"FC Barcelona" (Ispanija) - "Manchester United" (Anglija), 21:35 val.

Mintys prieš rungtynes

"Jie yra viena geriausių komandų pasaulyje, ir aš nekalbu tik apie šiuos metus. Didžiuojamės, kad žaisime prieš juos. Tai turėtų būti nuostabus finalas", - varžovams pagarbą rodė "Barcelona" ekipos treneris Josepas Guardiola.

"Nemanau, kad finalo rungtynėse mums truks pasitikėjimo. Šį sezoną "Barcelona" demonstruoja labai gerą sportinę formą ir mums teks žaisti prieš fantastišką komandą. Tačiau katalonai mūsų nebaugina ir bandysime surasti būdą juos įveikti", - sakė jo oponentas Seras Alexas Fergusonas.

"Mes nebijome "Barcelona" klubo. Tai yra viena geriausių komandų, tačiau mes taip pat esame labai pajėgūs", - kalbėjo Park Ji-Sungas, prieš dvejus metus patyręs pralaimėjimą UEFA Čempionų lygos finale.

"Taip, "Barcelona" yra favoritai, mes su tuo sutinkame", - mintimis dalinosi "Manchester United" kapitonas Nemanja Vidičius. - Jie yra gera komanda, žaidžianti gerą futbolą. Bet mes nesame paprastas klubas, nieko nelaimėjęs pastaraisiais metais, mes - "Manchester United". Per pastarąjį penkmetį laimėjome keturis Anglijos čempionų titulus ir tai mums yra trečiasis Čempionų lygos finalas. Galime pasinaudoti šia patirtimi ir laimėti".

A. Fergusonas tikino, jog žiūrovų laukia neeilinis UEFA Čempionų lygos finalas, kuriame susitinka dvi pajėgiausios pasaulio ekipos.

"Daugelis sutiktų, jog tai geriausias finalas per pastarąjį dešimtmetį", - sakė jis. - Abiejų klubų pasiekimai netolimoje praeityje buvo neįtikėtini.

Žmones tikrai masina šių ekipų istorija ir mūsų laukia intriguojantis finalas. Jame gali būti daug įvarčių, daug puikių momentų ir, nebejotinai, gražaus futbolo. Tikėkimės, jog tokio finalo ir sulauksime".

Įdomūs faktai

- "Barcelona" šiame Čempionų lygos sezone yra rezultatyviausia turnyro komanda - katalonai jau yra įmušę 27 įvarčius.

- "Barcelona" ir "Manchester United" Europos turnyruose tarpusavyje yra susitikę 10 kartų - 3 kartus pergale džiaugėsi katalonai, 4 kartus mačai baigėsi lygiosiomis, o 3 kartus nugalėjo Anglijos ekipa.

- Pastarąjį kartą UEFA Čempionų lygos finalas Londono "Wembley" stadione vyko 1992 metais ir tuomet jame triumfavo "FC Barcelona", po pratęsimo palaužusi Genujos "Sampdoria" (Italija) ekipą.

- "Manchester United" nėra patyrę pralaimėjimo jau 12-oje Čempionų lygos mačų iš eilės.

- Anglijos klubo vartininkui, 40-ies metų olandui Edvinui Van der Sarui tai bus 99 mačas turnyre.

- „Raudonieji velniai“ šiame Čempionų lygos sezone yra praleidę vos 4 įvarčius. „Manchester United“ futbolininkai dar nepralaimėjo nė vienų iš 12-os žaistų rungtynių. Iš viso „United“ iškovojo 9 pergales ir 3 kartus sužaidė lygiosiomis.

- Komandų lygybę įrodo ir jų iškovotų titulų skaičius – abi ekipos jų turi po tris. „Barcelona“ klubas Čempionų lygą laimėjo 1992, 2006 ir 2009 metais, o „Man Utd“ triumfavo 1968, 1999 ir 2008 metais.

- „Barcelona“ statistika žaidžiant prieš anglų klubus yra 23 pergalės, 18 lygiųjų ir 16 pralaimėjimų. Tuo tarpu „Manchester United“ statistika žaidžiant prieš ispanų klubus yra 11 pergalių, 17 lygiųjų ir 12 pralaimėjimų.

- „Barcelona“ lyderiui L. Messi iki Čempionų lygos rekordo (12 pelnytų įvarčių) trūksta tik vieno įvarčio. Iki šiol šis rekordas priklauso puolėjui Ruudui van Nistelrooy'ui.L. Messi šiame sezone ČL varžybose yra pelnęs 11 įvarčių.

- „Barcelona“ klubo saugai Xavi ir Sergio Buesquetsas yra vieninteliai futbolininkai, kurie šio sezono Čempionų lygoje atliko daugiau nei po 1000 tikslių perdavimų.

- „Barcelona“ futbolininkai per pastarųjų 20 Čempionų lygos rungtynių, pasižymėjo visose. Paskutinį kartą „Barca“ turnyro rungtynėse įvarčio nepelnė 2009-ais metais, žaisdama prieš Kazanės „Rubin“ (Rusija) ekipą.

Traumos ir diskvalifikacijos

Katalonų gretose nėra traumuoto Gabrielio Milito bei suspenduoto vartininko Jose Pinto. "Manchester United" netekčių neturi, o į rikiuotę grįžo bene visi traumas gydęsi futbolininkai, tarp jų ir Darrenas Fletcheris, kuris, prognozuojama, liks ant atsarginių suolelio.

A. Fergusonas šeštadienio rungtynėse negalės pasinaudoti tik saugo Oweno Hargreaveso paslaugomis, tačiau šis ir taip beveik nežaidžia. Tuo tarpu puolėjas Dimitaras Berbatovas rungtynes turėtų pradėti ant suolo.

Manoma, jog J. Guardiola į krašto gynėjo poziciją gali pastatyti Carlesą Puyolį, o tokiu atveju viduryje rungtyniautų Javieras Mascherano. Neatmetama galimybė, kad starto vienuolikėje pasirodys ir Ericas Abidalis.

Prognozuojamos starto sudėtys

"Manchester United": Van der Saras; Fabio, Vidičius, Ferdinandas, Evra; Valencia, Giggsas, Carrickas, Parkas; Rooney; Hernandezas.

"Barcelona": Valdesas; Dani Alvesas, Mascherano, Pique, Puyolis; Xavi, Busquetsas, Iniesta; Pedro, Messi, Villa.

Istorija

UEFA Čempionų lyga yra nuo 1955-ų metų organizuojamas tarptautinis futbolo klubų turnyras, apimantis visų UEFA priklausančių Europos šalių aukščiausias futbolo lygas. Turnyre gali dalyvauti klubas savo šalies pirmenybėse ar taurėje užėmęs atitinkamą vietą. Čempionų lygos trofėjų veikiausiai būtų galima laikyti prestižiškiausiu titulu viso pasaulio klubų futbole.

Dabartiniai Čempionų lygos čempionai yra Milano „Inter“ (Italija) klubas, kuris praėjusių metų finale, vykusiame Ispanijos sostinės Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione, rezultatu 2:0 nugalėjo Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) ekipą. Tuo tarpu daugiausiai - devynis titulus - yra laimėjęs Madrido „Real“ klubas.

Šių metų Čempionų lygos finalas bus žaidžiamas Anglijos sostinės „Wembley“ stadione. Stadionas šioje vietoje stovėjo dar nuo 1923-ų metų, tačiau 2003-ais metais nuspręsta jį visiškai atnaujinti ir pastatyti modernų stadioną, kurį neretai vadina „Naujasis Wembley“. Prieš ketverius metus atidarytas nauja futbolo šventovė talpina 90 tūkstančių žmonių. Šioje aikštėje vyksta įvairios regbio ir futbolo rungtynės, čia rungtyniauja Anglijos nacionalinė futbolo rinktinė.

Arbitras

Rungtynėms teisėjaus arbitrų brigada iš Vengrijos. Pagrindinis dvikovos arbitras – Viktoras Kassai. Tai jaunas teisėjas, kuriam 35-eri metai. Teisėjaudamas šių Čempionų lygos finale jis taps jaunausiu arbitru, vadovavusiu tokiose rungtynėse. Iki šiol amžiaus rekordas priklauso Pierluigi Collinai, kuris šiam mačui teisėjavo būdamas 39-erių.

Statistika:

Rezultatyviausi „Man Utd“ žaidėjai šio sezono Čempionų lygoje:

1. Javieras Hernandezas – 4 įvarčiai per 460 minučių
2. Andersonas – 3 įvarčiai per 375 minutes
3. Wayne‘as Rooney – 3 įvarčiai per 713 minučių

Rezultatyviausi „Barcelona“ žaidėjai šio sezono Čempionų lygoje:

1. Lionelis Messi – 11 įvarčių per 957 minutes
2. Pedro Rodriguezas – 4 įvarčiai per 682 minutes
3. Davidas Villa – 3 įvarčiai per 857 minutes

Paskutiniai penki „Manchester United“ rezultatai:

„Manchester United“ 4 – 2 „Blackpool“
„Blackburn“ 1 – 1 „Manchester United“
„Manchester United“ 2 – 1 Londono „Chelsea“
„Manchester United“ 4 – 1 Gelezenkircheno „Schalke“
Londono „Arsenal“ 1 – 0 „Manchester United“

Paskutiniai penki „Barcelona“ rezultatai:

„Malaga“ 1 – 3 „Barcelona“
„Barcelona“ 0 – 0 La Korunjos „Deportivo“
„Levante“ 1 – 1 „Barcelona“
„Barcelona“ 2 – 0 Barselonos „Espanyol“
„Barcelona“ 1 – 1 „Real Madrid“

Paskutiniai trys „Man Utd“ ir „Barcelona“ susitikimai:

2009 m. gegužės 27 d. – „Barcelona“ 2 – 0 „Manchester United“
2008 m. balandžio 29 d. – „Manchester United“ 1 – 0 „Barcelona“
2008 m. balandžio 23 d. – „Barcelona“ 0 – 0 „Manchester United“