„Lietuvos taurės turnyrai yra aukštesnio lygio, nes suvažiuoja sportininkų iš Latvijos, Estijos ir Ukrainos. Dalyvių daugiau ir sudėtis stipresnė. O Lietuvos čempionate kovoja tik mūsų sportininkai, na dar - penkiakovininkai. Tai tas lygis iš tikrųjų nėra labai aukštas. Bet yra ko siekti“, - sakė R. Ažukienė.

Šiemet asmeninėse varžybose špagas surėmė 25 vyrai ir 20 moterų. Vyrų varžybose dėl čempiono titulo kovėsi Jurijus Mašalo ir Ramūnas Šelnys. Šioje dvikovoje triumfavo patirtis – J. Mašalo 15:13 įveikė R. Švelnį. Treti liko Nikolajus Čaldinas ir Vaidotas Petraitis. Moterų varžybose Aušra Blažytė 15:5 įveikė Vilmą Juchnevičiūtę. Trečios - Gryta Krasikovienė ir Namida Petkevičienė.

Komandų varžybose dėl čempionės titulo kovėsi 8 vyrų ir 6 moterų ekipos. Vyrų grupėje stipriausi buvo Vilniaus fechtuotojai (J. Mašalo, Viktoras Salėtis ir Jevgenijus Stalmakovas) 45:38 įveikę Kauno „Gajos Dvikova-1“ komandą (R. Švelnys, Vaidotas Petraitis, Tadas Žemaitis). Trečią vietą užėmė „Gajos Dvikova-2“ komanda (Edvinas Nefas, Mantas Krasikovas ir Kasparas Šatkauskas) 45:44 nugalėjusi Kauno Gajos Dvikova-3 komandą (Andrius Vasiliauskas, Tadas Miečius ir Matas Šatkauskas).

Moterų komandų varžybose dėl nugalėtojos titulo kovojo „Gajos Dvikovos-1“ (N. Petkevičienė, Agnė Ažukaitė ir Viktė Ažukaitė) ir „Gajos Dvikovos-2“ (A. Blažytė, Paulina Bajorūnaitė ir Vytautė Valaitytė) ekipos.

Nugalėtoja tapo „Gajos Dikovos-2“ komanda. Trečią vietą paskutinę akimirką iškovojo Vilniaus šiuolaikinės penkiakovės komanda (Karolina Gužauskaitė, Emilija Serapinaitė ir Ieva Serapinaitė) 45:44 nugalėjusi Kauno „Gajos Floretės“ komandą (Adelė Karoblytė, Saulė Igarytė ir V. Juchnevičiūtė).

- Kuo buvo ypatingas šis Lietuvos čempionatas?, - paklausėme R. Ažukienės.

- Suaugusiųjų čempionatas laikomas vienu iš svarbiausių pasiruošimo liepos mėnesį Anglijoje vyksiančiam Europos čempionatui etapų. Susirinko beveik visi stipriausi mūsų fechtuotojai, net ir tie, kurie gyvena užsienyje.

Nebuvo tik Jūratės Stučinskaitės, kuri dabar yra lyderė. Sportininkei nepavyko atskristi iš Šveicarijos, kur šiuo metu gyvena. Visi kiti stipriausi buvo. O šiaip tos varžybos nesiskyrė nuo kitų čempionatų.

- Kaip galėtumėte apibūdinti nugalėtojus?

- J. Mašalo – mūsų veteranas, sportuojantis visą gyvenimą. Fechtavimuisi amžiaus ribos nėra, pagal statistiką, geriausią savo rezultatą sportininkas pasiekia būdamas 28-erių metų. Jis buvo aktyvus sportininkas, vienas iš rinktinės lyderių, o dabar važinėja į veteranų turnyrus. Kaip aš sakau, finale nugalėjo patirtis ir kantrybė.

Tuo tarpu A. Blažytė – perspektyvi, jauna sportininkė. Rodžiusi gerus rezultatus ir jaunimo, bei kadetų varžybose. Šiuo metu mokosi dvyliktoje klasėje, todėl teko pristabdyti treniruotes.

- Ar Lietuvoje didelė konkurencija tarp fechtuotojų?

- Ne, nedidelė, nes neturime nei daug trenerių, nei daug sportininkų. Pavyzdžiui Vokietijoje yra 600 fechtavimosi klubų, o Lietuvoje - vos keturi. Kai tokia situacija, konkurencija didelė būti ir negali. Kiek treneriai išgali paruošti vaikų, tiek ir yra, bet nei konkurencija nei populiarumu šis sportas mūsų šalyje pasigirti negali. Šiuo metu fechtavimasis yra tik trijose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Anksčiau buvo dar Panevėžyje, Šiauliuose ir Alytuje.

Su vaikais važinėjame į varžybas Lenkijoje, pas juos konkurencija didelė, daug sportininkų įvairaus amžiaus grupių dalyvauja. Labai su jais draugaujaem, todėl praktiškai kiekvieną mėnesį važiuojame. Mums tai duoda daug naudos. Dar su penkiakovininkais darome stovyklas, jie pas mus varžybose dalyvauja.

- O kaip lietuviai atrodo tarptautiniame kontekste?

- Praėjusiame pasaulio čempionate Tomas Krasikovas buvo 32-as. Turint galvoje, kad kiekvienoje rungtyje buvo apie 200 dalyvių, esu tikra, kad tai puikus rezultatas. Šis sportininkas pernai Vokietijoje laimėjo prestižinį „Baltosios meškos“ turnyrą, kuriame dalyvavo apie 300 sportininkų iš daugelio valstybių. Kalbant apie vaikus, Lenkijoje prieš mėnesį buvo didžiausias Europos turnyras vaikams iki 15 metų. Dalyvavo 26 valstybės, o mūsų V. Ažukaitė buvo dešimta. Manau, mums tai labai daug.

- Kokios artimiausios varžybos laukia?

- Liepą bus Europos suaugusiųjų čempionatas, jaunimo ir kadetų „Grand prix“ turnyras Slovėnijoje (komandų ir asmeninės varžybos), o rugsėjį Rygoje vyks jaunimo ir kadetų Šiaurės šalių čempionatas.