Po pirmą karjeroje Senojo žemyno aukso medalį atnešusio bėgimo praėjusią vasarą Barselonoje (Ispanijoje) paimtame Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginyje buvo aptiktas leistinas normas viršijantis dviejų hormonų – testosterono ir epitestosterono – santykis.

Sportininkės teigimu, hormonų balansas organizme svarbiausio sezono starto metu galėjo pakisti išgėrus vaistų dėl maratonininkę kamavusių menstruacijų.

„Pirmą kartą moteriška liga susirgau varžybose. Tai ir lėmė tokius tyrimo rezultatus. Prieš varžybas jaučiausi labai sunkiai, todėl išgėriau ginekologės man skirtų vaistų – dufastono. Mano rezultatui šis vaistas negalėjo turėti jokios įtakos, geriu jį nuo 2003 m., bet pirmą kartą taip atsitiko per pačias varžybas“, – tikino Ž. Balčiūnaitė.

Sportininkė aiškino Barselonoje negalėjusi susilaikyti neišgėrusi dufastono dėl itin prastos savijautos: „Man buvo pernelyg sunku bėgti be to vaisto. Visiškai nepakėliau kojų, jaučiausi kaip lavonas.“

Primename, kad šeštadienį Lietuvos lengvosios atletikos federacija laikinai suspendavo sportininkę ir paskelbė gavusi Tarptautinės lengvosios atletikos asociacijos (IAAF) pranešimą apie vykdomą tyrimą dėl įtarimų sukėlusio Ž. Balčiūnaitės mėginio.

Tikimasi, kad IAAF tyrimą užbaigs gruodžio pradžioje. Ž. Balčiūnaitė ir jos treneris Romas Sausaitis ketina pateikti IAAF argumentuotą medicininę išvadą, esą įrodančią lietuvės nekaltumą.

Pasirengimas čempionatui – įprastas

R. Sausaitis spaudos konferencijoje tvirtino, kad pasiruošimas praėjusiam Europos lengvosios atletikos čempionatui niekuo nesiskyrė nuo ankstesnių.

„Visus rezultatus pasiekėme tik dėl „juodo“ darbo. Nuo 2002 m., kuomet pradėjau treniruoti Živilę, ji buvo nuolat tikrinama dopingo kontrolierių. Niekad nebūdavo jokių kabliukų. Ir šįkart čempionatui rengėmės ta pačia sistema, tomis pačiomis sąlygomis. Jokių nukrypimų nebuvo. Kategoriškai atmetu galimybę, kad kas nors ką nors galėjo įpilti. Tikiuosi, kad mes tai įrodysime“, – pabrėžė R. Sausaitis.

Treneris žadėjo per dvi savaites parengti detalų atsakymą IAAF, kuris šiuo metu ruošiamas konsultuojantis su medikais ir teisininkais. Ž. Balčiūnaitė teigė ketinanti pati asmeniškai pasiaiškinti dopingo kontrolieriams.

Nutekinta informacija smogė įvaizdžiui

Kol nebaigtas tyrimas, iš stajerės Europos čempionės titulas nėra atimtas. Ž. Balčiūnaitė artimiausią savo startą planavo ateinantį pavasarį, todėl laikinas suspendavimas nesujaukė ir bėgikės varžybų grafiko. Vis dėlto sportininkė neabejojo, kad įtarimai vartojus dopingą smarkiai pakenkė jos reputacijai.

Apie IAAF Medicinos ir antidopingo departamento atliekamą tyrimą Ž. Balčiūnaitė sužinojo dar rugsėjį. Nemalonias naujienas sportininkei telefonu pranešė LLAF generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva.

„Lūpos nutirpo ir amo netekau. Man buvo šokas“, – savo pirmąją reakciją prisiminė Ž. Balčiūnaitė.

Iš karto po pergalingo finišo Europos pirmenybėse paimtas šlapimo mėginys buvo analizuojamas Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituotoje laboratorijoje Barselonoje.

Pastebėjus nukrypimų nuo normos, IAAF pradėjo konfidencialų tyrimą – visuomenė turėjo išgirsti tik galutinį verdiktą. Tačiau prieš kelias dienas LAF teko suspenduoti Ž. Balčiūnaitę ir paviešinti jai metamus įtarimus kilus informacijos nutekėjimo pavojui. Neoficialiomis žiniomis, gandai apie atliekamą tyrimą ėmė sklisti Lietuvoje.

„Smūgis mano įvaizdžiui jau suduotas. Ar dabar dar treniruojuosi? O kaip kitaip, negi organizmą į kapus varysi“, – kalbėjo Ž. Balčiūnaitė.

„Žmonėms burnų neužkiši. Bet kaip visuomenė gali mumis netikėti, jei mes nekalti?“, – retoriškai klausė R. Sausaitis.

Įrodžius Ž. Balčiūnaitės kaltę, sportininkei grėstų iki dvejų metų diskvalifikacija.

Ž. Balčiūnaitė yra Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomojo komiteto posėdyje patvirtintame olimpinės rinktinės kandidatų į 2012 metų Londono žaidynes pirmajame sąraše.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją