Kadangi varžybų rangas pakilo, nieko stebėtino, kad įvairiose amžiaus grupėje savo jėgas išbandė net 198 įvairaus amžiaus triatlono meistrai iš 6 valstybių. Tai naujas masiškumo rekordas, o gausus naujokų, išmėginusių save olimpinėje triatlono distancijoje (1500 m plaukimas, 40 km važiavimas dviračiu ir 10 km bėgimas) leidžia tikėtis, kad tvirtų vyrų bei moterų sporto šaka tikrai populiarės.

Kol kas, deja, reikia pripažinti, kad visus pagrindinius prizus išsivežė Baltarusijos atstovai. Kaimyninėje šalyje triatlonas yra gerokai populiaresnis, nors Baltarusijos triatlono federacijos atstovai irgi skundėsi, jog dėl lėšų stygiaus jiems nepavyksta dalyvauti svarbiausiose tarptautinės varžybose, todėl reikia pasitenkinti kaimyninėse valstybėse vykstančiomis varžybomis.

Ilgiausioje distancijoje iš viso startavo 42 sportininkai. Jau po plaukimo rungties lyderiu tapo baltarusis Aleksandras Vasilevičius, kuris važiuodamas dviračiu savo pranašumą dar labiau padidino, o bėgimo rungtyje treneriai jį jau stabdė – nebebuvo prasmės eikvoti jėgas, nes artimiausias konkurentas buvo atsilikęs beveik 3 minutėmis.

Nugalėtojo laikas – 2 val. 1 min. 43,5 sek. Tik paskutiniuose distancijos kilometruose į antrą vietą pakilo latvis Andrejs Dmitrijevs, o trečias finišavo dar vienas Baltarusijos atstovas Sergejus Lichadzijevskis.

Lietuvos čempionato nugalėtoju tapo Paulius Dapkus, kuris bendroje įskaitoje liko šeštas – 2 val. 9 min. 26,3 sek. Šalies čempionato sidabro medalis įteiktas vienam iš varžybų organizatorių Laurynui Urbšiui, o bronziniu Lietuvos čempionato prizininku tapo Vilius Šnipaitis.

Pajėgiausios tarp moterų pasirodė esančios viešnios iš Baltarusijos, užėmusios visas tris pirmąsias vietas. Nugalėtoja tapo Natalija Borisova-Novikova (2 val. 20 min. 22,1 sek.), aplenkusi Uljaną Zarubiną ir Kseniją Andriuchan.

Kol „mamų atostogose“ yra pajėgiausia Lietuvos triatlonininkė Alina Padleckaitė, šalies čempione tapo iš Londono atvykusi Rasa Kavaliauskaitė, kuriai tai buvo pirmas startas tokiose varžybose.

„Turiu rimtų tikslų, tikiuosi rimtai treniruotis ir savo rezultatą tikrai ateityje pagerinsiu“, - sakė anksčiau lengvąja atletika užsiiminėjusi sportininkė. Šalies čempionato sidabro medalis įteiktas Gintarei Masiliūnaitei.

Ilgąją distanciją įveikė ir 18-19 metų jaunuoliai – čia nugalėjo baltarusis Artiomas Dmaševičius, o Lietuvos čempionu tapo Tomas Šalna.

Jam tai irgi buvo pirmas bandymas įveikti olimpinę triatlono distanciją.
40-50 m. veteranų grupėje pirmavo latvis Vladimirs Kuzmeno, o Lietuvos čempiono vardą iškovojo Valdas Gudaitis, aplenkęs Artūrą Nersesianą ir Ramutį Ančlkauską.

Jaunesni sportininkai ir vyresni nei 50 m. veteranai jėgas išmėgino 750 m plaukimo, 20 km važiavimo dviračiu ir 5 km bėgimo distancijoje. Tarp 17-mečių vaikinų pirmavo baltarusis Aleksandras Dachno, o Lietuvos čempionu tapęs Klaidas Skruzdys užėmė 4-ąją vietą. Šalies čempionato prizininkais tapo Tautvydas Kopūstas ir Rytis Grašys.

Titas Pumputis laimėjo Lietuvos čempionatą, tačiau buvo antras bendroje 15-mečių vaikinų įskaitoje, nusileidęs baltarusiui Mikitai Kacianovui.

Vyresnių merginų grupėje nugalėjo baltarusė Larisa Pivorvar, o tarp jaunesnių pirmavo estė Laura Kallas. Lietuvos čempionato aukso medalis 17-mečių grupėje atiteko Viktorijai Šukytei, sidabro – Ievai Tvarijonaitei, bronzos – Samantai Šopytei.

Veteranų grupėje ir vėl lygių nebuvo daugkartiniam pasaulio čempionui iš Latvijos Anatolijui Levšai.

Jauniausi dalyviai ir mėgėjai išbandė jėgas, plaukdami 250 m, dviračiu nuvažiavę 8 km ir nubėgę 2,5 km.

Tarp jauniausiųjų ir vėl geriausiai sekėsi Baltarusijos atstovui Danilui Juškovecui. Mergaičių varžybose pirmavo Marta Kotkas iš Estijos. Mėgėjų įskaitoje nugalėjo Erikas Aukštikalnis.

ETU viceprezidentas H. Kaufmanas negailėjo gerų žodžių varžybų organizatoriams ir Kupiško valdžiai, užleidusiai šeštadienį centrinę miesto dalį triatlonininkams. Nors dviračių distancija tikrai nebuvo lengva (4 km rate buvo dvi įkalnės), visi dalyviai gyrė atnaujintą bėgimo taką, o puikus oras ir gražus Kupiškio marių peizažas paliko daug gerų emocijų svečiams. Tikimasi, kad ETU viceprezidentas palaikys Lietuvos atstovų norą į Kupiškį pakviesti ir rimtesnes triatlono varžybas.

Estai, ketinantys tik 2013 metais kviesti ETU stebėtojus į savo renginį, pripažino, jog iki tokio lygio varžybų jiems dar reikia gerokai pasistengti. O Lietuvos sportininkai, olimpinėje distancijoje pamatę savo realų lygį, tikėkimės, nestokos entuziazmo, kad realizuotų seną svajonę – pamatyti bent vieną triatlono atstovą olimpinėje Lietuvos rinktinėje, pavyzdžiui, 2016 m. Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)