Mūsiškiams tai buvo pirmieji taškai per tris atrankos mačus, leidę išsaugoti trečiąją vietą grupėje. Rumunai lieka šios grupės autsaideriais.

Kovo 13-ą dieną, sekmadienį, Lietuvos ir Rumunijos rinktinės dar kartą santykius aiškinsis Juodosios jūros uostamiestyje Konstantoje.

Į kitą etapą pateks dvi geriausios II grupės komandos, čia favoritės yra Ispanijos ir Kroatijos ekipos. Tačiau trečią vietą grupėje užėmusi rinktinė prieš kitą atrankos į pasaulio arba Europos čempionatus ciklą patektų į palankesnį burtų krepšelį, tad kiekviena kova yra labai svarbi.

Prieš dvikovą specialiu prizu buvo apdovanotas Lietuvos rinktinės vartų sargas Arūnas Vaškevičius, triumfavęs rankinio federacijos (LRF) ir naujienų portalo DELFI surengtuose geriausių 2010-ųjų šalies rankininkų rinkimuose. Savo meistriškumą vartininkas įrodė ir mače su Rumunijos komanda – kaip uola vartuose stovėjęs A. Vaškevičius buvo pripažintas geriausiu rungtynių žaidėju šeimininkų gretose.

Rungtynės

Atsilikdami 1:2, lietuviai keletą kartų perėmė kamuolį ir sėkmingai kontratakavo, išsiverždami į priekį 4:2. Vis dėlto pranašumo mūsiškiai ilgai neišsaugojo – varžovai išnaudojo Lietuvos komandos klaidas ir spurtavo 5:1 (5:7).

Tačiau kėlinio pabaigoje sąlygas diktavo aikštės šeimininkai. 25-ąją minutę Rolandas Bernatonis išlygino rezultatą (9:9), po greitos atakos Augustas Strazdas vėl sugrąžino persvarą Lietuvos rinktinei (10:9), o Andrius Štelmokas ryžtingu prasibrovimu ją didino (11:9).

Po Tomo Eitučio įvarčio lietuviai įgijo didžiausią pranašumą pirmame kėlinyje (12:9), kurį išsaugojo iki pertraukos (13:10).

Antrojo kėlinio pradžioje Lietuvos rankininkai pelnė du įvarčius be atsako ir tolo nuo varžovų (15:10). Vėliau rumunai atkuto ir pristabdė lietuvių spurtą – kėlinio viduryje mūsiškiai pirmavo 18:15.

Tačiau iniciatyvos Lietuvos rankininkai iš savo rankų nepaleido ir prie to daug prisidėjo patikimai žaidęs A. Vaškevičius, kuriam prieš susitikimą buvo įteiktas geriausio 2010 metų šalies rankininko apdovanojimas. Likus žaisti 8 minutes šeimininkų persvara vėl pasiekė 5 įvarčius (21:16).

Paskutinės rungtynių minutės tapo tikru išbandymu Lietuvos komandai. Į lemiamą šturmą pakilę varžovai sumažino atsilikimą iki minimumo ir likus 20 sekundžių rengė paskutinę ataką. Vis dėlto mūsiškiai atsilaikė ir iškovojo pirmąją pergalę (24:23).

Statistika

Lietuva: Andrius Račkauskas 5 įvarčiai, Augustas Strazdas ir Andrius Stelmokas po 4, Rolandas Bernatonis 3, Aidenas Malašinskas, Tomas Eitutis ir Mindaugas Andriuška po 2, Valdas Novickis ir Aurelijus Sabonis po 1.

Rumunija: Danielis Muresanas 6, Valentinas Ghionea, Alexandru Stamate ir Marius Novacas po 4, Alexandru Simicu 2, Georgica Cintecas, Chike Onyejekwe, Iuliu Csepreghi po 1.

Ispanai nusileido kroatams

Kitame grupės susitikime Kroatijos rankininkai išvykoje 26:24 (8:9) palaužė Ispanijos nacionalinę komandą ir tapo vienvaldžiais grupės lyderiais.

Norėjo laimėti didesniu skirtumu

Po mačo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Gintaras Savukynas neslėpė, jog pergalės džiaugsmą kiek apkartino iki vieno įvarčio ištirpusi šeimininkų persvara.

„Rungtynių pabaiga sukėlė nemažai įtampos, nors didesnę mačo dalį atrodė, kad viskas vyksta pagal planą. Žinojome, kad laimėsime, klausimas buvo tik toks, kokiu rezultatu. 4 ar 5 įvarčių skirtumas būtų logiškesnis, bet pabaigoje sulėtinome puolimo apsukas ir leidome varžovams sušvelninti santykį. Pergalė vieno įvarčio skirtumu nėra teisingas rezultatas“, - neabejojo G. Savukynas.

Treneris teigė, jog puikus A. Vaškevičiaus pasirodymas jo nė kiek nenustebino, nes vartininkas dažnai traukia rinktinę iš didesnių problemų.

„Visas rankinio pasaulis žino, kad turime aukščiausio lygio užnugarį: vieną geriausių vartininkų Europoje. Bet svarbu ne tik A. Vaškevičiaus žaidimas, o bendras komandos darbas. Mane net sujaudino mūsų komandinė dvasia ir atsidavimas Lietuvai“, - kalbėjo rankinio specialistas.

Pergalę Rumunijoje žada abi komandos

G. Savukynas tvirtino, jog varžovų ekipa šįkart ypatingo įspūdžio nepaliko, ir vylėsi pergalingai užbaigti ir atsakomąjį komandų tarpusavio mačą Rumunijoje.

„Rumunai tikrai nepasirodė labai baisūs. Pagarba jiems, kad šiemet žaidė pasaulio čempionato finaliniame etape, bet šiandien jie tikrai nepademonstravo kažkokio stebuklo. Bandysime parsivežti palankų rezultatą ir iš Rumunijos. Atsakomojoje dvikovoje nežais A. Malašinskas, A. Stelmokas ir A. Savonis, kurie turės grįžti į savo klubus, bet vietoje jų pasitelksime savo pamainą“, - dėstė G. Savukynas.

Pergalės Rumunijoje vylėsi ir lietuvių varžovų ekipos strategas Vasile Stinga.

„Tikiuosi, kad namie laimėsime daugiau nei vienu įvarčiu. Kalbant apie mačą Vilniuje, žaidėme blogai atakuodami, praradome daug kamuolių, o Lietuvos rinktinės vartininkas buvo puikus. Žinau lietuvius – jie yra kovotojai. Šiandien jie laimėjo dėl to, kad sugebėjo mūsų klaidas paversti tiksliomis kontratakomis“, - sakė V. Stinga.

Atrankos II grupės turnyro lentelė: (vieta, komanda, žaista, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai)


1. Kroatija 3 3 0 0 81:65 6
2. Ispanija 3 2 0 1 92:63 4
3. Lietuva 3 1 0 2 60:77 2
4. Rumunija 3 0 0 3 65:93 0

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją