UIPM pranešė laiku negavusi reikiamų dokumentų, patvirtinančių faktą, kad 23-ejų D. Rimšaitė apsisprendė atstovauti Rusijai. Todėl UIPM nutarė neleisti penkiakovininkei 2011 metais ginti Rusijos garbę svarbiausiose sezono varžybose: planetos ir Europos čempionatuose bei pasaulio taurės etapuose.

„Rusai yra rusai – ėmė ir pavėlavo“, – džiaugsmo neslėpė V. Kalininas.

Tiesa, vienas LŠPF vadovų nesiryžo spręsti, ar įtakinga Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacija nepamėgins pakeisti UIPM sprendimo.

V. Kalininas neabejojo, kad D. Rimšaitei reikėtų suteikti progą apsigalvoti ir grįžti į Lietuvą.

„Juk ji yra žmogus: gal buvo pasimetusi, gal rusai jai aukso kalnus prižadėjo ir tų pažadų netesės. Vis dėlto rusams apsimoka Donatą laikyti net ir tuo atveju, jei ji negalės dalyvauti varžybose. Juk taip iš kovos iškristų pavojinga konkurentė“, – svarstė V. Kalininas.

Primename, kad kol kas durys D. Rimšaitei užvertos ir į 2012 metų Londono olimpines žaidynes, mat Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) neketina suteikti atletei teisės olimpiadoje atstovauti kitai valstybei.

Nors Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Viačeslavas Aminovas savo šalies žiniasklaidai teigė planuojantis šį mėnesį susitikti su lietuviais ir prašyti jų pakeisti savo poziciją D. Rimšaitės atžvilgiu, LTOK ir LŠPF leistis į derybas nesiruošia.

Geriausia Lietuvos penkiakovininkė D. Rimšaitė siūlymą atstovauti Rusijai priėmė praėjusių metų pabaigoje, taip sukėlusi savo tėvynėje diskusijų audrą.

A.Poviliūnas: net norėdamas aš jai negalėčiau padėti

LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas interviu Rusijos žiniasklaidai dar kartą patvirtino, jog mūsų šalis nesuteiks teisės D. Rimšaitei Olimpinėse žaidynėse startuoti po Rusijos vėliava.

„Lietuva manęs nesuprastų – pagalvotų, kad mane nupirko“, – leidiniui „Sovetskij Sport“ sakė LTOK vadovas.

„Aš asmeniškai D. Rimšaitės poelgį vertinu kaip įžeidimą. Pirmą kartą per 22-ejus mano vadovavimo Lietuvos olimpiniam komitetui metus, sportininkas nesilaiko žodžio“, – kalbėjo A. Poviliūnas.

– Kokio būtent pažado nesilaiko Donata?

– Apie tai, kad D. Rimšaitė ketina persikelti į Maskvą, aš sužinojau dar praėjusių metų birželio mėnesį. Mes susitikome, pasikalbėjome. Ji pasakė, kad jos netenkina sąlygos, įskaitant ir finansines.

Nenoriu pasakoti, kiek D. Rimšaitė gaudavo pas mus, ir kiek jai pasiūlė Rusija. Kalbėjome ne tik apie pinigus, tačiau ir apie tai, kad priėmusi Rusijos pilietybę, ji praras Lietuvos pilietybę, bei apie tai, jog mes nesutiksime, kad ji atstovautų Rusijos rinktinei, reiškia, ji negalės dalyvauti olimpiadoje Londone. Tad susitarėme, kad 2012 m. Londono olimpiadoje ji atstovaus Lietuvai. Gruodžio mėn. pradžioje mes matėmės per geriausių metų sportininkų apdovanojimo ceremoniją – viskas buvo gerai. Ir štai po dviejų savaičių ji pareiškia, kad nori atstovauti Rusijai.

– Šokas?

– Žinoma. Ji paprasčiausiai pabėgo. Lietuvoje labai daug rašoma apie šią situaciją. Tikiuosi, dabar pradės kalbėti ir Rusijoje.

– Nejaugi šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Viačeslavas Aminovas nepasiūlė jokių perėjimo sąlygų?

– Manau, kad kiekvieną problemą galima ir reikia aptarti. Tačiau mums nepriimtini jokie pasiūlymai dėl D. Rimšaitės, nes tai susiję su pilietybės klausimu.

– Tai reiškia, kad Londono olimpiadoje Donata Rimšaitė negalės atstovauti Rusijos rinktinei?

– Olimpinėje chartijoje numatyta, kad sportininkas naują pilietybę gali gauti likus bent trejiems metams iki olimpiados. Ir tokiu atveju, jei neprieštarauja šalies, iš kurios išvyksta sportininkas, olimpinis komitetas, jis gali atstovauti naujajai rinktinei. Manau, kad šiuo metu Donata neturi rusiško paso. Bet kokiu atveju mes nesutiksime, kad D. Rimšaitė atstovautų Rusijai.

– Ar Donata žino apie šią situaciją?

– Apie tai jai pasakiau dar vasarą. Jei negalėsi dalyvauti Londono olimpiadoje, tu jiems nebūsi reikalinga. Nejau rusai tau suteiks tokias sąlygas ir lauks 2016 m. olimpiados?

– Tačiau pažvelgus iš sportininko pozicijos...

– Supraskite, ji apgavo ne tik mane. Ir net norėdamas aš jai negalėčiau padėti. Lietuva manęs nesuprastų – pagalvotų, kad mane nupirko.

Publikacijos pabaigoje „Sovetskij Sport“ pateikia įdomius skaičius:

Rusų sportininkai, tapę čempionais Pekino olimpiadoje, gavo po 100 tūkst. eurų ir premijas regionuose.

Lietuva už auksą 2008 m. Olimpiadoje skyrė 400 tūkst. litų (apie 115 tūkst. eurų) premiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją