atsirado naujas vardas – buvusi panevėžietė, o dabar Kaune studijuojanti Viktorija Barvičiūtė. Ketvirtu bandymu pasiekusi savo asmeninį rekordą (53,77 m), ji pirmą kartą tapo Lietuvos čempione. Sportininkė ilgai ieškojo savojo pašaukimo, išbandė daug rungčių, kol pagaliau į rankas pateko ietis. Ją treniruojanti Dacė Juršienė viliasi, kad jos auklėtinė yra talentinga ir gali ietį mesti dar keliais metrais toliau.

BAIMĖ. Šuolių į tolį sektoriuje puikų rezultatą trečiu bandymu pasiekė kaunietis Povilas Mykolaitis – 8,11 m. Tačiau tai buvo vienintelis geras sportininko bandymas. Antru šuoliu jis dar buvo nušokęs 7,40 m, o visi kiti bandymai buvo nesėkmingi.

Sportininkas prisipažino, kad šio čempionato labai bijojo, nes prieš dvi dienas rungtyniavo tarptautinėse varžybose.

„Sunki buvo kelionė į namus, teko visą parą nemiegoti. Labai džiaugiuosi, kad per tris bandymus dabar pavyko pasiekti tokį rezultatą. Tai – trečios mano varžybos, kai įveikiau 8 m ribą. 8,11 m – tai rezultatas, kuris per pasaulio čempionatą ar Universiadą garantuoja vietą finale“, – teigia P. Mykolaitis.

Šį sezoną sportininkas šokinėja stabiliai ir šypsodamas teigė, kad jis visada taip šokinėtų, jeigu, rengiantis sezonui, nebūtų traumų. „Tačiau šiemet daugmaž buvau sveikas, išskyrus vieną kitą spazmelę. Padariau gerą darbą, todėl dabar ir rezultatai matyti“, – sakė šuolininkas.

Dabar trenerio Romualdo Petruškevičiaus auklėtiniui jau norėtųsi trupučio poilsio, tačiau liepos 29 d. jis galbūt dalyvaus „Deimantinės lygos“ varžybose Švedijoje, nori priprasti prie varžovų. Jeigu ne, – gerai pailsės ir rengsis Universiadai bei pasaulio čempionatui. Sportininkas tik šypteli ir sako, kad Universiados varžybose jis, ko gero, jau bus vyriausias amžiumi sportininkas.

Tačiau kaunietis jokių vilčių su Universiada nesieja, nes tai – šuoliai į tolį, visus tris kartus gali peržengti, ir būsi laisvas. „Rungtyniaujant reikia pajusti malonumą, o šiandien to nejaučiau. Per antrą bandymą įsibėgėjant akyse aptemo, susikrovė įtampa, nuovargis, viskas išsiderino“, – sako Lietuvos rekordininkas.

P. Mykolaitis tikisi smagių varžybų per pasaulio čempionatą Pietų Korėjoje. Tame sektoriuje jis dalyvavo per Universiados varžybas. Dabar, kai artėja pagrindiniai sezono startai, per kiekvienas varžybas jis savo geriausią rezultatą stengiasi pasiekti per pirmus tris bandymus. Ta linkme dabar ir dirbama. Per kiekvienas varžybas P. Mykolaitis pirmaisiais bandymais stengiasi nušokti toliau nei 8 m.

Čempionate puikiai rungtyniavo ir vilnietis Darius Aučyna, kuris po pirmųjų dviejų bandymų buvo lyderis (7,90 m). Trečiuoju šuoliu jis nuskriejo dar toliau – 7,96 m. Atrodo, nebetoli ta diena, kuomet sportininkas pirmą kartą įveiks ir 8 m ribą. Viltingi buvo ir bronzos medalio laimėtojo kauniečio Mariaus Vadeikio šuoliai, kurių pats geriausias buvo paskutinysis – 7,80 m.

Nuo jo tiktai 1 cm atsiliko ketvirtasis prizininkas plungiškis Marius Rudys (7,79 m). Šuolininkų į tolį varžybos buvo vienos atkakliausių čempionate.