Olandijoje pelnytas sidabras buvo vienintelis mūsų šalies plaukikų pernai iškovotas apdovanojimas aukščiausio lygio suaugusiųjų tarptautinėse varžybose.

Naujam sezonui geriausi Lietuvos plaukikai – V. Janušaitis ir G. Titenis – rengsis JAV Uoliniuose kalnuose.

Pagrindinis šių metų startas – liepos 16-31 dienomis Šanchajuje (Kinija) vyksiantis pasaulio čempionatas olimpinių matmenų baseine.

- Kaip rengsitės sezonui?, - paklausėme V. Janušaičio.

- Vasario 6 dieną su G. Titeniu išskrendame į stovyklą kalnuose, JAV plaukikų bazėje Kolorado Springse. Po to tikiuosi pasilikti Amerikoje ir kitoje vietoje pasitreniruoti papildomai. JAV turėčiau startuoti ir viename „Grand Prix“ serijos varžybų etape balandžio mėnesį.

Grįšiu gegužę, tada porą savaičių pabūsiu namie. Vėliau turėtų būti dar viena stovykla kalnuose. Birželį laukia keletas varžybų, to mėnesio pabaigoje vyks Lietuvos čempionatas.

Pirmosiomis liepos dienomis turėtume patraukti kur nors į Rytus, kad apsiprastume, pasitreniruotume. Ir tada – pasaulio čempionatas.

- Ar ir anksčiau treniruodavotės Amerikoje?

- Esame buvę prieš dvejus metus jų olimpinėje bazėje. Labai patiko. Sąlygos ten puikios.

- JAV plaukimo rinktinės fiziologijos direktorius yra buvęs kaunietis Genadijus Sokolovas. Ar jis padeda ir lietuviams?

- Jis gyvena Kolorado Springse, ten ir dirba. Pas jį testuojame ir savo plaukimo techniką. Bet mūsų stovyklos nėra G. Sokolovo iniciatyva. Ten gali treniruotis bet kurios šalies plaukikai. Kaip, pavyzdžiui, Ispanijoje. Mes ten irgi rengiame stovyklas.

- Treniruotės aukštikalnėse turi didelę įtaką visam sezonui?

- Tikrai jaučiasi. Todėl po porą kartų per sezoną stengiamės pasitreniruoti aukštikalnėse. Darbas ten yra daug kokybiškesnis, nei įprastomis sąlygomis. Visas pasaulio taip daro, neišradinėjame dviračio.

- Kaip plaukikai dalinsis olimpinius kelialapius į 2012 metų Londono žaidynes. Ar tik pagal iš anksto nustatytus normatyvus?

- Šį kartą tvarka kiek pasikeitė. Normatyvai lieka, juos neseniai paskelbė ir pavasarį jau bus galima pradėti vykdyti. Tas periodas truks pusantrų metų. Bet Tarptautinė plaukimo federacija paskelbė, kad olimpiadoje dalyvaus nei daugiau, nei mažiau – 900 plaukikų.

Tai reiškia, kad sportininkams teks ir vardiniai kvietimai. Anksčiau, jei įvykdydavai B lygio normatyvą, galėdavai važiuoti į žaidynes. Šį kartą B normatyvas negarantuoja kelialapio į olimpiadą.

Kiekvienoje distancijai bus nustatytas sportininkų kiekis ir kelialapius garantuotai gaus A normatyvus iškovoję plaukikai, o likusios vietos bus išdalintos įvykdžiusiems B normatyvus.

- Kuriose rungtyse mėginsite iškovoti olimpinius kelialapius?

- Pagrindinė mano rungtis – 200 metrų kompleksiniu būdu. Dėl jos abejonių nekyla. O dėl kitų dar neapsisprendžiau – gal 400 m kompleksiniu būdu, gal 100 m nugara. Apsispręsti turėčiau šių metų pasaulio čempionate.