Praėjusį vasarį Vankuveryje M. Strolia pirmą ir paskutinį kartą nešė trispalvę olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje. Vienintelis iš keturių Lietuvos slidininkų pagyrų dėl pasirodymo olimpinėse trasose sulaukęs ignalinietis šį rudenį netikėtai padėjo tašką savo dar trumpoje sportinėje karjeroje.

„Pradėjau galvoti apie tai po olimpinių žaidynių. Vasarą dar treniravausi, tačiau paskui supratau, kad ateities perspektyvų šiame sporte nėra“, - DELFI savo verdiktą aiškino M. Strolia.

Laimės ieškos Londone

Šiemet Vilniaus pedagoginiame universitete įgijęs sporto pedagogikos magistro laipsnį atletas akis į akį susidūrė su šalies nepaleidžiančio sunkmečio padariniais. M. Strolia neslėpė, jog atsisveikinti su sniego trasomis jį paskatino ir dėl Vyriausybės užveržtų diržų sumenkęs olimpiečių finansavimas.

„Baigęs mokslus nebeturiu jokių socialinių garantijų – oficialiai tapau bedarbiu, - kalbėjo M. Strolia. - Darbo pagal savo specialybę Lietuvoje nerandu, todėl tenka vykti į užsienį. Be to, spaudimą darė ir sumažėjęs finansavimas. Pasiekti aukštų rezultatų tampa vis sunkiau: kai visa tai susidėjo į krūvą, nusprendžiau baigti (sportinę karjerą – DELFI).“

Buvusio slidininko kelias pakrypo į Londoną – Didžiojoje Britanijoje M. Strolia planuoja studijuoti finansus.

„Žinoma, gaila atsisakyti sporto, juk tokį kelią buvau pasirinkęs. Dar ir dabar norisi grįžti į trasą. Bet turiu galvoti apie ateitį. Matau aiškius faktus prieš save ir privalau pasirinkti“, - atsiduso M. Strolia.

Vankuveryje sportininkas iš Lietuvos individualaus sprinto distancijoje užėmė 46-ą vietą, o komandinio sprinto rungtį poroje su Modestu Vaičiuliu baigė 18-oje pozicijoje. Aukščiau pakilti nepavyko nei vienam kitam šalies slidininkui.

Perniek nuėjo prakaitas ir lėšos

Slidinėjimo specialistų teigimu, šios sporto šakos atstovai brandą pasiekia tik įkopę į ketvirtą dešimtį metų, todėl M. Strolią nuo ankstyvo pasitraukimo nesėkmingai bandė atkalbėti tiek Lietuvos nacionalinė slidinėjimo asociacija (LNSA), tiek Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.

M. Strolios nuomonės nepakeitė nė tai, jog jo mama Kazimiera Strolienė yra šalies slidinėjimo rinktinės vyriausioji trenerė.

„Be abejo, mums ši žinia buvo smūgis. Tokio lygio sportininkas per metus neužauga. Be to, į Manto pasirengimą buvo įdėta daug darbo ir lėšų“, - apmaudo neslėpė LNSA atsakingasis sekretorius Gintautas Černiauskas.

Vienas LNSA vadovų vylėsi, kad M. Strolią ilgainiui pakeis tolimas jo giminaitis – aštuoniolikmetis antros eilės pusbrolis Vytautas Strolia, kurį G. Černiauskas pavadino bene daugiausiai vilčių teikiančiu jaunuoju šalies slidininku.

Be V. Strolios, su pagrindine Lietuvos rinktine lapkritį varžybomis Suomijoje prasidėsiančiam sezonui ruošiasi M. Vaičiulis, Aleksejus Novoselskis, Ingrida Ardišauskaitė ir Lina Kreivėnaitė.

Tarptautinėse varžybose atstovauti Lietuvai ketina ir labiausiai patyrusi šalies slidininkė, 26 metų Irina Terentjeva, kurios pasirengimo išlaidas apmoka Vokietijos klubas.

Vietoje biatlono – karybos mokslai

Šių metų Europos biatlono čempionato jaunimo (iki 21 metų amžiaus) 15 km lenktynėse šeštą vietą užėmęs M. Kavoliūnas nuo šiol tobulins šaudymo techniką nebe varžybose – metęs sportą talentingas biatlonininkas pasirinko karininko kelią.

„Pagrindinis motyvas buvo ekonominis. Mindaugas nusprendė tapti karininku, nes iš sporto, kaip patys žinote, labai sunku išgyventi. Sunki federacijos padėtis neleidžia jam mokėti stipendijų, o iš Lietuvos olimpinio sporto centro jis nieko nebegaudavo“, - teigė Lietuvos biatlono federacijos generalinis sekretorius Ričardas Griaznovas.

„Apmaudu prarasti bet kurį sportininką, o ypač tokį, į kurį buvo investuotas ne vienas tūkstantis litų, kuris jau buvo pradėjęs demonstruoti aukštus rezultatus. Bet situacija yra tokia, kokia yra“, - konstatavo R. Griaznovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)