Kalbos ir darbai – skirtingi

LFF užmerkė akis prieš septynženkles skolas bei karčią praėjusių metų patirtį. Vartai į A lygą trečiadienį po užsitęsusio posėdžio atkelti visiems žaisti aukščiausiame šalies futbolo divizione panorusiems klubams.

Praėjusio mėnesio pabaigoje UEFA ir A lygos licencijas LFF licencijavimo komitetas suteikė šešiems klubams: Panevėžio „Ekranui“, Marijampolės „Sūduvai“, Tauragės „Taurui“, „Šiauliams“, Gargždų „Bangai“ ir Pakruojo „Kruojai“.

Trečiadienį licencijavimo barjerus pakartotiniu bandymu įveikė dar keturios ekipos: sostinės VMFD „Žalgiris“, „Klaipėda“, „Mažeikiai“ ir Klaipėdos „Atlantas“. Pastarasis klubas neiškovojo teisės žaisti A lygoje pagal rezultatus praėjusių metų I lygoje, tačiau pareiškė norą sugrįžti į A lygą ir įgyvendino visus licencijavimo reikalavimus.

Paskutinės dvi komandos į A lygos traukinį įšoko pritaikius išimtis. Finansinės drausmės iš šalies futbolo ekipų viešai reikalaujanti LFF startuoti pirmenybėse leido ne tik finansinio audito dokumentų laiku nepateikusiam naujam Alytaus „Dainavos“ klubui, bet ir „Kaunui“, kuriam iš paskos velkasi solidžių įsiskolinimų šleifas.

„Sprendimai priimti atsižvelgiant į sportinį principą. Norime, kad čempionatas būtų kuo įdomesnis“, – tikino LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

Pagailo futbolo likimo laikinojoje sostinėje

„Dainava“ negavo licencijos dėl elementarių techninių dalykų, o „Kauno“ situacija – kitokia. Yra daug bylų dėl skolų žaidėjams, bet vykdomasis komitetas vienbalsiai priėmė sprendimą, kad reikėtų leisti „Kaunui“ žaisti A lygoje.

Jeigu taikytume taisykles pagal jų raidę, „Kaunas“ negalėtų žaisti ir I lygoje. Tai reikštų, kad Kaune futbolo nebelieka“, – sprendimo nepaisyti licencijavimo kriterijų motyvus aiškino L. Varanavičius.

„Jeigu gyventume Vokietijoje, šito nedarytume. Bet čia yra Lietuva. Reikia tik dėkoti tiems žmonėms, kurie investuoja į futbolą“, – pridėjo LFF generalinis sekretorius Julius Kvedaras.

A lygos licencijų negavusiems klubams nustatyti terminai, per kuriuos jie privalės pašalinti trūkumus. „Dainava“ reikiamus dokumentus turės pateikti iki gegužės 1 d., „Kaunui“ likviduoti skolas leista iki birželio 1 d. Uždelsus vykdyti šiuos reikalavimus, LFF Drausmės komitetas galės pritaikyti klubams sankcijas.

Startuos su minuso ženklu

Dėl įsipareigojimų nevykdymo „Kaunas“ pirmenybes pradės būdamas autsaideriu – praėjusių metų pabaigoje Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) įpareigojo LFF atimti iš laikinosios sostinės klubo šešis taškus dėl skolos buvusiam futbolininkui iš Moldovos Jurijui Priganiukui.

Primename, kad FIFA Ginčų sprendimo komisija dar 2009 metais nurodė „Kaunui“ sumokėti 690 tūkst. litų kompensaciją moldavui už anksčiau laiko nutrauktą kontraktą.

„Yra trys žaidėjai, kuriems „Kaunas“, nevykdydamas priimtų sprendimų, negrąžina skolų. Dėl kitų dar vyksta teisiniai ginčai“, – aiškino L. Varanavičius, nenorėjęs atskleisti bendros „Kauno“ įsiskolinimų sumos.

Apie skolas nenorėjo kalbėti ir „Kauno“ prezidentas Gintaras Ugianskis, pasiūlęs DELFI kreiptis į ekipos direktorių Romualdą Kontrimą. Pastarasis telefonu buvo nepasiekiamas.

Neoficialiomis žiniomis, Kauno klubo skolos gali siekti kelis milijonus litų.

Pirmadienį „Kaunas“ išgirdo nepalankų sprendimą ir dėl dar vieno buvusio ekipos žaidėjo – saugo Vytauto Lukšos – pretenzijų.

Primename, kad praėjusių metų pabaigoje LFF Drausmės komitetas buvo įpareigojęs laikinosios sostinės klubą sumokėti futbolininkui 71 tūkst. litų. LFF Apeliacinis komitetas nepatenkino „Kauno“ pateiktos apeliacijos, bet skolos suma buvo sumažinta iki 48 tūkst. litų.

„Vėtros“ agoniją jau išmetė iš galvos

L. Varanavičius tvirtino, jog įsipareigojimų nevykdantį „Kauną“ nuspręsta priimti į A lygą ir neva atsižvelgus į žaidėjų, kuriems klubas skolingas, interesus.

„Priimame nelabai populiarius sprendimus, bet mūsų tikslas yra tai, kad žaidėjai atgautų pinigus. Jei klubą išmestume į II lygą, jis nustotų gyvuoti, ir apie jokias skolas nė kalbos nebeliktų“, – dėstė LFF prezidentas.

Pažadais išspręsti finansinius sunkumus federacijos vadovybė patiki jau ne pirmą kartą – pernai į A lygą išimties tvarka buvo priimtas skolose paskendęs Vilniaus „Vėtros“ klubas, kuris sezono viduryje subyrėjo neatlaikęs finansinės naštos.

Vis dėlto L. Varanavičius nenorėjo sutikti, kad LFF antrą kartą iš eilės lipa ant to paties grėblio.

„Sunku pasakyti, ar grėblys tikrai tas pats. Dabar bent jau aišku, su kuo reikia bendrauti, kas yra komandos šeimininkai. „Vėtros“ atveju buvo kitaip“, – sakė LFF prezidentas.

Trečiadienį LFF vykdomasis komitetas patvirtino ir A lygos tvarkaraštį. Varžybos vyks trijų ratų sistema, todėl kiekviena komanda sužais po 33 rungtynes.

I lygoje – devynios komandos

Paaiškėjo ir komandos, startuosiančios LFF I lygos čempionate. Licencijas gavo visi pretendentai: „Šilutė“, „Trakai“, Jonavos „Lietava“, Kėdainių „Nevėžis“, Kuršėnų „Venta“, Kėdainių „Lifosa“, Kretingos „Minija“, „Vilniaus futbolo klubas“ (buv. „SMK Policija“, FK „Reo“) bei Kauno „Atletas“.

Antrajame pagal pajėgumą šalies divizione komandos taip pat varžysis trijų ratų sistema, o pirmenybių pradžia numatoma balandžio 9 d.

Be to, LFF vykdomasis komitetas nutarė nuo kitų metų keisti licencijavimo sistemą – ateityje finansinės klubų ataskaitos turės būti pateikiamos dukart per metus, o A lygos dalyviai turėtų paaiškėti jau sausį.

L. Varanavičius pripažino, jog apsispręsti dėl čempionate startuosiančių klubų likus vos kelioms dienoms iki pirmenybių pradžios nėra normalu.

„Visi suprantame, kad taip, kaip yra dabar, būti negali. Tačiau iki šiol licencijavimo tik mokėmės ir dabar jau matome, ką reikėtų keisti“, – teigė LFF vadovas.

Licencijavimo procese dalyvavę klubai privalėjo įgyvendinti finansinius, teisinius, personalo, sporto ir infrastruktūros kriterijus ir pateikti atitinkamus dokumentus LFF. Futbolo klubų licencijavimas Lietuvoje vykdomas nuo 2004 metų.

Preliminarus A lygos I turo tvarkaraštis:

Kovo 12 d. (šeštadienis)

13.00 val. „Tauras“ – „Mažeikiai“
17.00 val. „Banga“ – „Kruoja“
17.00 val. VMFD „Žalgiris“ – „Kaunas“
18.00 val. „Sūduva“ – „Dainava“

Kovo 13 d. (sekmadienis)

13.00 val. „Klaipėda“ – „Šiauliai“
17.00 val. „Atlantas“ – „Ekranas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją