Svarstė be Lietuvos atstovų

„Remiantis Rusijos federacijos ir Donatos Rimšaitės prašymais, UIPM vykdomasis komitetas balsavo ir priėmė sprendimą, kad D. Rimšaitė nuo šiol gali atstovauti Rusijai UIPM rengiamose varžybose“, – rašoma laiške, kuris šią savaitę pasiekė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federaciją (LŠPF).

Nematomose kautynėse dėl D. Rimšaitės rusai švenčia pirmąją pergalę: UIPM pakeitė vasario pradžioje paskelbtą nutarimą ir leido planetos vicečempionei jau šiemet debiutuoti Rusijos penkiakovininkų ekipoje oficialiose tarptautinėse varžybose.

UIPM savo verdiktą LŠPF pranešė tik po vykdomojo komiteto posėdžio – į jį lietuviai pakviesti nebuvo. Balandžio 5 d. datuotame laiške, kurį pasirašė UIPM prezidentas Klausas Schormannas ir generalinis sekretorius Joelis Bouzou, teigiama, kad Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (RFSP) prašymas patenkintas atsižvelgus į pasikeitusias aplinkybes.

„UIPM vykdomasis komitetas buvo informuotas, kad ponia Rimšaitė ištekėjo už Rusijos piliečio, gyvena Rusijoje ir 2011 metais turėtų gauti šios šalies pilietybę“, – konstatuojama laiške.

„Rusai surinko visus reikiamus dokumentus ir „užsuko“ didelę bangą – rodosi, šitame reikale dalyvavo net Europos Komisijos atstovai. O mūsų į UIPM vykdomojo komiteto posėdį niekas nekvietė, nes Lietuvos pozicija visiems ir taip seniai buvo aiški“, – sakė LŠPF generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas.

Startuoti Rusijos penkiakovininkų rinktinės gretose D. Rimšaitė galės jau balandžio14-17 dienomis Italijoje vyksiančiame trečiajame pasaulio taurės etape.

Reveransas už ištiestą pagalbos ranką?

LTOK prezidentas A. Poviliūnas pripažino, kad lietuviams po pastarojo UIPM sprendimo beliko praryti karčią piliulę.

„Juridiškai viskas yra tvarkinga – UIPM turėjo teisę priimti tokį sprendimą. Anksčiau ar vėliau tai turėjo atsitikti“, – DELFI sakė A. Poviliūnas.

Tiesa, LTOK vadovas spėjo, jog UIPM reveransą rusams lėmė ir pastarųjų pasiryžimas perimti šių metų pasaulio čempionato organizavimą iš politinės krizės apimto Egipto. Pirmenybes ateinantį rugsėjį nuspręsta surengti Maskvoje.

„Kiek girdėjau, tai rusams kainuos nemažus pinigus – 6 mln. JAV dolerių. Suprantama, kad tarptautinei federacijai reikėjo kažkaip įvertinti tokį jų žingsnį“, – teigė A. Poviliūnas.

Primename, kad D. Rimšaitei Monake uždegtą žalią šviesą „politine pergale“ pavadino ir pačios RFSP atstovai.

Stiprėjantis spaudimas neprivertė apsigalvoti

Įveikę vieną kliūtį, rusai toliau atkakliai mėgina išgliaudyti ir antrąją problemą. A. Poviliūnas neslėpė sulaukęs ne vieno skambučio iš įtakingų Rusijos sporto veikėjų, prašančių netrukdyti D. Rimšaitei dalyvauti 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse.

„Kartas nuo karto man paskambina, bet net nenoriu su jais susitikti, nes nieko daugiau rusams pasakyti negaliu – mano pozicija nesikeičia. Gali jie per spaudą rašyti, ką nori, atakuoti, bet su manimi derėtis nėra dėl ko. D. Rimšaitė pardavė tėvynę, ir taškas. Galbūt šiandien jie laimėjo vieną mūšį, bet ne karą“, – nukirto A. Poviliūnas.

Negavus LTOK sutikimo D. Rimšaitė olimpinėse žaidynėse atstovauti kaimyninei šaliai anksčiausiai galės 2016 metais Rio de Žaneire.

A. Poviliūnas buvo įsitikinęs, jog užkulisiniai žaidimai Rusijos sporto vadovams pasiekti dar vienos sėkmės taip pat negali padėti.

„Be mūsų sutikimo rusai nieko negali padaryti. Yra olimpinė chartija, ir jos apeiti neįmanoma. Tarptautinis olimpinis komitetas D. Rimšaitės klausimą galėtų svarstyti tik tuo atveju, jei būtų visų suinteresuotų šalių sutikimas. Jokia įtaka rusams čia nepadės“, – tvirtino LTOK vadovas.

Tiesa, A. Poviliūnas spėjo, jog ilgainiui spaudimas LTOK pakeisti principingą poziciją tik stiprės. D. Rimšaitės reikalais rūpinasi ne tik Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino aplinkos žmogumi laikomas RFSP prezidentas Viačeslavas Aminovas, bet ir Rusijos olimpinis komitetas (OKR), kurio prezidentas Aleksandras Žukovas yra šalies vicepremjeras.

„Šie žmonės – tikrai įtakingi. Gali būti, kad jie bandys paspausti ir per mūsų šalies valdžią“, – sakė A. Poviliūnas.

Primename, kad kitos valstybės pasiūlymą priėmę sportininkai dalyvauti olimpinėse žaidynėse gali ne anksčiau kaip po trejų metų, nebent sulaukia gimtosios šalies olimpinio komiteto leidimo. D. Rimšaitė į Rusiją išvyko praėjusių metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją