Sporto žurnalistų išrinkti laureatai bus pagerbti antradienį, Vilniuje.

Kartu su sportininkais bus pasveikinti ir 2010-ų Lietuvos sporto žurnalistikos laureatai, kuriems bus įteiktos tradicinės šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos.

LSŽF prezidiumo sprendimu R. Grinbergienės premija, kurią įsteigė loterijų firma „Olifėja“, už ryškiausius metų darbus paskirta jaunam žurnalistui Mindaugui Augusčiui, kuris keletą metų dirbo „Vilniaus dienos“ dienraštyje, o neseniai ėmė rašyti naujienų portale DELFI.

A. Krukausko premija, kurią įsteigė Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“, už gyvenimą, pašvęstą sporto žurnalistikai, skirta šalies sporto komentatorių patriarchui Virgilijui Mundriui.

„Sporto žurnalistai balsuodami patvirtino, kad Lietuva neatsitiktinai vadinama krepšinio šalimi. Krepšininkų pasaulio čempionate Turkijoje iškovota bronza ir gražus žaidimas padarė įspūdį ne tik krepšinio mėgėjams, bet ir sporto žurnalistams, kurie net trijose kategorijose daugiausia savo balsų atidavė krepšinio atstovams.

Ta proga galima pajuokauti – gerai, kad mes renkame ne vieną Metų sportininką, bet du, kaip įprasta visame pasaulyje rengiamuose rinkimuose. Todėl vienas prizas atiteks dviratininkei S. Krupeckaitei, kuri šiemet pasaulio ir Europos čempionatuose surinko didžiausią apdovanojimų kolekciją.

Nors šiemet Lietuvos sportininkai dėl krizės negalėjo džiaugtis pakankama finansine valstybės parama, savo rezultatais jie įrodė, kad yra verti didelės pagarbos. 14 medalių olimpinėse sporto šakose teikia didelių vilčių prie Londono olimpines žaidynes. Dėkojame visiems kolegoms, partneriams ir rėmėjams už bendradarbiavimą”, - sakė LSŽF prezidentė ir Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos (AIPS) viceprezidentė Laima Janušonytė.

Metų laureatus Lietuvos sporto žurnalistai renka nuo 2005-ų metų. Geriausiems metų sportininkams iškilmėse bus įteikti laureatų diplomai ir LSŽF rėmėjų įsteigti prizai, kuriuos pagamino bendrovė “ARX Baltica”. Žurnalistai dar gaus ir pinigines premijas.

Dviratininkė apgynė titulą

S. Krupeckaitė Metų sportininke išrinkta antrus metus iš eilės. Nors metų pabaigoje pasaulio taurės etapuose Australijoje Simonai nepavyko laimėti, įvairių spalvų medaliai pasaulio ir Europos čempionatuose garantavo jai pirmą vietą rinkimuose.

Treko dviratininkė pasaulio čempionate kovo mėnesį Danijoje iškovojo net keturi medalius – auksą olimpinėje keirino rungtyje, sidabrą asmeninėse lenktynėse, bronzą sprinte ir komandiniame sprinte. Rudenį Europos čempionate Lenkijoje ji pelnė sidabrą keirino rungtyje ir bronzą sprinte.

Apklausoje S. Krupeckaitė surinko 71 proc. balsų.

Subrendo ir tapo lyderiu

L. Kleiza šiomis dienomis renka taškus NBA arenose „Toronto Raptors“ komandai ir išgyvena, kad laimėti pavyksta rečiau nei pralaimėti.

Tačiau Europoje šiemet Linas buvo karalius. Jis su Pirėjo „Olympiakos“ įspūdingai rungtyniavo Eurolygos turnyre, bet visu gražumu atsiskleidė Lietuvos rinktinėje. Jis įrodė visiems, kad subrendo ir tapo žaidėju, kuris vertas vietos pasaulio čempionato simboliniame penkete.

Apie krepšininko brandą kalba ir faktas, kad Lietuvoje yra įkurtas L. Kleizos labdaros ir paramos fondas, kuris padeda sunkiai besiverčiantiems vaikams.

Metų sportininko rinkimuose už krepšininką balsavo 44,7 proc. rinkėjų.

Rinktinė – treneriui, treneris – rinktinei

Sporto žurnalistų apklausa įrodė, kad naujos kartos bronzinė vyrų krepšinio rinktinė neatsiejama nuo jos kūrėjo Kęstučio Kemzūros. Todėl Metų komandos ir trenerio rinkimuose intriga išgaravo vos suskaičiavus pirmuosius balsus.

Pasaulio čempionate Turkijoje visus varžovus, išskyrus JAV, įveikusi Lietuvos rinktinė gavo 92,1 proc. balsų, o jos strategas K. Kemzūra – 86,8 proc.

LSŽF laureatas - DELFI žurnalistas

LSŽF premijų laureatais šiemet pripažinti sporto žurnalistai atstovauja skirtingoms kartoms, bet abu juos vienija didžiulė aistra sportui ir sporto žurnalistikai.

V. Mundrio šiuo metu jau nepamatysite varžybose Vilniuje, tačiau persikraustęs gyventi į Varėną jis yra aktyvus bendruomenės narys, dalyvauja įvairiuose renginiuose ir toliau yra aistringas sporto gerbėjas ir kompetetingas vertintojas. Verta pažymėti, kad V. Mundrys yra ne tik sakyto, bet ir rašyto žodžio meistras – baigęs komentuoti varžybas jis keletą metų aktyviai dirbo spaudoje, rašė ne tik sporto temomis.

M. Augustis - vis labiau besireiškiančios jaunos kartos atstovas, kuris iš savo kolegų išsiskiria sugebėjimu įsigilinti į povandenines sporto sroves, jis mato ne tik rezultatus, bet ir sporto tendencijas.

LSŽF prezidiumas įvertino ir M. Augusčio poziciją kilus konfliktui su darbdaviu – žurnalistas nesutiko su „Diena Media“ vadovų spaudimu rašyti tendencingai, nors dėlto buvo priverstas pakeisti darbą. Tokį patį spaudimą patyrė ir jo kolegė „Kauno dienos“ sporto žurnalistė Dovilė Kamarauskienė, jau gavusi R. Grinbergienės premiją 2006 metais.

Todėl LSŽF prezidiumo sprendimu šiemet piniginė premija bus dalijama pusiau.

LSŽF rinkimų rezultatai

Metų sportininkė–2010

1. Simona Krupeckaitė (dviračių sportas, trekas) – 71 proc. balsų
2. Rūta Paškauskienė (stalo tenisas) – 21,1
3. Donata Rimšaitė (šiuolaikinė penkiakovė) – 7,9

Metų sportininkas–2010

1. Linas Kleiza (krepšinis) – 44,7 proc.
2. Ričardas Berankis (tenisas) – 15,8
3. Aurimas Didžbalis (sunkioji atletika) – 13,2

Metų komanda–2010

1. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė – 92,1 proc.
2. Lietuvos jaunimo (iki 18 m.) vaikinų krepšinio rinktinė – 7,9
3. Lietuvos jaunimo (iki 20 m.) regbio rinktinė – 2,6

Metų treneris-2010

1. Kęstutis Kemzūra (Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė) – 86,8 proc.
2. Dmitrijus Leopoldas (dviračių sportas, trekas) – 10,4
3. Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė) – 5,2

Ankstesni laureatai

Metų sportininkės

2005 – Živilė Balčiūnaitė (lengvoji atletika)
2006 – Viktorija Čmilytė (šachmatai)
2007 – Viktorija Žemaitytė (lengvoji atletika)
2008 – Gintarė Volungevičiūtė (buriavimas)
2009 – Simona Krupeckaitė (dviračių sportas)

Metų sportininkai

2005 – Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2006 - V. Alekna
2007 – V. Alekna
2008 – Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė)
2009 – Giedrius Titenis (plaukimas)

Metų komandos

2005 – Lietuvos vaikinų (iki 21 m.) krepšinio rinktinė
2006 – Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblis „Žuvėdra”
2007 – Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
2008 – Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė
2009 – Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio komanda

Metų treneriai

2005 – nebuvo renkamas
2006 – Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė)
2007 – Ramūnas Butautas (krepšinis)
2008 – Jurijus Moskvičiovas (šiuolaikinė penkiakovė)
2009 – Rimas Kurtinaitis (krepšinis)

LSŽF premijų laureatai

R. Grinbergienės premija

2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 - Mindaugas Augustis (DELFI)

A. Krukausko premija

2005 – Ginas Pinigis (“Sportas”)
2006 – Regina Mundrytė (“Lietuvos rytas”)
2007 – Vytautas Gudelis (Lietuvos sporto muziejus)
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė (“Sportas”)
2009 – Aleksandras Icikavičius
2010 – Virgilijus Mundrys (Lietuvos televizija)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)