Tūkstančiai sirgalių nešė gėles prie Pantani namo Cesenatike, būriavosi prie Riminio mieste esančio "Le Rose" viešbučio, kurio kambaryje 34 metų sportininkas vasario 14 dieną rastas negyvas. Kol kas teismo medicinos ekspertai tiria galimą dviratininko savižudybės versiją. Pantani motina Tonina teigia žinanti, kodėl sustojo sūnaus širdis. "Jūs jį nužudėte", - tvirtino moteris. Jai antrino garsus Belgijos dviratininkas Eddie Merckxas. Šis dėl Pantani mirties apkaltino Italijos teisėsaugą.

Futbolo žvaigždė Diego Maradona taip pat mano, jog italų dviratininkas buvo priverstas priimti lemtingą sprendimą. "Kalti visi, nes niekas nenorėjo jam padėti", - pareiškė argentinietis. Taip jis atsakė į laikraščio "La Repubblica" repliką, kad Pantani jau neįmanoma buvo išgelbėti.

Ketino sugrįžti

Pasaulinės šlovės dviratininkas sulaukė 1998 metais, kai triumfavo prestižiškiausiose "Tour de France" ir "Giro d'Italia" lenktynėse. Per keletą pastarųjų metų Pantani visų laurų neteko, nes buvo apkaltintas vartojęs dopingą. Tokio smūgio jautrios sielos sportininkas neatlaikė. Praėjusią vasarą dėl depresijos jam teko kreiptis pagalbos net į psichiatrijos kliniką.

"Manęs niekas ir niekada nesuprato - nei dviračių sporto žmonės, nei šeima", - tokius žodžius prieš vienišą savo mirtį viešbutyje galėjo užrašyti Pantani. Bet neužrašė. Tyrimą įvykio vietoje atlikusi policija patvirtino, kad dviratininko atsisveikinimo laiško ji nerado. Spėjama, jog pykčio priepuolio ištiktas Pantani prieš mirtį apvertė aukštyn kojomis visą kambarį. Jame mėtėsi raminamieji vaistai "Control" ir "Flunox", antidepresantai "Surmontil".

Be to, kambaryje aptikta į kokainą panašių miltelių. Jau seniai buvo įtariama, kad italas yra priklausomas nuo narkotinių medžiagų. Vienas dviratininko draugų tvirtino, jog Pantani nuo vasario 27-osios norėjo lankyti gydymo nuo narkomanijos kursus, o prieš tai - sugrįžti į didįjį sportą.

Nuodėmių atpirkėjas

Per tris dopingo teismo procesus Pantani dėl senaties termino ir įstatymų nelankstumo negalėjo būti apkaltintas, tačiau pats sportininkas jautėsi esąs atpirkimo ožys, kurį visi persekioja. "Jeigu jie užsimano tave pribaigti, neįmanoma pasipriešinti", - dieną prieš mirtį sakė jis vienam atsitiktinai užkalbintų viešbučio svečių.

"Dviratininkas negalėjo pripažinti, jog tik dėl chemijos tapo didis", - rašė "Il Messaggero". Tokias žiniasklaidos replikas Pantani savo buvusiai draugei komentavo su pagieža: "Visa tai - farsas. Visi žino, kaip tvarkomi dviračių sporto reikalai. Jie nusprendė mane paversti savo nuodėmių atpirkėju". Italijos policija galimų mirties versijų ir motyvų kol kas neatskleidžia, nes turi patikrinti begalę gandų.

Nors pastaruoju metu vis daugiau buvo randama įrodymų, kad dviratininkas vartojo dopingą, italai jį vis tiek meiliai vadino Piratu. "Pantani - Italijos sūnus, brolis, vyras, sužadėtinis ir meilužis", - taip apie sportininką rašė "La Gazzetta dello Sport".

"Mes praradome didį čempioną", - sakė daugkartinis "Tour de France" lenktynių laimėtojas Lance'as Armstrongas. Net vienas pagrindinių Pantani konkurentų Jeanas Marie Leblancas pavadino italą geriausiu visų laikų dviratininku.