Medaliais nepasitenkins – skaičiuos ir nokautus

„Mūsų rinktinė yra pati tituluočiausia, vyriausia ir labiausiai patyrusi. Kitose šalyse vyksta kartų kaita, žymūs sportininkai baigė karjeras, o mes turime visą būrį žmonių, galinčių varžytis dėl medalių. Tai leidžia tikėtis, kad mes vėl laimėsime prieš Europą“, – prieš balandžio 15-16 d. „Siemens arenoje“ vyksiantį čempionatą optimizmu tryško Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas ir Pasaulio karatė organizacijos (WKO) prezidiumo narys Romas Vitkauskas.

Donatas Imbras, Darius Gudauskas, Lukas Kubilius, Margarita Čiuplytė, Rita Pivoriūnaitė, Inga Mikštaitė – Vilniuje ant tatamio žengs visa Lietuvos kiokušin karatė sunkioji artilerija.
Praėjusiais metais ši kompanija nesikuklindama šlavė žemyno pirmenybių apdovanojimus: ant nugalėtojų pakylos Lietuvos atstovai lipo net dvylika kartų (9 – realios kovos ir 3 – kata rungtyse).

Nepaisant į aukštumas iškeltos kartelės, rinktinės treneris Paulius Klapatauskas svarstė, jog namuose pasiekti galima ir dar daugiau.

„Grįžus iš Ispanijos atrodė, kad turime maksimalų rezultatą. Bet šiemet mums pavyko suburti netgi stipresnę rinktinę. Matau, jog sportininkai yra labai motyvuoti, o pasiruošimas buvo sklandus. Mūsų komanda dabar tikrai atrodo stipriausia Europoje. Tad turime galimybę pakartoti ar pagerinti pernykščius pasiekimus“, – kalbėjo kiokušin karatė specialistas.

Keturiskart Europos čempionas ir dusyk pasaulio vicečempionas D. Imbras teigė, jog lietuviams jau reikia ne tik taikytis į aukštas pozicijas, bet ir stengtis jas pasiekti efektingai.

„Tikru čempionu gali pasijusti tik tada, kai visas kovas laimi nokautais. Pernai nei vienam iš mūsų nepavyko to padaryti, todėl tobulėti dar yra kur“, – šyptelėjo sunkiasvoris kovotojas, ginsiantis žemyno čempiono titulą.

Vis dėlto P. Klapatauskas perspėjo sportininkus, kad iš anksto matuotis medalius – rizikinga.

„Nereikia pamiršti, kad į Lietuvą atvažiuoja ne vienas čempionas, kovosiantis tik dėl titulo. Prisnūsti negalime“, – pabrėžė rinktinės treneris.

Taikiklyje – karatė „olimpiada“

Europos čempionate Vilniuje dalyvaus rekordinis kovotojų skaičius: 368 sportininkai iš 32 šalių. Vyrai bus suskirstyti į keturias, moterys – į tris svorio kategorijas, be to, abiejų lyčių atstovai varžysis kata (kovinių pozų) rungtyje.

22 pirmenybėse startuosiančius lietuvius masina ne tik apdovanojimai, bet ir kelialapiai į ateinantį spalį Japonijoje vyksiantį pasaulio čempionatą. Kas ketverius metus Tokijuje rengiamos pirmenybės laikomos labiausiai prestižinėmis, mat sportininkams jose tenka grumtis dėl vienintelio medalių komplekto absoliučioje svorio kategorijoje.

Tiesioginius bilietus į planetos čempionatą pelnys tik 1-2 vietas Vilniuje užimsiančios moterys. Likusių dailiosios lyties atstovių ir visų kovotojų vyrų kvota kiekvienai šaliai paaiškės susumavus per trejas pastarąsias žemyno pirmenybes surinktus reitingo taškus. Lietuva WKO reitinge tarp 82 valstybių kol kas dalinasi 3-5 pozicijas, nusileisdama tik Japonijai ir Rusijai.

Tituluoti veteranai pasiruošę atsisveikinti

Planetos pirmenybės Tokijuje ne vienam lietuviui bus ypatingos reikšmės: ketvirtą dešimtį metų pradėję tituluoti sportininkai neslepia galintys po šio sezono atsisveikinti su didžiuoju sportu.

Apie karjeros pabaigą dar praėjusiais metais prabilo 32-ejų D. Imbras, panašios mintys sukasi ir Europos čempionais praeityje tapusių D. Gudausko bei Dmitrijaus Aleksandrovo galvose.
„Šie metai bus lemtingi. Traumos yra pagrindinė priežastis, dėl kurios gali tekti baigti karjerą. Ruoštis varžyboms norisi visa jėga. O jei to negali daryti, ateina laikas pailsėti“, – aiškino D. Gudauskas.

Tiesa, Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) vadovai nepraranda vilčių įkalbėti D. Imbrą ir kitus patyrusius kovotojus sportuoti bent iki 2013 metų pasaulio čempionato, vyksiančio Vilniuje.

Tačiau pats D. Imbras, kuris pernai buvo pripažintas geriausiu metų šalies neolimpinių sporto šakų atletu, patikino tvirtai pasiryžęs ateinantį rudenį padėti tašką.

„Man labai gražu matyti, kaip sportininkai pasitraukia iškelta galva. Todėl gerbiu mūsų trenerį P. Klapatauską, kuris laimėjo čempiono titulą ir išėjo. Kita vertus, skaudu dėl žmonių, kurie laiku nepajuto, kad jau pasiekė ribą, ir bandė toliau kapanotis. Nenoriu, kad iš manęs liktų tik vardas.

Jau pasiekiau brandžiausius savo metus ir labai sunku pasakyti, kaip būtų ateityje. Todėl nenoriu rizikuoti. Be to, turime puikių kovotojų, kurie perims estafetę. Jeigu ne aš, tai laimės kas nors kitas“, – aiškino du dešimtmečius ant tatamio kovojęs sportininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją