Tai tarsi lenktynės su mirtimi. Tokius šiurpius žodžius pasakė ilgametis Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) generalinis direktorius Gerhardas Aigneris, praėjusių metų pabaigoje nutaręs pasitraukti iš šių pareigų. Jo skaičiavimais Europos profesionalių futbolo klubų bendros skolos siekia 7 milijardus eurų.

"Viskas gali baigtis katastrofa, jei ir toliau futbolininkų atlyginimai sudarys 80 procentų viso klubo biudžeto", - mano Aigneris.

Pažiūrėkime, kokia situacija yra Europos šalyse, kuriose dominuoja futbolas.

Italija: skamba pavojaus varpai

Finansiniai skandalai tampa nuolatiniais Italijos futbolo palydovais. Prieš keletą savaičių pasaulį apskriejo žinia, kad biržoje sustabdyta prekyba Romos "Lazio" akcijomis. Šio "Serie A" klubo skola pasiekė 313 milijonų eurų.

Kitų Italijos futbolo grandų situacija irgi anaiptol ne optimistinė: Milano "Inter" deficitas - 303 milijonai eurų, "Milan" - 247 milijonai, "Romos" - 224 milijonai. Prieš porą savaičių "Romos" klubo kontrolinį akcijų paketą ketino įsigyti Rusijos koncernas "Nafta-Moskva", bet paskutinę akimirką sandoris dėl neskelbiamų priežasčių žlugo.

Bendros Italijos "Serie A" klubų skolos artėja prie dviejų milijardų eurų. Praėjusį sezoną tik Turino "Juventus" uždirbo 2,15 milijono eurų daugiau nei išleido.

"Visa sistema supuvo. Būtinos radikalios permainos", - neseniai pareiškė Italijos profesionalios futbolo lygos prezidentas Adriano Galliani. Jis yra Italijos premjero ir "Milan" klubo savininko Silvio Berlusconi dešinė ranka.

Prisiminkime, kad prieš porą metų bankrutavo senas tradicijas turėjusi "Fiorentina". Florencijos klubas atsidūrė "Serie C1" čempionate, kuriame savo kelią turėjo pradėti iš naujo. "Fiorentina" jau pakilo į "Serie B" divizioną.

Dabar Damoklo kardas kybo virš "Lazio" ir "Parmos" klubų. "Parma" ties bedugnės kraštu atsidūrė paskelbus bankrotą pasaulinio garso "Parmalat" pieno pramonės koncernui. Šio koncerno vadovas ir "Parmos" klubo vadovas Stefano Tanzi dėl finansinių machinacijų atsidūrė kalėjime.

"Parma" per labai trumpą laiką privalėjo padengti 77 milijonų eurų skolą. Klubo likimas atsidūrė specialaus komisaro Enrico Bondi rankose. Jį Italijos pramonės ministras skyrė "Parmalat" koncerno problemoms spręsti. Bondi nurašė 50 milijonų eurų "Parmos" skolą "Parmalat" koncernui. Už 25 milijonus eurų Parmos klubo puolėjas brazilas Adriano buvo parduotas Milano "Inter".

Atrodo, kad "Parmai" pavyks išvengti bankroto. Tačiau Italijos futbolo federacijos prezidentas Franco Carraro skambina pavojaus varpais: "Artimiausi mėnesiai bus lemiami visam mūsų futbolui. Jei klubai radikaliai nepakeis savo politikos, laikas bus prarastas negrįžtamai ir gelbėti nebebus ko. Būtina reformuoti visą sistemą".

Ispanija: tikimasi valstybės pagalbos

Ispanijos klubai skolomis ne ką atsilieka nuo italų. Juodojo sąrašo priekyje - "Barcelona", kurios biudžete žioji 250 milijonų eurų deficito skylė. "Valenciai" trūksta "tik" - 125 milijonų.

Ispanijos žiniasklaidoje teigiama, kad La Korunjos "Deportivo" skola yra didesnė nei Valensijos klubo, tačiau "Deportivo" finansininkai sumaniai manipuliuoja skaičių balansu. Panašiai elgiasi ir Madrido "Real", kuris 2002-2003 metų sezoną išleido 100 milijonų eurų daugiau nei uždirbo. "Tačiau tai buvo užmaskuota sumaniai naudojant balanso kosmetiką", rašo Ispanijos žurnalas "Capital".

Nepaisydamas to praėjusią vasarą Ispanijos karališkasis klubas iš "Manchester United" įsigijo brangųjį Davidą Beckhamą. Madrido "Real" prezidentas Florentino Perezas per savo rinkimų kampaniją įsipareigojo per keletą metų subalansuoti klubo biudžetą. Ispanijos futbolo klubai, spręsdami finansines problemas, tikisi pagalbos iš valstybės. Ispanijos ministrų kabinetas iš esmės pritarė, kad klubams būtų atidėtas mokesčių skolos mokėjimas ir skirta 50 milijonų eurų papildomų lėšų, kurios gaunamos iš nacionalinio futbolo totalizatoriaus.

Vokietija: priversti susiveržti diržus

Vokietijos bundeslygos klubų bendra skola sudaro apie 700 milijonų eurų. Situacija ne tokia sudėtinga kaip Italijoje ar Ispanijoje, bet dar visai neseniai atrodė, jog virš Vokietijos futbolo šviečia visiškai giedras dangus.

Prieš keletą metų Leverkūzeno "Bayer" vadovaujantis Reineris Calmundas įspėjo: "Profesionalus futbolas atsirėmė į sieną. Tai labai pavojinga". Tada mažai kas įsiklausė į šiuos žodžius, nes vokiečius buvo apėmusi euforija - pajamos už televizijos teises ir reklamą kasmet kilo kaip ant mielių. Tačiau kai 2002 metų pavasarį žlugo Leo Kircho televizijos imperija, turėjusi bundeslygos pirmenybių rungtynių transliacijų teisę, daugeliui klubų tai buvo žiaurus ir visiškai nelauktas smūgis.

Autoritetingas "Kicker" žurnalas padarė tokią išvadą: "Kartais susidarydavo įspūdis, kad mūsų klubai visiškai pamiršo skaičiuoti. Vidutinio lygio futbolininkams buvo mokamos sveiku protu nesuvokiamos sumos. Iki tol niekuo ypatingu neišsiskyrę žaidėjai tapo milijonieriais". Užakęs pinigų šaltinis verčia ieškoti išeities. Idėjos siūlomos pačios įvairiausios. Net pradėta diskutuoti, ar neverta šeštadienio ir sekmadienio bundeslygos rungtynių pradėti per patį vidurdienį, nes tada Kinijos televizijos kompanija žadanti pirkti tiesioginių transliacijų teisę.

Ne vieną futbolininką kamuoja nežinia. Prognozuojama, kad šią vasarą apie 150 bundeslygos žaidėjų liks be darbo. Kitų uždarbis bus gerokai apkarpytas. Tai jau daroma. Neseniai Dortmundo "Borussios" žaidėjai sutiko, kad jų atlyginimas būtų sumažintas 15-20 procentų.

Vis dėlto Vokietijos klubai, skirtingai nei Italijoje, didumos biudžeto futbolininkų atlyginimams neišleidžia. Pavyzdžiui, Miuncheno "Bayern" žaidėjams skiria 22 procentus savo metinio biudžeto. Tai sudaro 36 milijonus eurų, iš kurių 7,65 milijono gauna vartininkas Oliveris Kahnas.

Prancūzija: čempionas vaikščiojo lynu

2003 metų vasarą Prancūzijos futbolo federacija paskelbė, kad šalies čempionas "Monaco" dėl skolų išmetamas į antrąjį divizioną. To išvengta, kai Monako princui Albertui pavyko į klubą pritraukti naujų akcininkų, aplopiusių klubo biudžeto skyles.

Vis dėlto problemos iki galo išspręsti nepavyko - "Monaco", kuris iškopė į Čempionų lygos ketvirtfinalį, slegia 50 milijonų eurų skola. Jei šio deficito nepavyks padengti, ekipos šią vasarą laukia geriausių futbolininkų išpardavimas.

Kito populiaraus "Paris St. Germain" klubo akcininkams irgi tenka skubiai ieškoti išeities. Paryžiaus priemiesčio komandos skola dabar sudaro 35 milijonus eurų.

Anglija: pavyzdys "Manchester United"

Europoje - finansinė futbolo krizė, o Anglijoje - gana optimistinės nuotaikos. Praėjusį sezoną "Premier League" klubai baigė turėdami 126 milijonus eurų pelno.

Autoritetinga "Deloitte" audito kompanija nustatė, kad septintus metus iš eilės "Manchester United" tapo daugiausia uždirbusiu pasaulio futbolo klubu. 2002-2003 metų sezoną "Manchester United" pelnas už televizijos transliacijas, klubo atributiką ir suvenyrus siekė 251,4 milijono eurų. O kur dar gauti didžiuliai honorarai iš UEFA už dalyvavimą Čempionų lygos turnyre ir rėmėjų pinigai. Vien sportinės aprangos "Nike" firma Mančesterio klubui kasmet pakloja 28 milijonus eurų.

Įtakingas Anglijos "The Observer" laikraštis neseniai paskelbė, kad šį sezoną už kiekvienų rungtynių televizijos transliaciją "Manchester United" gauna milijoną 200 tūkstančių eurų. Bet per kiekvienas rungtynes 68 189 vietų "Old Trafford" stadionas būna pilnutėlis. Vis dėlto klubo gerbėjai baiminasi, kad komandai neigiamos įtakos neturėtų prasidėjusi kova dėl "Manchester United" kontrolinio akcijų paketo.

Anglijoje yra ir kitokių pavyzdžių. Skelbiama, kad ties bedugnės kraštu atsidūrė "Leeds United", kurio skola šį sezoną padidėjo iki 144 milijonų eurų. 1997 metais už vieną šio klubo akciją biržoje mokėta 47 pensai, o dabar kaina nukrito iki 2,75 penso. Vieną dieną skelbiama, kad šį klubą gelbės Bahreino šeichai, kitą - kad Ugandos verslininkai.

Ir dar keletas kitų Anglijos klubų laukia savojo Romano Abramovičiaus - pernai šis naftos magnatas iš Rusijos įsigijo "Chelsea", kurio gerbėja yra ir Anglijos karalienė. "Manchester United" priešininko "Manchester City" biudžeto deficitas - 75 milijonai. Žemesnių Anglijos lygų ekipoms rimtų problemų kilo nutraukus kontraktą su televizijos kompanija "ITV-Digital".