Emblemas užklijavo lipnia juosta

Vilniaus FK vadovų planuotas akibrokštas nenusisekė. Šeštadienį sostinės klubas namuose įveikė Jonavos „Lietavą“ 1:0, tačiau per šimtą į „Žalgirio“ stadioną susirinkusių žiūrovų legendinės to paties pavadinimo komandos „atgimimo“ neišvydo.

Prieš mačo pradžią rungtynių komisaras pareikalavo Vilniaus FK žaidėjų paslėpti istorines „Žalgirio“ komandos emblemas, kurios nuo šio sezono puikuojasi ant į I lygą iškopusios ekipos aprangos. Mačo šeimininkams teko užklijuoti „Žalgirio“ logotipus lipnia juosta, o oficialiame rungtynių protokole buvo įrašytas senasis Stasio Baranausko treniruojamos komandos pavadinimas – REO.

Vilniaus FK žaidėjai su "Žalgirio" emblemomis
Seimo nario Aleksandro Sacharuko prieš keletą metų įkurtam klubui nepavyko ir į garsiąją „Žalgirio“ stadiono „Pietų IV“ tribūną privilioti ištikimiausių „Žalgirio“ aistruolių. Šie tą pačią dieną „Sportimos“ manieže palaikė prieš dvejus metus įsteigtą VMFD „Žalgirio“ ekipą, žaidusią A lygos rungtynes su Gargždų „Banga“.

Tiesa, tarp „Pietų IV“ judėjimo atstovų sklandė nuomonių, kad perimti „Žalgirio“ tradicijas užsimaniusiai REO komandai šeštadienį reikėtų surengti nedraugišką pasveikinimą, tačiau galiausiai sirgaliai nusprendė į išsišokėlius nekreipti dėmesio.

„Nutarėme, kad neisime į tos komandos rungtynes ir ja nesidomėsime. Kiekvienas pats renkasi, kuo tikėti: dabar matau, kad visi sirgaliai sava komanda pripažino VMFD „Žalgirį“, – DELFI sakė vienas „Pietų IV“ judėjimo entuziastų Ingvaras Butautas.

Istorinę simboliką gavo už ačiū

Vilniaus FK savintis „Žalgirio“ vardą uždraudė šeštadienio rungtynių išvakarėse posėdžiavęs LFF vykdomasis komitetas. Prieš sezoną siekdamas I lygos licencijos klubas oficialiuose dokumentuose nurodė naudosiantis REO pavadinimą. Nors vėliau Vilniaus FK prašė išimties tvarka leisti pervadinti ekipą, LFF vykdomasis komitetas šio pageidavimo nutarė netenkinti.

„Turime teismo sprendimą, kad „Žalgirio“ prekės ženklo nuomos sutartis yra panaikinta, todėl net nežinau, apie ką dar galima kalbėti. Mūsų nuostatuose aiškiai parašyta, kad komanda negali pasivadinti tokiu pačiu vardu, kokį naudoja kita A arba I lygoje rungtyniaujanti ekipa. Kas būtų, jei visos komandos sugalvotų pasivadinti žalgiriais?“, – DELFI aiškino LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

Istorinio „Žalgirio“ regalijas Vilniaus FK prieš keletą mėnesių patikėjo verslininko Vadimo Kastujevo nustekento klubo bankroto administratorius Egidijus Jakubauskas, sudaręs licencinę panaudos sutartį, pagal kurią Vilniaus FK leista už dyką naudotis prekių ženklu „Žalgiris“.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas sulaukė vieno iš bankrutuojančio klubo kreditorių – buvusio ilgamečio „Žalgirio“ futbolininko Igorio Morino – skundo ir prašymo taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Veteranas reikalavo uždrausti sudaryti prekių ženklo „Žalgiris“ licencinę sutartį. Kovo 14 d. teismas priėmė nutartį, kuria I. Morino prašymą patenkino iš dalies.

Nepaisant to, REO ekipos internetinėje svetainėje iki šiol mirga „Žalgirio“ pavadinimas ir simbolika, o šeštadienį legendinės komandos logotipus futbolininkai paslėpė tik pagrasinus įskaityti techninį pralaimėjimą.

Apie skolas kalba nenoriai

Vilniaus FK atstovaujantis advokatas Saulius Žentelis pirmadienį DELFI tikino, kad sostinės klubas „Žalgirio“ vardu disponuoja teisėtai.

„Apie teismo nutartį nieko nežinome. Prekių ženklo „Žalgiris“ licencinę sutartį mes jau esame sudarę, ji registruota patentų biure. O dėl federacijos atstovų piktnaudžiavimo kreipsimės į atitinkamas instancijas, nes dėl jų veiksmų patyrėme tam tikrų nuostolių“, – LFF grūmojo S. Žentelis.

Paklaustas, kodėl su „Žalgirio“ tradicijomis nieko bendra neturintis klubas užsigeidė istorinio vardo, teisininkas tvirtino, jog taip Vilniaus FK neva daro paslaugą futbolininkams, kuriems liko skolingas V. Kastujevo valdytas klubas.

„Tam, kad vardas ir logotipas neprarastų vertės, jis turi būti naudojamas viešojoje erdvėje. Tokiu būdu ateityje, kai bus paskelbta likvidavimo procedūra, jį būtų galima realizuoti, kažką uždirbti ir atsiskaityti su žaidėjais“, – dėstė advokatas.

Vis dėlto S. Žentelis nesiryžo tvirtinti, kad jo atstovaujamas klubas ateityje perims ir milijonines žlugusio „Žalgirio“ skolas. Skaičiuojama, kad 2008-ųjų pabaigoje finansinio nepritekliaus uždusinto klubo bendri įsiskolinimai sudaro per 2,5 mln. litų.

„Mūsų rūpestis galėtų būti tik skolos žaidėjams – jeigu mūsų klubas vystysis, jei kažką sukursime, norėtume atsiskaityti su futbolininkais, o ne įmonėmis, kurioms senasis „Žalgiris“ taip pat liko skolingas. Kodėl tik mes vieni turėtume garantuoti, kad likviduosime skolas? Juk dvejus metus egzistuoja kitas klubas, kuris naudoja „Žalgirio“ vardą ir visiškai negalvoja apie žaidėjus, nieko dėl jų nepadarė“, – samprotavo S. Žentelis.

Kaip Pilypas iš kanapių

Tuo tarpu I. Butautas teigė bandymus manipuliuoti „Žalgirio“ vardu ir gerbėjų jausmais vertinantis neigiamai.

„Man tai atrodo labai neskaniai. Jeigu jie iš tiesų būtų norėję kaip nors padėti „Žalgiriui“, galėjo gelbėti komandą tada, kai jai buvo ypač sunku.

Ką bendro gali turėti REO su „Žalgiriu“? Dar suprasčiau, jei šie du klubai susijungtų, ir REO perimtų „Žalgirio“ skolas. Bet viskas daroma labai paviršutiniškai. Jei dabar jie metams išsinuomojo „Žalgirio“ vardą, galbūt kitą sezoną jau nuomosis „Vėtros“ ar „Panerio“ pavadinimus“, – kalbėjo vienas „Žalgirio“ aistruolių lyderių.

I. Butautas apgailestavo dėl to, jog Vilniaus FK atstovauja garsūs praeities „Žalgirio“ futbolininkai: ekipą treniruojantis S. Baranauskas, klubo prezidentas Rimantas Turskis.

„Žinau, kad ten (Vilniaus FK – DELFI) yra nemažai senųjų futbolininkų. Nesmerkiu jų visų, bet man apmaudu“, – sakė I. Butautas.

Primename, kad Vilniaus „Žalgiris“ į finansinę duobę įkrito 2008 metų birželį, kai Maskvoje buvo sulaikytas klubo savininkas V. Kastujevas. Verslininkui Rusijos teisėsauga pateikė įtarimus turto prievartavimu.
Nuo tada „Žalgiris“ buvo paliktas likimo valiai. Klubo kasa ištuštėjo, komandos nariai ėmė nebesulaukti atlyginimų, augo klubo įsiskolinimai už stadiono nuomą, apsaugos ir kitas paslaugas.

2009 metų pradžioje nebeapsikentę komandos nariai ir garsiausios šalies futbolo ekipos aistruoliai įkūrė Vilniaus miesto futbolo draugiją „Žalgiris“, į kurią vėliau persikėlė iš klubo per finansinę sausrą neišsilakstę žaidėjai ir personalas.

Išimties tvarka naujajam „Žalgiriui“ LFF suteikė teisę žaisti I lygoje, o kitais metais sostinės komanda pakilo į A lygą ir laimėjo pirmenybių bronzos medalius.

Tuo tarpu be komandos likusiam V. Kastujevo „Žalgiriui“ 2010-ųjų vasarį pradėta bankroto procedūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)