Pasijuto lyg apspjauti

Kaune surengtose geriausių šalies stalo tenisininkų TOP-12 vyrų varžybose, kurias laimėjo klaipėdietis Alfredas Udra, dalyvavo vos trys konkurentai, tarpusavyje išsidalinę prizines vietas.

Dauguma žaidėjų atsisakė kovoti, protestuodami dėl LSTA sprendimo prieš pat turnyrą įtraukti į jo dalyvių sąrašą tryliktąjį varžovą – Tomą Mikutį.

„Apšylant prieš varžybas sužinojome, kad įtraukiamas dar vienas žaidėjas, kurio anksčiau nebuvo. Visi pasipiktino, kad taip iš niekur įrašomi žaidėjai, ir atsisakė žaisti. Vėliau teisėjai pranešė, kad įtraukti tą žmogų nusprendė LSTA vykdomasis komitetas. Formaliai jie turi tokią teisę, bet niekas neparodė jokio dokumento, patvirtinančio tai“, – DELFI pasakojo vienas iš turnyre atsisakiusių dalyvauti stalo tenisininkų, septyniskart Lietuvos čempionas Gintautas Juchna.

Pasak jo, stalo tenisininkus galutinai įsiutino varžybų, kurių vyriausiasis teisėjas buvo LSTA vykdomojo komiteto narys Romualdas Franckaitis, arbitrų reakcija į žaidėjų protestą.

„Teisėjai prašė, kad eitume žaisti. Vienas tenisininkas – Valdas Martinkus – norėjo pasisakyti, bet teisėjai atkirto, kad mes, žaidėjai, esame niekas, nulis, neturime žodžio. Tada tenisininkams rankos nusviro, ir varžybos baigėsi.

Viskas įvyko dėl to, kad žaidėjai buvo visiškai neinformuojami apie sprendimus, o teisėjai parodė didelę nepagarbą“, – aiškino G. Juchna.

Pasigenda bendravimo ir skaidrumo

Po farsu virtusio turnyro stalo tenisininkai nenurimo ir dabar ruošiasi imtis žygių prieš LSTA. Anot praėjusių metų šalies čempiono V. Martinkaus, žaidėjai ketina raštu kreiptis į Kūno kultūros ir sporto departamentą ir skųstis dėl, jų nuomone, neaiškių LSTA sprendimų.

„Planuojame visi susirinkti ir spręsti, ką daryti. Turbūt kreipsimės į aukštesnes institucijas. Norime, kad būtų atliktas LSTA auditas, pasižiūrėta, kaip dirbama, kodėl paskutinę minutę priimami tokie sprendimai“, – dėstė V. Martinkus.

Jo teigimu, stalo tenisininkams abejonių kelia ir nacionalinių rinktinių formavimo principai.

„Žmonės stengiasi, bet šiai organizacijai trūksta viešumo, bendravimo su žaidėjais. Jei savaitgalį LSTA atstovai būtų nuoširdžiai pasikalbėję su tenisininkais, galbūt ir tokia situacija nebūtų susiklosčiusi“, – svarstė G. Juchna.

Kaltina žaidėjus pavyduliavimu

LSTA prezidentas Rimgaudas Balaiša teigė, kad TOP-12 turnyro teisėjų pasisakymai bus apsvarstyti asociacijos vykdomajame komitete.

„Visko gali būti, kad negražiai teisėjai pakalbėjo. Po Naujųjų metų į posėdį pasikviesime abi puses ir išsiaiškinsime, kas ten ką pasakė. Aš pats nieko negirdėjau, todėl dabar negaliu to komentuoti“, - aiškino LSTA vadovas.

R. Balaišos nuomone, varžybas sugriovusį konfliktą išprovokavo stalo tenisininkų pavydas jaunam konkurentui.

„T. Mikutis žaidžia ir treniruojasi Vokietijoje, todėl negalėjo varžytis jaunių turnyre, kuriame buvo galima iškovoti teisę pasirodyti vyrų TOP-12 varžybose. Praėjusį trečiadienį gavome T. Mikučio trenerės prašymą įtraukti jį į dalyvių sąrašus. Žinoma, tai buvo padaryta vėlokai, bet vykdomojo komiteto nariai nutarė prašymą patenkinti.

Per pastaruosius dešimt metų bent porą kartų TOP-12 turnyre dalyvavo trylika žaidėjų, todėl tai nėra jokia naujiena, ir niekada jokių problemų nekildavo.

Konflikto priežastis yra kita. T. Mikutis yra vienas perspektyviausių mūsų žaidėjų, o tokius turbūt visose sporto šakose „traukia“ į priekį. Kitiem tenisininkams jo asmuo ir buvo problema, bet jie galėjo prie stalo parodyti, kokie yra geri“, - samprotavo LSTA prezidentas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją