„Žinoma, dėl finansavimo nepritekliaus nukentės pasiruošimas. Mes – dabartinis elitas – išgyvenome anksčiau, išgyvensime ir dabar. Bet akivaizdu, kad jaunųjų sportininkų pamainos nėra, o, trūkstant lėšų, jos ir būti negali“, – DELFI teigė Pekino olimpinių žaidynių vicečempionas, penkiakovininkas Edvinas Krungolcas.

Grasina neparemti biudžeto projekto

Pagal Vyriausybės pateiktą kitų metų valstybės biudžeto projektą, 2011 m. asignavimai šalies sportui turėtų būti tapatūs šiemetiniams. Neskaičiuojant investicijų į infrastruktūrą ir privalomųjų išlaidų, kitąmet centrinis sporto biudžetas sieks 39 mln. litų.

Vyriausybei paskelbus preliminarius skaičius, KKSD pateikė prašymą Finansų ministerijai papildomai numatyti 8 mln. litų sporto reikmėms. Dalį šių lėšų ketinta panaudoti dėl diržų veržimo politikos smarkiai susitraukusios olimpinės programos finansavimui.

Tačiau Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Žilvinas Šilgalis pranešė sužinojęs, kad Vyriausybė nesutinka plačiau atverti piniginės 2012 m. Londono olimpinių žaidynių atranką kitąmet mėginsiantiems įveikti atletams.

„Finansų ministerija neplanuoja skirti nė lito, nors numatytas sporto biudžetas yra per mažas. Visada priešolimpiniais metais skiriama daugiau lėšų, o šįkart į pasirengimą žaidynėms tarsi numota ranka. Traktuojama, kad, kai vyks olimpiada, tada ir skirsime. Bet juk ten dar reikia patekti“, – DELFI kalbėjo Ž. Šilgalis.

Parlamentaras tvirtino kartu su KKSD atstovais mėginsiantis perkalbėti finansų ministrę Ingridą Šimonytę.

„Šansų liko nedaug, bet stengtis reikia – šaukštai dar ne po pietų. Mes dar turime laiko iki biudžeto priėmimo ir, žinoma, nuo galutinių skaičių priklausys, kaip kas balsuos“, – dėstė Ž. Šilgalis.

DELFI nepavyko išklausyti Finansų ministerijos pozicijos šiuo klausimu – už sporto sritį atsakingas viceministras Edmundas Žilevičius praėjusią savaitę telefonu buvo nepasiekiamas.

Kelti triukšmo nedrįsta

KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis teigė nenorintis komentuoti situacijos, kol biudžeto projektas nėra patvirtintas Seime.

„Perdėti susirūpinimai ar pasisakymai, kol dar niekas neaišku... Negaliu vienu metu derėtis dėl finansų ir viešai rėkti, kad jų neduoda. Ne mano stilius“, – sakė K. Rimšelis.

Vis dėlto KKSD vadovas neslėpė, kad olimpinės programos įgyvendinimui trūksta lėšų: „Anksčiau visuomet priešolimpiniais metais sportininkų pasirengimo finansavimas būdavo padidinamas. Pageidaujame mažiau lėšų, negu yra realus poreikis. Pažiūrėsime, kas iš to išeis. Bet viltis visuomet miršta paskutinė.“

Šiemet olimpinei programai buvo skirta 11 mln. litų – beveik trečdaliu mažiau nei 2009 m. Specialistų teigimu, olimpiečių finansavimą kitais metais būtina padidinti bent 2-3 mln. litų. Priešingu atveju, 2008 m. Pekine startavusi 71 sportininko olimpinė delegacija po dvejų metų Londone gali būti gerokai kuklesnė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją