Praeities šlovės našta

Vengrijos futbolininkai sėkmingai pradėjo atrankos į 2012 metų Europos čempionatą ciklą – įveiktos Suomijos, Moldovos komandos, sutriuškintas San Marinas ir tik po nesėkmės Švedijoje pirmoji vieta užleista Olandijai.

Nepaisant to, Vengrijos futbolą vis dar persekioja praeities šlovės našta. Vengrai pripažįsta, kad dabartinė rinktinė kiek nublanksta prieš tą futbolo ekipą, kuri šeštajame dešimtmetyje su legendiniu Ferencu Puškašu priešakyje žavėjo pasaulį ir šešerius metus nepatyrė pralaimėjimų.

Paskutiniai dešimtmečiai Vengrijos futbolui nebuvo tokie sėkmingi - paskutinį kartą komanda čempionato finaliniame etape dalyvavo 1986-aisiais.

Po nesėkmingo praėjusio atrankos ciklo prie vengrų rinktinės vairo vietoje olando Erwino Koemano stojo Sandoras Egervari, kuris pernai FIFA U-20 Pasaulio čempionate su Vengrijos jaunimo rinktine iškovojo bronzos medalius. Keli tos komandos nariai jau papildė ir nacionalinės rinktinės gretas.

Išsiskiria saugų grandis

Anot Lietuvos rinktinės stratego Raimondo Žutauto, Vengrijos komandoje nėra didelių žvaigždžių, ekipa gerai subalansuota ir žaidimo stiliumi yra panaši į mūsų vienuolikę. „Stipriausia saugų grandis, išsiskiria vidurio saugai, ypač komandos kapitonas Z. Gera. Kairysis krašto saugas Balazsas Dzsudzsakas. Įdomus puolėjas Rudolfas Gergely“, - varžovus vertino treneris.

Vengrijoje rungtyniaujantis lietuvių vartininkas Mindaugas Malinauskas sakė, kad rungtynėms su Lietuva vengrai surinko stipriausią sudėtį: „Ekipoje yra žaidėjų iš pajėgių Europos klubų, ir visi jie rungtyniauja pagrindinėse sudėtyse. Išskirčiau B. Dzsudzsaką, prieš kurį teko žaisti Europos lygoje. Taip pat pernai Vengrijoje, o dabar Italijoje rungtyniaujantį R. Gergely. Stebėjau Vengrijos rungtynes su San Marinu ir Suomija, gerą įspūdį paliko puolėjas Adamas Szalai.“

Lietuvos rinktinė – rimtas testas

Dvikovai vengrai ruošėsi apie 10 kilometrų nuo Budapešto esančio Telki miestelio bazėje. Apie 10 milijonų eurų kainavęs Vengrijos futbolo federacijos kompleksas nuošalioje vietoje atidarytas pernai. Jame įrengtos kelios treniruočių aikštės, yra viešbutis, kuriame gali apsigyventi ne tik nacionalinė, bet ir įvairaus amžiaus jaunimo rinktinės.

Vengrų strategas S. Egervari sakė, kad šiose rungtynėse sieks pergalės, tačiau tuo pačiu ir išbandyti vieną kitą naują ar mažiau žaidusį futbolininką.

„Turime du tikslus. Pirmiausia - nudžiuginti savo sirgalius, antra – užsimti komandos komplektacija, kurią šiemet pradėjome iš naujo. Ieškome naujų žaidėjų. Žiūrėjome Lietuvos rungtynes su Ispanija ir Čekija. Lietuviai FIFA reitinge yra šalia mūsų, o taip pat turi labai gerai organizuotą komandą, todėl sužaisti su ja bus rimtas išbandymas“, - kalbėjo S. Egervari.

Komandos kapitono Z. Gera teigimu, dvikova bus geras jėgų patikrinimas: „Žinome, kad Lietuvos rinktinėje yra gerų žaidėjų. Mačiau Škotijoje rungtyniaujančius lietuvius, taip pat žinau apie Marių Stankevičių ir tai, kad jis gali labai toli išmesti kamuolį. Girdėjau, kad lietuviai naujame atrankos cikle žaidžia labai gerai. Tikiuosi sunkių rungtynių, bet namie tikimės nugalėti.“

Lietuvos ir Vengrijos rinktinės susitiks trečiadienį 19 valandą (Lietuvos laiku) Sėkešfehervare.

Vengrijos rinktinės sąrašas rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai

Marton Fulop („Ipswich Town“ FC);
Gabor Kiraly (Miuncheno „TSV 1860“);

Gynėjai

Pal Lazar (Sėkešfehervaro „Videoton“);
Krisztian Vermes („Ujpest“ FC);
Zoltan Liptak (Sėkešfehervaro „Videoton“);
Adam Pinter („Real Zaragoza“, Ispanija);
Roland Juhasz (RSC „Anderlecht“, Belgija);
Tamas Kadar („Newcastle United“, Anglija);
Zsolt Laczko („Debreceni VSC“);

Saugai

Vladimir Koman (Genujos „Sampdoria“, Italija);
Zoltan Gera (Londono „Fulham“, Anglija);
Tamas Hajnal (Dortmundo „Borussia“);
Akos Elek (Sėkešfehervaro „Videoton“);
Jozsef Varga („Debreceni VSC“);
Balazs Dzsudzsak (Eindhoveno „PSV“);
Peter Czvitkovics („Debreceni VSC“);

Puolėjai

Rudolf Gergely („Genoa“);
Adam Szalai (FSV „Mainz 05“);
Tamas Priskin („Ipswich Town“ FC).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją