Iš viso neeiliniame susitikime Palangoje dalyvavo 32 Rytų Europos, Balkanų ir Azijos šalių lengvosios atletikos federacijų vadovai. Daugelis jų Lietuvoje viešėjo pirmąjį kartą.

Tarp garbių svečių buvo tokių asmenybių kaip Ukrainos tautinio olimpinio komiteto prezidentas, pasaulio, Europos ir olimpinis čempionas, daugkartinis šuolių su kartimi rekordininkas Sergejus Bubka, garsus šios šalies sprinteris, taip pat olimpinis čempionas Valerijus Borzovas, Armėnijos lengvosios atletikos federacijos prezidentas, praeityje garsus šuolininkas į tolį, Europos rekordininkas Robertas Emmijanas ir daugelis kitų.

Lengvosios atletikos perspektyvas, problemas ir vizijas aptarė atskirų kontinentų federacijų atstovai: Europos lengvosios atletikos (EA) prezidentas šveicaras Hansjörgas Wirzas, Azijos federacijos (AA) viceprezidentas Dahlanas Jumaanas Al-Hamadas iš Kataro. Lietuvos LAF atstovavo prezidentas Eimantas Skrabulis.

Į susitikimą su aukščiausio rango IAAF vadovais buvo atvykęs ir Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis. Pokalbyje prie apskrito stalo buvo aptartos lengvosios atletikos perspektyvos pasaulyje ir Lietuvoje, nemažai dėmesio skirta šios sporto šakos infrastruktūros gerinimo klausimams. K. Rimšelis svečiams papasakojo apie Lietuvos vyriausybės požiūrį į lengvąją atletiką, aptarė būtinybę atnaujinti sporto bazes ir užbaigti nacionalinio stadiono statybas.

Pirma svečių viešnagės diena baigėsi iškilminga vakariene, kurios metu buvo minimas Lietuvos LAF 90 metų jubiliejus. Ta proga IAAF prezidentas federacijai įteikė garbingą apdovanojimą.

„Šis susitikimas – didelis ir reikšmingas įvykis ne tik Lietuvos lengvosios atletikos federacijai, bet ir visam Lietuvos sportui. Tai rodo, kad einame teisingu keliu, esame vertinami tarptautinėse arenose. Tikimės, kad ir ateityje mūsų šalies vardą garsins ne tik sportininkai, bet ir federacija, kuriai būtų patikėta organizuoti aukšto rango lengvosios atletikos varžybas, vadovų konferencijas ir kitaip prisidėti prie šios sporto šakos puoselėjimo ir populiarinimo“, – kalbėjo LAF prezidentas E. Skrabulis.

Svarbiausiu antros susitikimo dienos įvykiu tapo konferencija. Jos metu daugiausiai dėmesio skirta IAAF numatytai lengvosios atletikos vystymo programai, kurioje pabrėžiama vaikų sportinio meistriškumo ugdymo, sporto bazių atnaujinimo ir naujų kūrimo svarba. Gvildenta ir dopingo problema, buvo aptartos gairės, kurių laikantis bus siekiama aktyviai propaguoti garbingą sportą, gerinti lengvosios atletikos prestižą.

Nemažai diskusijų sukėlė ir futbolo bei lengvosios atletikos federacijų bendradarbiavimo klausimas. Ne tik pavienėse šalyse, bet ir visame pasaulyje ryškėja tendencija, kad futbolo, turtingesnės sporto šakos, atstovai siekia pasiglemžti stadionus ir neįsileisti į jų lengvaatlečių. Federacijų vadovai buvo kviečiami aktyviai ieškoti dialogo ir toliau stengtis išlaikyti gerus dviejų sporto šakų atstovų santykius.

Dar viena naujovė, kurią bus siekiama aktyviai įgyvendinti – aktyvus regionų bendradarbiavimas organizuojant bendras aukšto lygio varžybas ar kitus renginius, susijusius su lengvąja atletika. Tikimasi, kad sutelkus bendras jėgas bus galima labiau populiarinti šią sporto šaką, kelti sportininkų meistriškumą ir didinti žmonių susidomėjimą sporto karaliene – lengvąja atletika.

Lietuvoje viešėję svečiai įsitikino, kad 90-metį švenčianti Lietuvos LAF yra visateisė ir patikima IAAF narė, kuriai galima patikėti vykdyti svarbius uždavinius ir kartu įgyvendinti numatytus tikslus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją