Rinktinės pagrindinė sudėtis – Vytautas Janušaitis, Giedrius Titenis, Paulius Viktoravičius ir Mindaugas Sadauskas – prieš svarbiausius sezono startus treniravosi Ispanijos kalnuose Siera Nevadoje.

„Pasiruošimas čempionatui vyko dviem etapais, o rinktinės nariai buvo suskirstyti į dvi grupes. Sunku pasakyti, kaip rinktinė pasirengė. Komandos lyderių treniruotės aukštikalnėse buvo eksperimentas. Taip nutarė rinktinės vyriausias treneris Žilvinas Ovsiukas. Plaukikai Budapešte prieš savo startus turėtų įgyti geriausią formą – vadinamą superkompensaciją.

Šie metai yra paskutiniai, kada prieš 2011-ų metų pasaulio pirmenybes ir 2012-ųjų Londono olimpiadą galima išbandyti naujoves. Kartais po aukštikalnių, kur buvo ugdoma plaukikų ištvermė, rezultatai būna labai geri, o kartais – priešingai. Plaukikai iš kalnų nusileis, kaip sakoma, tiesiai į varžybas. Žiūrėsime, kaip bus“, – DELFI prieš kelionę į Budapeštą sakė LPF direktorius Emilis Vaitkaitis.

Rinktinės lyderiams yra keliama užduotis patekti į finalus ir siekti asmeninių rezultatų.

„Prognozuoti rezultatus nedėkinga, sunku žadėti medalius. Tačiau kartu su plaukimo trenerių tarybos pirmininku Algimantu Juozaičiu slapta tikimės medalių, nors garsiai apie tai nešnekame. 28-erių metų V. Janušaitis – labai patyręs sportininkas, visą sezoną rodė stabilius rezultatus, nors jo rungtyje dabar milžiniška konkurencija. Vytautas praėjusiame Europos čempionate Eindhovene (Olandijoje) buvo trečias ir dabar turi šansų kovoti dėl medalio.

G. Titenis pernai pasaulio čempionate iškovojo bronzą, todėl ir su juo siejame viltis“, – DELFI kalbėjo E. Vaitkaitis.

Kita Lietuvos rintinės plaukikų grupė – Edvinas Dautartas, Giedrius Andriūnaitis, Igoris Kozlovskis, Matas Andriekus bei abi komandos merginos Raminta Dvariškytė ir Aistė Dobrovolskaitė – Europos čempionatui rengėsi Slovėnijoje.

„I. Kozlovskis ir M. Andriekus liepą dalyvavo Europos jaunių čempionate, kur neblogai pasirodė ir pateko į finalus. Tai mūsų plaukimo ateitis ir lyderių pamaina. Jiems šis čempionatas – pirmas. Raminta, kuri jau dalyvavo Pekino olimpiadoje, studijuoja JAV, o pasaulio čempionato dalyvės Aistės, kuri nors yra nedidukė ir smulki, bet plauks daug distancijų, rezultatai taip pat auga. Stebėsime, kaip jiems seksis Vengrijoje“, – teigė LPF vienas vadovų.

Nors Europos čempionate dalyvių mažiau, bet konkurencija ir varžybų lygis pranoksta planetos pirmenybes.

„Europoje visi 40 rungties dalyvių – labai stiprūs, o pasaulio čempionate nuo vienos šalies rungtyje būna tik du atstovai, ten plaukia ir egzotiškų valstybių sportininkai. Todėl pasaulio čempionate būna sąlyginai lengviau“, – paaiškino E. Vaitkaitis.

Lietuvoje esanti sudėtinga situacija su baseinais įtakos šalies plaukimo lyderių pasirengimui svarbioms varžyboms neturi.

„Geriausiems Lietuvos plaukikams tas faktas, kad šalyje dabar turime tik tris 50 metrų baseinus – Vilniuje, Alytuje ir Elektrėnuose – įtakos beveik neturi. Rinktinės lyderiams užtenka stovyklų užsienyje. O štai jaunimui bazių trūkumas yra labai rimta problema. Lietuvoje dar yra 25 m baseinai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Anykščiuose“, – dėstė LPF direktorius.

Budapešte varžybos, kuriose Lietuvos rinktinės plaukikus lydės du masažuotojai, du gydytojai ir trys treneriai, vyks atvirame baseine.

„Skirtumas yra, nes atvirame baseine specifinės sąlygos. Nutarta, kad visi pasaulio čempionatai vyks tik uždarose baseinuose, o Europos pirmenybės – pagal varžybų šeimininkų galimybes ir sąlygas. Atvirame baseine plaukikams įtaką daro oras – saulė, vėjas ir lietus, ten – kita orientacija, vandens bangavimas. Ypač atviri baseinai nepalankūs nugara plaukiantiems sportininkams, kuriems tenka orientuotis pagal dangų. Visiems plaukikams reikia priprasti prie atvirų baseinų ir yra sudėtingiau“, – kalbėjo plaukimo specialistas.

Vilnietis šuolininkas į vandenį I. Barkauskas, kurį treniruoja Kęstutis Autukas, Budapešto baseino tramplinus jau bando kelias dienas.

„Praėjusiais metais mūsų šaliai atstovavo du šuolininkai, kurie dalyvavo ir sinchroninio šuolio rungtyje. Šiemet į Vengriją I. Barkauskas iškeliavo vienas. Jam bus sudėtinga atvirame vandenyje, tai turės įtakos šuolininko koordinacijai. Bet džiaugiamės, kad turime Lietuvos atstovą Europos čempionate. Treneris K. Autukas tikisi, kad jo auklėtinis gali pakliūti ir į finalą“, – DELFI pasakojo E. Vaitkaitis.

Lietuvos plaukimo rinktinės nariai ir rungtys:

Vytautas Janušaitis - 200 metrų kompleksinis ir 100 metrų peteliške;
Giedrius Titenis - 50, 100 ir 200 metrų krūtine;
Igoris Kozlovskis - 50, 100 ir 200 metrų krūtine;
Edvinas Dautartas - 50, 100 ir 200 metrų krūtine;
Matas Andriekus - 100 ir 200 metrų nugara;
Mindaugas Sadauskas - 50 metrų nugara, 50 ir 100 metrų laivu stiliumi;
Paulius Viktoravičius - 50 ir 100 metrų laivu stiliumi;
Giedrius Andriūnaitis - 50 ir 100 metrų laivu stiliumi;
Aistė Dobrovolskaitė - 100 ir 200 metrų laisvu stiliumi, 100 ir 200 metrų peteliške;
Raminta Dvariškytė - 50, 100 ir 200 moterų krūtine.

Šuoliai į vandenį:

Ignas Barkauskas - 1 ir 3 metrų tramplinai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją