Manoma, kad atrankos finalo etapas bus itin įtemptas, nes bent jau kol kas aiškaus lyderio nėra, mano TOK vadovas Jacques Rogge‘as.

„Manau, kad visi kandidatai beveik lygūs. Neklauskite manęs konkrečių skaičių, tai, be jokios abejonės, bus įtempta kova. Tikrai nesitikiu, kad visi trys miestai toli atitrūks vienas nuo kito“, - sakė J. Rogge‘as.

TOK pateikė Pietų Korėjos Pjongčango (šis miestas rengti olimpines žaidynes bando jau trečią kartą), Vokietijos Miuncheno ir Prancūzijos Anesi miestų vertinimo ataskaitą. Sprendimą dėl 2018 metų žiemos olimpinių žaidynių TOK priims liepos 6 dieną, tačiau intriga išlieka, nes nei vienas nesulaukė ypatingo padrąsinimo.

Pjongčangas laikomas viena puikiausių vietų žiemos sporto šakų kultivavimui Azijoje. TOK užsakymų atliktos apklausos rezultatai parodė, kad už galimybę šiam miestui suteikti teisę rengti 2018 metų žiemos olimpines žaidynes pasisako 92 proc. miesto gyventojų ir 87 proc. visų Pietų Korėjos gyventojų.

Miunchenui vis dar kiša koja kai kurių žemės savininkų nenoras žiemos olimpinių žaidynių reikmėms perleisti savo nuosavybę. Už žiemos olimpinių žaidynių rengimą šiame mieste pasisako 60 proc. vietos gyventojų. Už tai, kad 2018 žiemos olimpinės žaidynės vyktų Prancūzijos Anesi mieste pasisakė tik 51 proc. šio miesto gyventojų.

Pjongčangas, anot ekspertų, per dvejus metus trukusią reklaminę kampaniją, užsitarnavo šiokį tokį pranašumą. Tuo tarpu Miuncheno stiprioji pusė – galimybė žaidynėse dalyvausiančius sportininkus apgyvendinti labai arti varžybų vietų.

Pietų Korėjos kandidatūra „liaupsinta“ dėl itin kompaktiškos koncepcijos. Visos 13 šalies pasiūlytų vietų varžyboms ne tik atitiko TOK keliamus reikalavimus, bet juos netgi pranoko.

Miunchenui buvo nurodyta pelnyti didesnę šalies žmonių paramą olimpinių žaidynių rengimui, nes dauguma jų tokius planus vertina gana skeptiškai.

Anesi pelnė pagyrų už tinkamą aplinkos planą, kurį TOK įvardijo kaip „lengvai įgyvendinamą žiemos olimpinių žaidynių tvarumo modelį“. Tačiau šiam miestui koją gali pakišti sportininkų apgyvendinimo galimybės, galinčios sukelti tiek „eksploatacinių, tiek finansinių problemų“. Be to, šiame mieste sportininkams iš apgyvendinimo vietų į varžybas tektų keliauti ilgiausiai.

Visi trys miestai sulaukė gerų vertinimų saugumo aspektu.

Galutinį sprendimą TOK priims per posėdį Pietų Afrikos Respublikos Durbano mieste liepos 6 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją